Internet Hastighedstest (100% uvildig)

Sådan får du det mest præcise resultat
1) Sluk dit Wi-Fi signal 2) Kobl direkte på routeren med internetkabel 3) Tryk på “Start” (Tag evt. testen 3 gange og brug et gennemsnit)

[speedtest headline = ”]

Hastighedstest til bredbånd og fibernet

Hvordan læser jeg resultatet?

Hastighedstesten fortæller dig fire ting:

  1. Download: Hvor hurtigt din forbindelse henter data fra internettet (det vigtigste tal).
  2. Upload: Hastigheden for at sende data. Fx. når du sender mails, uploader fotos osv.
  3. Ping: Hvor hurtigt der skabes forbindelse (mere om Ping).
  4. Jitter: Internetdata hentes i små “pakker”, og ventetiden imellem disse er “Jitter” (mere om Jitter).
Derudover får du også oplyst din IP-adresse og afstanden til din internetcentral.

Hvor hurtigt internet er der på din adresse?

(Links åbner i nyt vindue)

Værd at vide om vores hastighedstest

Hastighedstest til mobil, iPad og PC

Vores hastighedsmåler virker på alle enheder (ikke baseret på Flash), og du kan således foretage målingen på både iPad / tablet og mobilen såvel som PC’en eller din bærbare computer. Derved kan du også tjekke, om dit Wi-Fi signal har den ønskede hastighed. Det gælder også fastnetforbindelser som ADSL, Coax såvel som internetopsætninger via dit elnet. Skal du tjekke hvor meget speed din internetudbyder sender ind i husstanden, skal du dog huske at måle hastigheden på en computer, som er direkte kablet til routeren. Det er vigtigt fordi der altid vil være et tab på en wi-fi forbindelse, og andre tråsløse adgange. Derfor skal du sætte internetkablet direkte ind i den computer du bruger til at teste din netforbindelse. Den anden ende af kablet skal du sætte direkte i dit modem. Det er den boks på væggen, hvor dit internetsignal kommer ind i huset. Du kan læse mere her om hvordan du kender forskel på din router og dit modem.

Mit net er langsommere end jeg betaler for?

Det er ikke altid internetudbyderne kan levere den hastighed de lover. Er du utilfreds med din forbindelse, kan du tjekke de seneste priser og hastigheder på denne side. Ser du ikke den hastighed du forventede, kan det også skyldes, at du har udstyr tilkoblet dit bredbånd / fibernet, som er af ældre dato som fx. en gammel printer eller computer. Her er hvad du skal tjekke, for at finde problemet.

  1. Tjek at alt udstyr er koblet fra internettet inden du starter hastighedsmåleren.
  2. Tjek at du har koblet din computer DIREKTE til modemet via et internetkabel.
  3. Tjek herefter med din udbyder, hvorfor der ikke er fuld knald på din forbindelse. Betaler du for mindre end du får, har du i de fleste tilfælde en god sag, og kan bede om at få en billigere pris eller også vil de få det løst, så du får mere fart på dine Mbit.
  4. Virker dette heller ikke, skal du klage skriftligt til din internetudbyder. Herefter kan du tage din klage videre til teleankestyrelsen. Vi har lavet en meget detaljeret guide her til hvordan du klager over din internetudbyder. Det er ikke svært, det tager blot lang tid. Du skal typisk vente 2-3 måneder, på at din eget internetudbyder har prøvet alt og svaret på dine klager, og herefter skal du forvente en svartid på 3 måneder fra teleankestyrelsen også.

Hvor hurtigt internet kan jeg få?

Det kommer an på hvor i landet du bor. Her kan du tjekke hvilke internetudbydere du kan få på din adresse, og hvilken internethastighed de kan levere på din adresse: Tjek din adresse her. Det varierer af to ting:

  1. Hvilke udbydere der har kabler i jorden i dit område Det første giver sig selv, da udbyderne har forskellige produkter. Du skal dog være opmærksom på, at de fleste internetudbydere benytter de samme kobberkabler i jorden. Det er nemlig TDC, der ejer de fleste kobberkabler, som leverer internetforbindelserne til de danske husstande.TDC er blevet tvunget til at lade andre udbydere anvende deres netværk. Det betyder med andre ord, at det er meget let at opstarte et internetselskab i Danmark, da man ikke først skal ud og grave internetkabler ned. Det sidste er i øvrigt noget du selv kan gøre. Du kan ofte spare penge ved at grave hen til dig hus, når vi taler om at grave før etablering af fiber.
  2. Hvor langt der er til den nærmeste internetcentral Dette handler ganske enkelt om, hvor mange meter kabel, der er mellem din husstand, og det nærmeste sted med en internetcentral, som kan sende internet til dig. Du længere afstand er, jo større tab af hastighed vil der være på forbindelsen. Dette påvirker også hvor stabil din forbindelse vil være. Denne faktor er dog næsten uden betydning, når vi taler om fibernet, da der (næsten) ikke er noget tab på signalet her. Det leveres nemlig via lysleder teknologi, som er utrolig hurtig og stabilt – selv over meget store afstande. Signalet sendes bogstaveligt talt med lysets hastighed.

Dette er noget der fuld fokus på hos politikerne, og der arbejdes på livet løs på at få hurtigere internet til hele Danmark. De seneste år har der været afsat betydelige beløb til de såkaldte bredbåndspuljer, som netop er målrettet mod at få de høje internethastigheder længere ud på landet og til de mindre byer.

Hvor meget speed har jeg brug for?

De fleste husstande kan få 50 Mbit, og det er rigeligt til langt de flestes behov – også selvom I er flere på, og der er både iPads og mobiler i husstanden. Hvis I skal bruge internettet til at streame flere serier / film samtidig, og sønnike sidder og gamer i kælderen, så vil I dog blive glade for at have tættere på 100 Mbit. Du kan læse her hvad eksempelvis 20/2 megabit betyder. (Det er vigtigt at forstå hvad der ligge bag de to tal, for at kunne vurdere hvor problemet er, hvis dit net ikke performer optimalt). Her kan du se hvor meget hastighed vi anbefaler i forhold til forskellige behov:

Mbit (download)Anvendelse 
1-10 MbitFint til e-mail, nyheder og stream på en enkelt computer
10-20 MbitNår flere enheder skal på samtidig.
(husk at tælle mobiler og tablets med.)
20-50 MbitHer kan streames i HD på flere enheder samtidig.
Over 50 MbitNår 4-5 enheder skal på Internettet samtidig,
for at streame HD video, spille spil osv. samtidigt.
Som du kan se er der primært to elementer, som påvirker hvor hurtigt internet er du brug for:

  1. Hvor mange personer i er koblet på
  2. Hvad i bruger forbindelsen til

Det første punkt handler om, at med de fleste internetteknologier vi har i dag, skal I dele internetforbindelsen imellem jer, når I bruger nettet samtidig. Det gælder fobindelser via telefonstikket (ADSL) og internet via kabeltv-abonnementet (Coax). Hvis du derimod har fibernet eller mobilt bredbånd, er det ikke påvirket af hvor mange i husstanden der surfer samtidigt.

Hvad betyder ping for min hastighed?

Ping hastigheden er som beskrevet ovenfor tiden der går, fra du beder om internetsignal, til du rent faktisk modtager det først data på din computer / mobil. Du kan sagtens have lynhurtig bredbånd, men som det tager lidt tid at få kontakt til, hver gang du skal på nettet. Det betyder typisk ikke noget, og de fleste tænker ikke over det. Men hvis du har en gamer i husstanden, som kan lide at spille computerspil, så vil han/hun nok lægge særligt mærke til både ping og bredbåndshastigheden. BemærkFibernet har typisk den laves pingtid, derefter kommer bredbånd og til sidst kommer mobilt bredbånd, som altid hænger noget i pingtiden.

Hvilken hastighedstest er bedst?

Alle internetudbyderne har deres egne hastighedstests. Du finder dem både hos yousee, telia, telenor, auta, waoo, stofa, fibia, 3, eniig og fullrate. Vi har testet dem allesammen, og vi har valgt at lave vores egen uafhængige test. Vi fandt nemlig en række problemer og udfordringer med de forskellige tests. Først og fremmest er der mange af de tests du finder hos internetudbyderne (fx. Waoo og YouSee) som ikke tester for Ping og Jitter. Det er to vigtige elementer at tage med i testen, da de viser hvor lang tid det tager for forbindelsen at få forbindelse. Det er nemlig uafhængitgt af hvor mange Mbit man får igennem, når der først er kommet hul igennem. Det nytter ikke noget at have en hurtig forbindelse, hvis det tager for lang tid at skabe forbindelsen, hver gang der skal tilgås en hjemmeside. Vi har baseret vores hastighedstest på teknologi som er Open Source. Det betyder, at det er uafhængigt af internetudbyderne, og der måles direkte på din forbindelse med 4 parametre i stedet for to:

  1. Download hatighed
  2. Upload hastighed (læs her om forskellen på upload og download),
  3. Ping
  4. Jitter

Dermed får du et langt mere nuanceret billede af din forbindelses performance. Du ser ikke kun download og upload hastighederne, men også forbindelseshastighederne, som er en vigtig ting for din oplevelse af hurtigheden på dit net.

Ønsker du at benytte vores hastighedsmåler på din egen hjemmeside? Så skal du blot kontakte os på [nospam]info@netkablet.dk[/nospam]. Måleværktøjet er gratis at benytte, og vi hjælper dig hurtigt igang.