Sådan tester du din internethastighed

Er du i tvivl om din internetudbyder leverer de Mbit du betaler for, eller er du bare nysgerrig på din hastighed?

Det at tjekke din internethastighed er en ganske simpel ting. Du behøver blot en internet browser og det rette plugin for at kunne gøre det.

Men der er en række ting du kan gøre for at forbedre testen, så du ikke ringer til din udbyder og brokker dig på et falsk grundlag.

Vi guider dig her til, hvordan du bedst måler din internethastighed.

Vi anbefaler

Klargøring

Først og fremmest skal du, hvis du vil have det bedst mulige resultat, sørge for at have kabel direkte i din computer. På den måde sikrer du at du måler den egentlige hastighed fra routeren.

Problemet med en WiFi forbindelse er, at hastigheden alt andet lige er langsommere via en trådløs forbindelse. Og alt afhængig af hvor du er placeret i forhold til routeren, så kan du opleve store udsving.

Fx har vi i min lejlighed en 300 Mbit/s forbindelse. Kabler jeg direkte op er det nogenlunde det output jeg får, men bruger jeg trådløs forbindelse er min download hastighed mellem 50 og 90 Mbit/s.

Har du ikke mulighed for at koble din computer direkte i routeren – det kan skyldes at du bruger en smartphone, tablet eller en computer uden ethernet port. Så kan du stadig lave en fin test.

Det du først og fremmest skal gøre er at placere din enhed så tæt på routeren som muligt. Dernæst skal du sørge for at slukke for andre enheder som bruger samme WiFi netværk. Det bedste er at slukke for enhederne – fremfor blot at slukke for den trådløse forbindelse. Det skyldes at der kan opstå interferens mellem de forskellige signaler.

Dernæst bør du også – uafhængigt om det er en trådløs eller kablet forbindelse – undersøge om der er programmer på din computer som bruger internettet passivt – uden din viden.

Det kan både være programmer som Spotify eller Itunes, men også hvis du er ved at downloade nogle filer eller et uønsket program, som sluger din internetkapacitet.

  •  På en Windows computer kan du tjekke det ved hjælp at Task Manager (på dansk: Jobliste). Den fremkaldes ved at trykke på control+alt+delete knapperne samtidig. Dernæst klikke du jobliste. Klik derefter på “Netværk” for at se hvilke programmer der bruger nettet mest.
  •  På MAC computere (OS) finder du “joblisten” ved at vælge Afbryd i Apple-menuen (), eller tryk på Kommando-Alternativ-Esc.

Er der et program som bruger meget af kapaciteten, så kan du vælge at lukke programmet.

Men undersøg først om det er venligt program. Det kan man fx gøre ved at Google navnet på appen.

Du får det mest reelle resultat af din hastighedstest, hvis den mængde af netværket der bruges er så tæt på 0% som muligt. Den kan med størst sandsynlighed ikke ramme helt ned på 0% men, hvis ikke den er højere end 1-2% er det også fint.

Sidst, men ikke mindst. Så bør du genstarte din router inden du begynder testen. En router er bygget på samme måde som en computer, hvor de enkelte komponenter også har drivere, som skal opdateres med jævne mellemrum.

Det er netop derfor, at techsupporters altid vil have dig til at genstarte routeren. 

Sådan tester du din internetforbindelse

Der findes flere forskellige måder du kan teste din internetforbindelse. Du kan blandt andet downloade et program, hvor du hele tiden kan holde øje med din hastighed. Du kan også bruges Window’s kommandopromt, men den klart letteste måde er at bruge Ooklas speedtest.

Ooklas hastighedstest bliver benyttet af stort set alle danske internetudbydere i deres eget format.

Fx har Yousee deres egen version af Ooklas speedtest.

Denne test kan bruges, hvis du har en web browser og du har det rette JavaScript plugin. De fleste browsere har allerede installeret dette plugin, men det kan være at du skal give tilladelse til at siden må bruge pluginet.

Hvis ikke du har det installeret, vil der mest største sandsynlighed poppe en besked op, om hvordan du kan installere det plugin. 

Når du er klar til testen skal du blot trykke Go, som vist på billedet herunder. Derefter begynder testen og du får resultatet når testen er færdig. Det kan tage alt fra et par sekunder til ét minut – alt afhængig af hvor hurtig dit internet er.

Som tidligere nævnt findes der alternativer til Ookla. Fx kan du downloade Netspeedmonitor, som giver dig en live opdatering af din internethastighed.

Obs. Internethastighedstests tester din hastighed ved at sende data til en server og se hvor hurtigt du får svar. Som regel vil hastighedstestene teste mod den server der er “tættest” på dig. Det er som regel den server som din internetudbyder har. Og det gælder om det er udbyderens egen side eller om det er Ooklas.

Er du interesseret i hvor hurtig din hastighed eller ping er på almindelige sider, så kan du med fordel vælge at teste mod en anden server. Det kan fx være DTU’s server (192.38.33.11) 

Hvad betyder resultatet?

Når du har foretaget testen, så får du angivet nogle forskellige værdier. De værdier der er mest interessante er værdierne download, upload og ping.

  • Download er den værdi, der fortæller dig, hvor meget data din internetforbindelse kan hente pr. sekund. (fx. hvis du skal se en film på nettet, surfe på nettet eller downloade en fil)
  • Upload er den værdi, der fortæller dig, hvor meget data din internetforbindelse kan uploade pr. sekund. (fx. hvis du skal lægge et billede op på Facebook eller lave online backup af dine filer)
  • Ping er den værdi, der fortæller dig, hvor lang tid der går fra at du sender en anmodning til en server til du får svar. Dermed ikke det samme som download hastigheden, men hvor hurtigt at en side responderer. Særligt hvis du spiller spil online er en lav ping vigtig. (Her skal værdien gerne være under 10 ms. og ikke overstige 20 ms.
Når du har foretaget testen aflæser du selvfølgelig værdierne. Er der en signifikant forskel på en af værdierne i forhold til hvad du betaler for? Så er der en par trin du kan prøve før du ringer og klager. Vi har lavet en guide til hvordan du forbedrer dit langsomme internet. 

Josua Poulsen

Jeg interesserer mig meget for alle typer teknologi. Til dagligt er jeg ved at færdiggøre mit speciale i statskundskab og jeg har derfor en særlig interesse for at Danmark skal følge helt med på den teknologiske front. Jeg ser alt hvad jeg kan om det nyeste mobilteknologi, computere med mere på Youtube. Så hvis du har spørgsmål eller brug for et råd, vil jeg meget gerne være behjælpelig med en semi-professionel rådgivning.

Lignende artikler