Sådan får du en hurtigere hjemmeside

Der findes intet så frustrerende som en langsom hjemmeside. Og det er faktisk ikke kun skidt for den der benytter siden, men det er særligt også skidt for sidens placeringer i Googles søgeresultater.

Kører din hjemmeside langsomt eller vil du gerne optimere den? Så har vi lavet en guide her.

Der findes en lang række faktorer, der bestemmer hvor hurtigt din hjemmesider loader på. Jeg har listet 9 punkter herunder, hvor nogle er særligt til WordPress.

Først og fremmest bør du på en eller anden måde kunne analysere din sides loadingtime. Personligt benytter jeg mig af Page Speed Monitor, som er en udvidelse til Chrome lavet af Telemetry.

Der findes en lang række forskellige programmer og udvidelser til browsere. Af andre nyttige programmer kan nævnes: Google PageSpeed Insight og Pingdom.

Opgrader til en bedre hosting server

De fleste starter ud med en gratis server hosting, men det er ikke den bedste løsning, hvis din side skal kunne navigere hurtig trafik. I stedet bør du se efter en host der kan tilbyde en hurtigere løsning. Det lyder måske banalt, men det er en ofte glemt banalitet.

En hurtig, men stadig billig løsning som vi altid anbefaler er Unoeuro. Med 5/5 stjerner på Trustpilot og en pris helt ned til 9 kr./md. får man meget for pengene her.

Du kan se vores sammenligning af hosting og webhotel her.

Gør din billeder internet-venlige

De fleste ved at jo større billeder desto mere fylder de. Dermed bliver loadingtiden af din hjemmeside også langsommere, hvis du har mange store billeder. Med stor henviser jeg ikke nødvendigvis til, hvor meget billedet er strukket, men hvor mange pixels det er.

Der findes programmer, som kan hjælpe dig med at skalere billederne, så de er internet-venlige. Det kan man fx med Microsoft Photo Editor eller MS Paint (hvis man er til mere ‘low-tech’).

Billederne vi bruger her på Netkablet er 640 pixels i bredden. Højden justeres automatisk i forhold til billedet proportioner.

Du bør også både beskære i billederne og undgå at strække dem for store.

Undgå alt for mange og unødvendige plugins

Dette punkt gælder særligt når man bruger WordPress. For særligt i WordPress findes der mange plugins. De fleste af dem er vældig gode, men hvis du har en langsom side, så overvej om du kan undvære nogle af dem.

Foruden at de optager plads, så udgår plugins også en sikkerhedstrussel, da det er tredje parts programmer og ikke en del af selve WordPress. Flere af analyse værktøjerne som man normal bruger i kraft af plugins, kan også benyttes via hjemmesider.

Skær ned på antallet af eksterne scripts

Eksterne scripts er de scripts de som ikke er en del henviser fx til Facebook via en “like denne side” knap. Det kan også være mange andre ting som fx ikoner, fonts, kommentarsystemer som Disqus og mange flere.

Nogle eksterne scripts er tungere end andre, men du behøver ikke fjerne alle eksterne scripts. Overvej blot om de er nødvendige og tjek eventuelt loadingtiderne med et af programmerne jeg nævnte tidligere med og uden det enkelte script. For at se, hvor tungt det er.

Skær ned så meget som muligt uden at gå på kompromis med funktionalitet.

Vi har fx valgt ikke at fjerne Disqus, da det er en nødvendig del af vores side.

Udnyt mulighederne med caching

Caching af en hjemmeside er noget man kan drage fordel af, hvis ens hjemmeside har større statiske filer (fx html filer eller billeder) som skal hentes fra andre sider, når siden loader.

Caching lader den besøgende loade siden hurtigere, ved at informationer om disse filer gemmes fra tidligere besøg på siden. Caching fungerer derfor kun, hvis den besøgende har været på siden tidligere.

Bruger du WordPress? Så kan du bruge et af disse to plugins til at drage fordel af caching.

  • W3 Total Cache
  • WP Super Cache

Fjern unødvendig baggage fra din side

Ligesom punktet med at fjerne eksterne scripts, så fokuserer dette punkt på at fjerne alt unødvendigt inklusiv scripts. Andre typer baggage, som man bør skaffe sig af med:

  • For mange eller for gamle backups på serveren. For gamle backups er ubrugelige og det hjælper dig heller ikke med mange backups. Sørg derfor for kun at have nogle stykker.
  • Hvis du bruger WordPress, så tjek om du har unødvendige plugins, temaer, opslag og siderevisioner og et for stort medie bibliotek.
  • Fjern spam kommentarer
  • Gem større mediafiler som videoer, PDF-dokumenter eller musik så de kan downloades fra en anden side. Det kan fx være Amazon.
  • Fjern gamle installationer af WordPress for at frigøre plads.
  • Til de der bruger WordPress, så findes der et værktøj til at hjælpe med at holde ens side ren. Det værktøj hedder WP-Optimize og er simpelt og effektivt.

Tjek Learntocodewith.me for flere og mere avancerede trin til en hurtigere hjemmeside.

Josua Poulsen

Jeg interesserer mig meget for alle typer teknologi. Til dagligt er jeg ved at færdiggøre mit speciale i statskundskab og jeg har derfor en særlig interesse for at Danmark skal følge helt med på den teknologiske front. Jeg ser alt hvad jeg kan om det nyeste mobilteknologi, computere med mere på Youtube. Så hvis du har spørgsmål eller brug for et råd, vil jeg meget gerne være behjælpelig med en semi-professionel rådgivning.

Lignende artikler