Sådan får du en hurtigere hjemmeside

Kører din hjemmeside langsomt eller vil du gerne optimere den? Så har vi lavet en guide her.

Der findes en lang række faktorer, der bestemmer hvor hurtigt din hjemmesider loader på. Jeg har listet 9 punkter herunder, hvor nogle er særligt til WordPress.

Først og fremmest bør du på en eller anden måde kunne analysere din sides loadingtime. Personligt benytter jeg mig af Page Speed Monitor, som er en udvidelse til Chrome lavet af Telemetry.

Der findes en lang række forskellige programmer og udvidelser til browsere. Af andre nyttige programmer kan nævnes: Google PageSpeed Insight og Pingdom.

Opgrader til en bedre hosting server

De fleste starter ud med en gratis server hosting. Det er ikke den bedste løsning, hvis din side skal kunne navigere hurtig trafik.

I stedet bør du se efter en host der kan tilbyde en hurtigere løsning. Det lyder måske banalt, men det er en ofte glemt banalitet.

En hurtig, men stadig billig løsning som vi altid anbefaler er Unoeuro.

Med 5/5 stjerner på Trustpilot og en pris helt ned til 9 kr./md. får man meget for pengene her.

Du kan se vores sammenligning af hosting og webhotel her.

Gør din billeder internet-venlige

De fleste ved at jo større billeder desto mere fylder de.

Dermed bliver loadingtiden af din hjemmeside også langsommere, hvis du har fotos, som fylder meget.

Der findes programmer, som kan hjælpe dig med at skalere billederne, så de er internet-venlige. Det kan man fx med Microsoft Photo Editor eller MS Paint (hvis man er til mere ‘low-tech’).

Billederne vi bruger her på Netkablet er ca. 800 pixels i bredden. Højden justeres automatisk i forhold til billedet proportioner.

Bemærk
Som tommelfinger-regel, skal fotos til web ikke fylde mere end 100 kb. Optimalt set lander de mellem 30 og 60 kb.

Undgå unødvendige plugins

Dette punkt gælder særligt når man bruger WordPress.

I WordPress findes der mange plugins. De fleste af dem er vældig gode, men hvis du har en langsom side, så overvej om du kan undvære nogle af dem.

Foruden at de optager plads, så udgår plugins også en sikkerhedstrussel.

Det er tredje-parts programmer og ikke en del af selve WordPress. Flere af analyse værktøjerne som man normal bruger i kraft af plugins, kan også benyttes via hjemmesider.

Tip
Slet alle de plugins du ikke bruger, og undersøg om du kan finde nogle mere light-weight udgaver af de plugins du anvender.

Begræns eksterne scripts

Eksterne scripts kommer ind på siden, når du skal bruge en chat-funktion, tracking, split-tests osv. Overvej om de er nødvendige, og igen: Slet dem når du er færdig med at bruge dem!

Tjek eventuelt loadingtiderne med og uden via et af programmerne jeg nævnte tidligere.

Skær ned så meget som muligt uden at gå på kompromis med funktionalitet.

Vi har fx valgt ikke at fjerne Disqus, da det er en nødvendig del af vores side.

Udnyt mulighederne med caching

Caching af en hjemmeside er noget man kan drage fordel af, hvis ens hjemmeside har statiske filer (fx html filer eller billeder).

Caching lader den besøgende loade siden hurtigere, ved at så meget som muligt hentes fra tidligere besøg på siden. Caching fungerer derfor kun, hvis den besøgende har været på siden tidligere.

Bruger du WordPress? Så kan du bruge et af disse to plugins til at drage fordel af caching.

  • W3 Total Cache
  • WP Super Cache

Fjern unødvendig baggage fra din side

Ligesom punkteterne med at fjerne eksterne plugins scripts, så fokuserer dette punkt på at fjerne alt unødvendigt.

Andre typer baggage, som man bør skaffe sig af med:

  • For mange eller for gamle backups på serveren. For gamle backups er ubrugelige og det hjælper dig heller ikke med mange backups. Sørg derfor for kun at have nogle stykker.
  • Fjern spam kommentarer
  • Gem større mediafiler som videoer, PDF-dokumenter eller musik så de kan downloades fra en anden side. Det kan fx være Amazon.
  • Til de der bruger WordPress, så findes der et værktøj til at hjælpe med at holde ens side ren. Det værktøj hedder WP-Optimize og er simpelt og effektivt.