Fibernet dækningskort | Alt du skal vide om fibernet

(tjek hos alle udbydere)

Priser på fibernet

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*6 mdr pris inkl. oprettelse og evt. rabat måneder
NB: Vi tjener kommission via disse links

Priser på bredbånd

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*6 mdr pris inkl. oprettelse og evt. rabat måneder

Vi anbefaler:
Vi anbefaler Fastspeed, da de leverer det billigste fibernet. De anvender TDC’s stærke netværk, som giver en god stabil forbindelse over det meste af Danmark.

Priserne på fibernet varierer rigtig meget fra udbyder til udbyder som du kan se i prisoversigten ovenfor. Der kan være flere hundrede kroner at spare om måneden ved at vælge en anden udbyder.

Dette skyldes at flere ting.

For det første har vi en særlig infrastruktur i Danmark når det gælder internetkabler og fiber. TDC og energiselskaberne har kappes om at få dækket Danmark. TDC er tvunget til at dele deres kabler med konkurrenterne til YouSee.

Det betyder gode priser hos lavprisselskabet Hiper.

De har ligesom Kviknet adgang til samme netværk af fiberkabler, og derfor er produkterne tilsvarende selvom der er forskel på priserne.

YouSee køber typisk disse lavprisselskaber, og det har fx. været tilfældet med senest Hiper.

Derfor er det også vigtigt at holde sig opdateret på priserne på fibernet, da de svinger og der er ofte kampagner og tilbud da konkurrencen er glødende. Det er nemlig relativt let at starte som fibernetudbyder, da du ikke nødvendigvis skal have noget med nedgravning, drift og vedligehold af netværket.

Se mere her om bredbånd. Se også vores sammenligning af mobilabonnementer, eller tjek vores seneste guides og tips her.

Værd at vide om vores hastighedstest

Hvilke udbydere dækker min adresse?

Dækningskort | Hvor er der fibernet?

Kan jeg få Fibernet? Vi har lavet nogle Danmarkskort over fibernet, så du kan se om du kan få Fibernet. De viser fibernetudbydernes dækninger i de forskellige regioner og kommuner.

Regler er som følger, at hvis der er etableret fibernet i et område, og du har max 30 meter til fiberstrukturen, så er udbyderen forpligtet til at tilslutte din adresse til netværket.

Er der lavet forarbejde til indlægning af fiber vil der være nedgravet selve fiberrøret, som oftest er et orange plastikrør, som stikker 10-20 cm. op ad jorden.

Det første kort vi har lavet er for Hiper, som benytter TDC’s fibernet.

TDC’s dækningkort (Tidl. Dong fiber – bruges nu af YouSee / Hiper / Kviknet)

TDC har opkøbt Dong Fibernet. Hiper udbyder fiber på TDC/YouSee’s fibernet.
De tilbyder: 1.000/1.000 Mbit for 299 kr/måned.

Er din adresse på?: Tjek din adresse hos Hiper.

hiper-tdc-daekningskort-fiber

Nederst på siden her kan du se en komplet liste over byerne, hvor man kan få Hiper fiberbredbånd.

Det er ikke alle adresser i byerne der nødvendigvis kan få fiber.

Stofa fibernet dækningskort

Stofanet danmarkskort over fibernet per by

Kortdata ikke tilgængelig
Vi har desværre ikke kunnet få data fra Stofa, omkring hvilke byer deres fibernet dækker.
Så der er ikke andet for end at indtaste din adresse på deres hjemmeside (scroll ned til det første grå felt), og se om der er fiber i dit område.

Hvor er der fibernet i københavn?

Der er indlagt fibernet i det meste af hovedstaden.

Vi har lavet en separat oversigt over fibernet i København her.

Store dele af Norsjælland er også rigtig godt dækket af fiber. Har gravede Dong i sin tid fiber ind til de mange mindre byer og dette netværk blev senere opkøbt af TDC, som i dag ejer disse forbindelser.

Det er de samme TDC kabler der benyttes af YouSee, Hiper, Kviknet og flere.

Hvad koster det at installere og tilslutte fibernet?

Der kan ofte være nogle engangsomkostninger til etablering af fibernetforbindelsen. Det kræver nemlig lidt mere at få indlagt fiberkablet end de almindelige kobberkabler som typisk anvendes til bredbånd.

Før vi ser på de faktuelle omkostninger i kroner og ører skal vi lige berøre hvorfor det er dyrere end bredbånd.

Fibernet leveres via fiberkabler som er lyslederkabler der er utroligt tynde tråde som er vanskelige at arbejde med. Derfor skal de “skydes” gennem et rør og det kræver noget specialudstyr.

Det er hverken lovligt eller let selv at trække disse fiberkabler ind til huset. Du skal have fat i fagfolk og det er noget fibernetudbyderen står for i forbindelse med etableringen.

Her er nogle priser fra de forskellige selskaber:

Udbyder Pris for installering og tilslutning
Hiper Hvis fibernettet er lagt ind: 699,-
Tilslutning ved vej: 699,-
Se alle priserne her
Stofa Hvis fibernettet er lagt ind: 0,-
Tilslutning ved vej: 0,-
Se alle priserne her
YouSee Hvis fibernettet er lagt ind: 599,-
Tilslutning ved vej: op til 4.000,-
Se alle priserne her

 

Bemærk at du kan i mange tilfælde få et skattefradrag for etableringsomkostningerne. Det vil vi se nærmere på nedenfor.

Fradrag og tilskud til fibernet

Som det kan ses ovenfor kan det være en bekostelig affære at få indlagt fibernet hvis ikke det i forvejen er etableret og lagt ind i huset. Derfor er der også lavet en ordning i 2018 så det er lagt ind over “håndværkerfradraget”.

Hver (myndig) person i husstanden kan få fradrag for op til 12.000 kr på boligforbedring og her kan der også inkluderes udgifter til at få lagt fibernet ind i boligen.

Fradraget dækker typisk 1/3 af udgiften der er forbundet med tilkoblingen, men det afhænger i høj grad af personernes skattemæssige forhold og indtægtsforhold i husstanden.

Der kan læses nærmere på Skat.dk omkring de praktiske forhold omkring registrering af fradrag.

Hvis der er meget dårligt internet i dit lokalområde kan du også i mange tilfælde få tilskud fra det offentlige. Der er lavet specifikke bredbåndspujler med tilskud. Du kan se her hvordan du søger tilskud til etablering af internet.

Regler for fibernet du bør kende

Vi har allerede været lidt inde på nogle af reglerne omkring fibernet. Der er nemlig en masse gode regler som er gode at kende som forbruger.

1) Du har ret til gratis tilkobling hvis du er under 30 m fra fibernet.

Denne regel kan du læse mere om i afsnittet nedenfor. Dette er kommet istand efter en dom fra 2011 som tvang TDC til at tilkoble husstande indenfor de 30 meter.

2) Du kan i mange tilfælde selv grave kabler ned

Der ofte mange penge at spare ved selv at gøre noget af forarbejdet før fibernetudbyderne kommer. Det første der skal ske er nemlig at der skal nedgraves et rør hvor fiberkablet kan løbe indeni.

Du kan læse mere her om hvornår du selv kan grave fiberkabler ned.

3) Udbyderne skal oplyse den reelle hastighed

Ved markedsføring af bredbånd og fibernet skal udbyderne gøre opmærksom på hvilke hastigheder der gør sig gældende. Det afhænger i høj grad af din afstand til den nærmeste internetcentral.

I praksis er det ofte meget vanskeligt. Så derfor hedder det sig at udbyderne skal komme med et estimat på hvad du skal forvente.

Hvis du oplever en stor forskel mellem den markedsførte hastighed og den reelle hastighed på din adresse kan du tage fat i teleankenævnet.

Hvordan kommer fibernet ind i huset?

Fibernettet skydes ind via et kabel med en tynd lysleder. Det klares af fibernetselskabet ved etableringen.

Kablerne med fiber løber langs vejen du bor på og herfra trækkes en afstikker ind til huset. Det er i mange områder forberedt og du kan se om det er klaret ved at kikke efter de gule plastikrør som stikker 10-20 cm op af jorden ud for husene på vejen.

Herfra tilkobler teknikeren fiberkablet ved at bore et hul i huset mur eller sokkel. Gennem dette hul indføres kablet til boksen som installeres på indersiden af muren i huset.

Herfra tilkobles normalvis en trådløs router som skaber et trådløst Wi-Fi netværk til husstanden.

Fibernet og TV-pakker

I mange tilfælde kan du tilkøbe TV-pakker og kanaler sammen med dit fibernetabonement. Det gør sig bl.a gældende hos disse udbydere:

Her kan du se en oversigt over hvilke udbydere der tilbyder TV-pakker sammen med internet.

Kan jeg undgå at købe TV-pakker?

Hos en række af udbyderne er deres tilbud sammensat så der altid er TV med i dit fibernetabonnement.

Der kom dog en dom ift. TDC for nogle år tilbage som gjorde det muligt for konkurrenter at anvende deres net uden at skulle tilbyde TV-pakker. Produktet for fiber/internet og TV blev således koblet fra hinanden.

Ellers har det i mange år været en del af pakken at man skal have en TV-pakke sammen med sit internetabonnement.

Hvad koster det at få gravet fibernet ned?

Først og fremmest kan du tjekke alle de udbydere i toppen for at se om der er nogen af dem, som allerede har fiberkabler gravet ned i dit område, for så koster det ikke meget at få det installeret.

De skal faktisk tilslutte dig, hvis du er max 30 meter fra fiberkablerne (mere om det om et øjeblik).

Du kan tjekke her hvilke udbydere du kan få på din adresse.

Hvis der er gravet fiberkabler ned i dit område, så koster det typisk ikke noget at få det ført ind i dit hus, med mindre der er over 30 meter ud til vejen, så vil det typisk koste lidt for dig.

Hvis der ikke er fiberkabler på vejen, så må du kontakte udbyderne og høre om der er nogen af dem der er ved at nedgrave i dit område.

Kan du se der er skudt fiber gennet en fiberpibe (røret fiberen løber i) tæt på din adresse, så bør du tage fat i de fire udbydere i toppen af denne side, og forhøre dig om hvem der ejer disse fiberkabler.

Hvem graver fibernet ned?

Det klares typisk af en lokal virksomhed, som har en aftale med energiselskabet eller fibernetudbyderen.

Ifølge en afgørelse fra 2011 er TDC forpligtet til at tilkoble husstanden (grave det sidste stykke) hvis der er max 30 meter til fibernettet kabler.

Du kan i mange tilfælde spare penge ved selv at nedgrave fiberkablerne til husstanden. Det kræver dog at du undersøger nogle forhold først og at der i det hele taget er klargjort til fiber i dit område.

Her har vi lavet en artikel med alt du skal vide før du selv graver fiberkabler ned.

Er fibernet trådløst?

Fibernet er ikke i sig selv trådløst. Det er almindelig bredbåndsforbindelser heller ikke. Uanset om vi taler om fibernet eller bredbånd vil forbindelsen ind i huset etableres via et kabel.

Dette kabel kan herefter tilkobles en trådløs router og derved skabe et trådløst netværk du kan koble dig på via alle enheder:

  • Bærbare compurere
  • Mobiler
  • Tables (iPads)
  • Smartwatches
  • IOT enheder

Kan man skifte fibernetudbyder?

Ja. Meget let.

Så længe der er lagt fibernet fra den nye udbyder i dit område. Her kan du tjekke hvilke fibernetudbydere du kan få på din adresse.

Det kan koste etableringsgeryrer på typisk 500- 1000 kr som omtalt ovenfor en gang til. Det er jo et nyt selskab og derfor en ny pris. Ofte vil udbyderne ikke anvende samme kabler men i nogle tilfælde kan det lade sig gøre.

TDC har nedgravet fiberkabler i store dele af landet (særligt på Nordsjæland) og her er de via en lov nødt til at stille disse kabler til rådighed for andre fibernetleverandører.

Problemer med fibernetforbindelsen – hvad gør jeg?

Hvis du oplever dårlig forbindelse til dit fibernet eller du ikke kan koble på i det hele taget er der en række ting du kan gøre.

Vi har lavet en lille liste her som du kan bruge til at fejlfinde problemet:

  1. Tjek din forbindelse via et kabel
    Du stikker et netkablet direkte i routeren. Det er den boks der hænger på væggen som er sat op af fibernetudbyderen. Kobl den direkte til computeren og tjek om du nu har godt og stabilt internet.
    Tjek din internethastighed her.
    Hvis det fungerer godt med en kablet forbindelse er det din trådløse router der er problemet, og den kan du ikke få hjælp til at fikse hos internetudbyderen, med mindre det er dem som har opsat den.
  2. Tag fat i fibernetudbyderen
    Kontakt kundeservice hos de forskellige internetudbydere og bed dem tjekke forbindelsen ind til huset.

Når du nu har et overblik over hvor problemet ligger, er det lettere at få forbindelsen til at spille igen. Nu ved du om det er dig der har problemet (dit udstyr) eller det er problemer hos udbyderen.

Hvis det er hos udbyderen vil de komme med en løsning.

Hvis ikke de kan levere den lovede hastighed og stabilitet vil du i mange tilfælde kunne få nedsat din månedlige pris på abonnementet.

Der er er nemlig prisgaranti hos de fleste udbydere.

Ellers skal du blot luften ideen om at skifte udbyder, så skal sælgeren i røret nok få gang i rabatterne!

Hvor hurtigt er fibernet? (hvem er bedst i test?)

Det hurtigste fibernet i Danmark er via TDC’s net, som du kan købe hos Hiper til 299 kr/måned.

Der findes ikke mange uvildige tests af de danske fibernetudbydere, men et sted at få nogle gode data på hvor tilfredse kunderne er kan være Trustpilot. Der er nemlig så mange anmeldelser af fibernetudbyderne, at det efterhånden giver et godt billede, og ved at læse en række anmeldelser, kan man se hvilke problematikker og fordele der dukker op igen og igen.

Hver dag rater kunderne deres oplevelse af de forskellige udbydere, og her kan du se en sammenligning:

Har du langsomt eller ustabilt fibernet eller har du bare problemer med fibernettet, så er det højst sandsynlig ikke fiber du har, men almindelig kobber-baseret bredbånd, og så bør du tjekke priserne i toppen, og få opgraderet til en af de nyerere forbindelser med god fart.

TDC Fiber (Hiper / YouSee)

Hvis du vil tjekke om du kan få Hiper internet (billig fibernet), kan du tjekke om din by er på denne liste, for så kan du højst sandsynlig få Fibernet.

Du kan også tjekke din adresse direkte hos Hiper.

Aabenraa, Aalborg, Aalborg Øst, Aarhus C, Aarhus N, Aarhus V, Albertslund, Allerød, Bagsværd, Ballerup, Birkerød, Brabrand, Brøndby, Brøndby Strand, Brønshøj, Charlottenlund, Dronningmølle, Dyssegård, Egå, Espergærde, Farum, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Frederiksværk, Gadstrup, Gentofte, Gilleleje, Gistrup, Glostrup, Greve, Græsted, Hasselager, Hedehusene, Hedensted, Hellerup, Helsinge, Helsingør, Herlev, Herning, Hillerød, Hinnerup, Hjortshøj, Hjørring, Hobro, Holte, Hornbæk, Horsens, Humlebæk, Hvalsø, Hvidovre, Højbjerg, Hørning, Hørsholm, Jyllinge, Jægerspris, Karlslunde, Kastrup, Kirke Hyllinge, Klampenborg, Kokkedal, Kolding, Kongens Lyngby, Korsør, Kvistgård, Liseleje, Lynge, Malling, Middelfart, Måløv, Mårslet, Nivå, Nordhavn, Nyborg, Nærum, Odense C, Odense S, Odense SV, Odense SØ, Randers SØ, Ringsted, Roskilde, Rungsted Kyst, Ry, Rødovre, Sabro, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Skodsborg, Skovlunde, Skævinge, Skødstrup, Slangerup, Smørum, Solbjerg, Spentrup, Stenløse, Svenstrup J, Søborg, Sønderborg, Taastrup, Tilst, Tisvildeleje, Tranbjerg J, Valby, Vallensbæk, Vallensbæk Strand, Vanløse, Vedbæk, Vejby, Vejle, Vejle Øst, Viborg, Viby J, Viby Sjælland, Virum, Værløse og Ølsted.

Kan du ikke få Fibernet kan du få Bredbånd, mens der arbejdes videre på at få fiber i udkantsdanmark.

Kilde: TDC.

Se også priserne for mobilt bredbånd her.

Hvis du kan se et orange plastiskkabel stikke 10-20 cm. op af jorden, så er der formodentlig klargjort til at indlægge fiber på din adresse.

grav_selv01

Foto: Bredbånd Nord.

Hvordan fungerer fiberkablerne?

Vi har fundet denne Youtube video, som fint forklarer hvordan fiberkablerne transporterer data vha. lys. Det kaldes også lyslederkabler af samme grund.

Det første man gør er at nedgrave et rør, som kan bruges til at skyde selve fiberen igennem. Det kaldes også fiberpiben (engelsk: pibe = rør). Disse rør samles typisk i en skal (som vist ovenfor i videoen).

Herefter skyder eller blæser man det ultratynde fiberkabel ind i disse rør.

Facts om fiberkabler
Selve fiberkablerne eller trådene er utrolig holdbare på trods af at de er ultratynde og lavet af glas eller plastik. Faktisk er selve tråden ekstrem tynd: kun ca. 10-15 µm (mikrometer) tyk, som er det samme som 0,001 mm.

Se Bredbånd Nord skyde fiberen ind (1 minut video)

Noget af det smarte ved fiberkablerne er desuden, at et enkelt fiberkabel kan sende flere lyssignaler samtidig af forskellig lysbølgelængder.

Det vil sige at man kan sende fx. 100 forskellige lysbølger igennem det samme 0,001 mm tykke kabel, som hver kan overføre 10 Gbit/sekund data – altså 1.000 Gbit data.

Det hurtigste fibernet i verden er målt af et hold fra DTU til 661 terabit pr. sekund.

Fiber er ikke-ledende, og overfører dermed ikke spænding mellem de tilkoblede enheder.

God fornøjelse med jagten på dit nye hurtige Internet!

Har brugt netkablet.dk til at skabe overblik over internet priser og billigt fibernet, og det hjalp mig rigtig meget. Syntes også deres nyheder om teknologi osv er super interessante.
Levi Rauff
Direktør, Onlime.dk, Århus.

Rating: 5 / 5 stjerner
Anmeldt: 8. august 2017

 

 

Kilder: erhvervsstyrelsen.dk, forbrug.dk.


NB: På siden er der affiliate links. Det vil sige, at vi nogle gange tjener en kommission, når du klikker videre til andre sider og på disse sider registrerer eller køber noget, hvilket er med til at dække udgifterne til siden og skribenter.