Er antivirus stadig nødvendig til Windows?

Microsoft windows styresystemet bliver bedre for hvert år der går, og der kommer løbende sikkerhedsopdateringer. Men hackere bliver også bedre og bedre til at finde huller.

Så, hvordan ser det ud i dag med behovet for antivirus til Windows?

Er antivirus stadig nødvendig til Windows?
Du har stadig brug for et antivirusprogram til Windows, men du behøver ikke betale for et tredjepartsprogram. Windows har indbygget programmet Windows Defender Antivirus. Det er dog en god ide også at have et anti-malware program.

Læs med her og lær hvad du har brug for at vide for at holde din PC sikker og fri for virus og malware.

**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**

Lad os komme igang.

Hvor godt er Windows 10 beskyttet mod virus?

Windows 10 har en god indbygget beskyttelse mod malware og virus i form af programmet Windows Defender Antivirus. Det scanner systemet løbende og kan også foretage løbende sikkerhedsovervågning af brugerens aktivitet på nettet.

Windows 10 er på mange måder er en kæmpe opgradering i forhold til de forrige versioner af Windows styresystemet.

En af de væsentlige opgraderinger i vindues 10 er “Windows Security” delen.

Denne del indeholder et antivirusprogram, som hedder “Windows Defender”.

Med dette program kommer Microsoft helt ind på banen, og giver kamp til stregen til de eksisterende tredjeparts programmer til beskyttelse mod antivirus, som vi alle kender. Det er programmer som: Bitdefender, Bullguard, Avast, McAfee, Norton, Eset, Kaspersky osv.

Disse programmer har haft kronede dage, i de mange år hvor Windows styresystemerne ikke ydede en god beskyttelse i forhold til virus og malware.

Det er et billede der kraftigt har ændret sig, med tilblivelsen af Windows 10.

Man kan på mange måde sammenligne de mange antivirus programmer side om side med Windows Defender. Gør præcis det samme. De foretager periodiske scanninger af hele din computer, for at tjekke om der er kommet skadelig software ind på din maskine. Derudover finder du ofte en realtime beskyttelse, sammen mere har karakter af at være en overvågning af din færden online.

Anne “realtime overvågning”, sørger for at advare dig, hvis du klikker på eller downloader noget som kan skade din computer.

Lad os prøve at sammenligne de forskellige antivirus programmer med det gratis indbyggede Windows Defender Antivirus program.

Her kan du hente “Microsoft Security Essentials” helt gratis, hvis du har slettet det eller af en anden grund ikke har det installeret.

Hvad siger Microsoft selv?

Microsoft siger selv på deres hjemmeside at du har tilstrækkelig beskyttelse på din PC, når du anvender de indbyggede sikkerhedsprogrammer i “Windows Security” delen.

Dette indbefatter Windows Defender Antivirus programmet, som løbende tjekker din færden på nettet, i forhold til skadelige programmer og links.

Oversat til dansk skriver de:

Windows Defender Antivirus yder omgribende, løbende og realtid beskyttelse mod software trusler som viruser, malware og spyware på tværs af email, programmer, skyen og internettet.
(kilde)

De nævner også specifikt at du ikke behøver at installere noget. Netop dette, at det hele er indbygget med løbende beskyttelse, er en god ting. De lægger også vægt på at du ikke behøver at foretage en masse konfigurationer, have abonnementer kørende, eller betale for opgraderinger (nagware / shareware).

På deres site bliver Microsoft specifikt spurgt om man har brug for et eksternt antivirusprogram til at beskytte sin PC, og til det svarer de helt tydeligt nej. De pointerer at Windows Defender Antivirus gør hvad det skal for at holde en PC med Windows 10 beskyttet mod virus.

Hvilket antivirusprogram er bedst til Windows 10?

Med Windows 10 har du en god beskyttelse med det indbyggede antivirusprogram Windows Defender Antivirus. Det klarer jobbet ligeså godt som de store antivirusprogrammer. Det er dog en god ide også at anvende et anti-malware program sideløbende.

Efter vores mening, er Windows Defender Antivirus programmet ligeså godt som de mange store spillere på markedet for antivirus.

Vi kender alle de store brands, og vi er vant til at stole mere på Avast eller McAfree end Microsoft når det kommer til sikkerhed og virusbeskyttelse. Men dette er altså ved at ændre sig.

Men…

Du skal ikke blot tage vores ord for det.

Hvad siger andre?
Som altid, lander vi også kraftigt op af det uafhængige tyske institut (AV TEST), der tester sikkerhedssoftware. Vi har også tjekket hvad de største Amerikanske tech sites siger. Og de er enige i vores konklusion her.

Tyskerne giver Windows Defender følgende karakterer:

  • Brugervenlighed: 6 ud af 6 mulige stjerner
  • Beskyttelse: 5,5 ud af 6 mulige stjerner
  • Hastighed: 6 ud af 6 mulige stjerner

(Kilde)

Det skal dog bemærkes, at det nærmest er umuligt at få topkarakter i kategorien beskyttelse. Ganske enkelt fordi det aldrig vil være muligt at yde 100% beskyttelse, uanset hvor god en antivirus software er.

Det er også grunden til at du stadig skal have en masse forholdsregler, når du færdes online, uanset om du bruger en rigtig godt stykke antivirus software. (det kommer vi tilbage til).

Sagen er nemlig, at der konstant udvikles nye typer malware programmer og viruser, som forsøger at bryde de seneste opgraderinger og systemer fra Windows og Mac. Jeg kan ikke være anderledes, da der er mange penge at hente ved at få fingrene i personlige data og oplysninger.

**Vi anbefaler også at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**

Har jeg brug for andre antivirusprogrammer end Windows Defender?

Nu tænker du måske, at man kan være bedre beskyttet ved at bruge flere forskellige antivirusprogrammer. Det her også et gran sandhed i sig, men der er nogle ting vi skal huske i den forbindelse.

Du skal sørge for aldrig at bruge mere end et antivirusprogram ad gangen.

Det er meget vigtigt, at du ikke anvender flere antivirusprogrammer sideløbende. Sagen er nemlig, at de foretager cirka de samme processer på din PC, og dermed vil skabe konflikter med hinanden.

Derudover vil de også sløve dit system meget, og ende med at give dig en rigtig langsom computer, som ikke er bedre beskyttet end du ville være med ét af programmerne. Det skaber således flere problemer end det løser for dig.

Hvis du alligevel ønsker at opnå beskyttelse fra flere udbydere skal du sørge for kun at have et program aktivt ad gangen. Sørg for at slukke helt for scanninger og realtime overvågning af din PC, og kør dine scanninger en ad gangen.

Hvad hvis jeg er mere tryg ved et andet antivirusprogram?

Som vi konstateret ovenfor, minder de mange antivirusprogrammer meget om hinanden. Eller også når vi sammenligner Windows Defender Antivirus med de store programmer der er mest brugt i Danmark, såsom AVG, Avast, Bullguard, Kaspersky, McAfee osv.

Hvis du kender et af disse programmer godt, og føler dig mere tryg ved at bruge det, kan du fint gøre det. Så skal du blot huske at slukke helt for Windows Defender programmet. Sørg for at det ikke køre nogen som helst scanninger i baggrunden, eller foretager en realtime overvågning af din pc.

3 øvrige tips til at undgå virus med Windows 10

Nu har vi styr på hvilket antivirus program du skal bruge, og at du i det hele taget har brug for et antivirusprogram.

Lad os se på hvad er du ellers bør vide, og huske at gøre for at holde din PC sikker og fri for virus.

1) Husk altid at opgradere med det samme

En af de vigtigste ting at huske på, når vi taler om antivirusprogrammer, er at du altid skal opdatere til den allerseneste version.

Det skal du jo ikke gøre for alle dine programmer, og særligt for styresystemet (Windows 10).

Selvom du anvender Windows ti, vil der stadig være dele af din computer som med tiden bliver mere og mere sårbar. Hvorfor skal du altid opgradere, hver eneste gang der kommer en lille opdatering.

Husk at opdateringer til software typisk handler om at der er fundet et sikkerhedsbrist, som netop er blevet lukket med en ny opdatering. Derfor er din maskine sårbar og ubeskyttet til en vis grad, når du undlader at opgradere dit software.

Det gælder i høj grad styresystemet Windows 10. Ja nemlig det mest brugte styresystem for tiden, og derfor er det i høj grad end målskive for de mange typer malware der findes og dagligt produceres.

2) Brug altid sikre koder

Sørg også for altid at bruge koder, som er meget sikre og avancerede, så de ikke er lette at gætte for uvedkommende.

Det er en rigtig dårlig idé at bruge dit telefonnummer, eller navnet på et kæledyr som kode. Men vi skal have meget bedre sikkerhed end det. Det er vigtigt at bruge lange koder, som består af store og små bogstaver, tal og specialtegn.

Hvis du anvender engelske eller danske ord som del af din kode, bliver det er meget let at bryde koden for en hacker.

Jeg har set hvor hurtigt disse koder kan brydes, og det gælder både:

  • Koden til din e-mail
  • Koden til dit WiFi
  • Koden til din router
  • Koden til din Facebook konto
  • osv.

Det er en rigtig god idé at bruge et program som LastPass, som hjælper dig med at få stærke koder hver gang du skal bruge en ny kode. Det gør jeg selv, og det hjælper mig til at have individuelle koder til alle hjemmesider, og andre steder hvor jeg skal bruge et log ind.

Du har så ledes bare ét master password til dette program, og det skal du gemme godt.

3) Gem dine koder offline (aldrig på computeren)

Sørg for aldrig at have koder liggende på din computer. Det gælder også selvom du laver en mappe eller en fil i Windows 10, som er krypteret med kode. Sørg for altid at have dine koder offline i en lille notesbog eller et andet sikkert sted.

Vores vurdering
Det er en god ide at have dine koder liggende hos en nabo eller en god ven, så du altid kan finde dem hvis du smider din notesblog væk.

Sources

https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/october-2019/microsoft-windows-defender-4.18-194015/

https://www.microsoft.com/security/blog/2013/02/28/do-i-have-to-pay-for-antivirus-software/