Windows 10 er et rigtig godt styresystem, som kan hentes gratis hos Microsoft. Det her en rigtig god sikkerhedsdel, som hedder Windows Security.
Men hvor godt er det sammelignet med andre antivirusprogrammer der kan fås til Windows 10?
Hvilken Antivirus er bedst til Windows 10?
Windows 10 har indbygget et gratis antivirusprogrammet kaldet Windows Defender Antivirus. Det er ligså godt som de mange betalte antivirusprogrammer. Det anbefales at bruge programmet sammen med et godt anti-malware program.
Det er det korte svar.
**Vi anbefaler også at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**
Lad os dykke lidt ned i detaljerne og se hvordan du beskytter din PC bedst mod virus og andre typer malware.
hop til afsnit..
Derfor behøver du ikke altid betale for antivirus til Windows 10
Traditionelt set har du altid haft brug for et stærkt antivirusprogram til at beskytte din pc. Det har du stadigvæk, men den store forskel i dag, er at du ikke behøver at betale for at købe et tredjepartsprogram for at holde din pc beskyttet.
Der findes nemlig et gratis program allerede på din Windows 10 installation. Det er et rigtig godt program, som er udviklet af Microsoft, som også har lavet Windows styresystemet. Det sætter dem i en rigtig stærk position, da de naturligvis kender alle styrker og svagheder ved deres eget program.
Det er nyt, at det er indbyggede sikkerhedsprogram i Windows er godt nok til at holde din PC sikker.
Programmet hedder “Windows Defender Antivirus”.
**Vi anbefaler også at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**
Er Windows Defender Antivirus godt nok?
Windows Defender programmet er ligeså godt som de betalte antivirusprogrammer. Det er udviklet af Microsoft selv, og ved at bruge det slipper du også for reklamer og pop ups. Det er gratis at bruge og ligger som standard i Windows 10.
Og hvorfor er dette program så godt?
Det enkle svar er, at det finder ligeså meget dårlig software på din computer, som de dyre betalte antivirusprogrammer som du sikkert kender.
Disse firmaer har haft kronede dage i årtier, fordi sikkerheden i Windows styresystemet ikke var højt nok til at holde viruser og andet skidt og kanel ude.
Men du skal ikke blot tage vores ord for gode varer. Vi læner os op af det tyske institur AV-TEST, som foretager uafhængige test af antivirus programmer. I vores research til denne artikel fandt vi også en lang artikel fra Wirecutter, som er en test-blog der udgives af New York Times.
De er enig med os i konklusionen om at Windows Defender Antivirus gør jobbet ligeså godt som de manDet er dog ikke alt der er at sige om sikkerhedsprogrammer til Windows ti. Det er vigtigt at pointere, at der også findes andre typer skadelige programmer, som vi er nødt til at sikre vores computere imodge betalte antivirusprogrammer på markdet.
Derfor vil du også finde et hav af anbefalinger, som vil fortælle dig, at du helt sikkert har brug for et af de betalte programmer. Det er dog ikke vores opfattelse, og vores research bekræftede os også i disse ting.
Hvad med de McAfee, Norton, Avira, Eset, Avast osv.?
Vi kender alle sammen navnene: McAfee, Norton, Avira, Eset, Avast, AVG, Panda, Bullguard, Kaspersky osv.
Det er de gode gamle antivirusprogrammer, som typisk findes forudinstalleret, når du køber en pc eller Mac computer.
Hvis du kender et af disse programmer godt, og har god erfaring med at bruge dem, kan du sagtens fortsætte med at gøre det.
Du vil typisk opnå den samme beskyttelse, hvis du bruger eksempelvis McAfee, Norton, AVG eller den indbyggede antivirusbeskyttelse (Windows Defender Antivirus) i Windows. Det er derfor vi anbefaler at bruge det indbyggede beskyttelsesprogram, da det både er gratis og samtidig designet af udviklerne bag Windows.
Du får ofte en gratis prøve måned på premium versionen af en af disse udbydere, når du køber din PC. Det giver dig mulighed for at afprøve det et stykke tid, men efter prøve perioden bliver du bedt om at betale. Her skal du således gøre op med dig selv, om du synes det fungerer bedre for dig end det indbyggede antivirusprogram.
Hvis du synes det er meget lettere at bruge et af disse programmer, kan du fint gøre det. Du skal blot være opmærksom på at deres gratis versioner typisk har nogle features der kan være irriterende:
- Pop up reklamer
- Pop up som vil få dig til at betale
- Reklamer for eksternt sofware
- etc.
Disse ting undgår du med Windows Defender, da det ikke prøver at sælge dig noget eller få dig til at installere øvrige programmer fra samme udbyder.
Kør ikke to antivirusprogrammer (samtidigt)
Det er meget vigtigt, at du ikke samtidig bruger det indbyggede sikkerhedsprogram (Windows Defender Antivirus) til at fjerne viruser.
Hvis du bruger disse programmer sideløbende, vil der opstå konflikter mellem de to. Din maskine vil ende med at blive meget langsom, eller slet ikke fungerer ordentligt.
Du skal kun bruge et anti virusprogram.
Færdig.
Netop fordi de gør de samme ting, kan det skabe udfordringer, og ende med at gøre mere skade end gavn. Du er altså ikke bedre beskyttet ved både at bruge et af de store antivirusprogrammer og Windows Defender, bare lige for at skære det ud i pap.
Hvis du gerne vil opnå beskyttelsen fra flere programmer, skal du køre dem ét program ad gangen. Husk at disse programmer kører periodiske scanninger af dit system, og typisk også har en realtime overvågning af dine aktiviteter. Derfor skal du være påpasselig med at tænde for flere af dem.
Hvad med malware programmer?
Det er dog ikke alt, der er at sige om sikkerhedsprogrammer til Windows 10. Det er vigtigt at pointere, at der også findes andre typer skadelige programmer, som vi er nødt til at sikre vores computere imod.
Det er de såkaldte malware programmer.
Malware er en sammenskrivning af de to engelske ord “Malicious” og “Software”. Det betyder oversat til dansk, “skadelig” og “software”, og er en samlebetegnelse for alle typer af skadelige programmer, der kan finde vej til vores computere.
Dette indbefatter programmer som:
- Spyware
Dette er software som installeres på din computer for at overvåge hvad du foretager dig. Det kan typisk opsnappe betalingsinformationer, koder, brugernavne og andre personlige oplysninger. - Adware
Dette er programmer, som installeres sammen med andre programmer. Det kan enten ske velvilligt, eller uden dit samtykke. Vi sker der dog når vi installere et program, og “glemmer” at læse alt det med småt. Så har vi pludselig sagt ja til at få installeret et tredjepartsprogram, som kan have mere eller mindre gode hensigter. - Trojans
Disse programmer forgiver at være én ting, men er i virkeligheden et skadeligt program i forklædning. Det er så at sige en ulv i fåreklæder, som ender med at installere noget skadeligt på din computer.
Du henter det ned på din computer i god tro, men pludselig har du virus, spyware eller andre typer skadelige programmer installeret. - Ransomware
Denne type skadelig software kender du typisk, hvis du har fulgt med i medierne i 2018. I 2018 og 2019, har der været ekstremt mange eksempler på ramsomware angreb, som både var målrettet firmaer og privatpersoner.
Der sker altid det samme. Nogle data bliver låst eller fjernet på din computer. Herefter skal du betale en løsesum til bagmændene, for at få adgang til dine filer. Det kan også være at de tilbageholder filerne, og truer dig med at offentliggøre fortrolige oplysninger. Med mindre du betaler en stor sum penge. - Keyloggers
Dette er også en meget fræk måde at franarre personlige oplysninger og kodeord fra en bruger. Disse programmer overvåger hvad du trykker på på din computer, og ved at sende disse sekvenser af bogstaver og tal til bagmændene, kan de opsnappe oplysninger.
Dette er blot et udpluk af de programmer, som indbefattes af begrebet malware.
Findes også flere:
- Orme
- Rootkits
- Cryptomining malware
- Spoofing
- Phishing
- Expolits (SQL injections)
Hvordan beskytter jeg min pc mod malware?
Her er det vigtigt, at du har et program, som er specieltdesignet til at fjerne og finde disse typer programmer.
Windows Defender vil finde noget af dette skidt og kanel, men de vil ikke finde det hele da det mere er en klassisk antivirus beskyttelse du får med det program.
En god en af slagsen, men dog ikke en go 360 graders beskyttelse.
Vi har brug for et sideløbende program som kan køre parallelt med Windows Defender, til at fjerne og finde disse programmer. Her anbefaler vi Malwarebytes.
Malwarebytes kan du finde her.
Men igen, du skal ikke blot tage vores ord for det.
Det er der program anbefales lige ledes af førende blogger og IT eksperter, da det netop er udviklet tilat spotte og genkende mistænkelig adfærd. Dvs. at programmer i mange tilfælde finder disse programmer, også selv om det ikke allerede er kendt med programmet.
Malwarebytes har fået 4,6 ud af 5 mulige stjerner på Apples App store, og det er utrolig højt for denne type program. (ud af ca. 11.000 vurderinger).
Premium koster kun en smule ($1.49 per måned eller $11.99 per år), og det er en lav pris at betale for at få en god dækning mod disse ting.
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**
Kilder
https://apps.apple.com/us/app/malwarebytes-mobile-security/id1327105431
https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/manufacturer/malwarebytes/
bedste gratis