Computer med på flyet? Forstå reglerne på 2 minutter (guide)

Skal du ud at rejse, er det vigtigt at kende reglerne omkring bærbare computere. Der findes en del lovgivning på området, som man skal kende, så man ikke havner i problemer.

Må man tage computeren med på flyet? De fleste destinationer tillader, at passagererne medbringer en bærbar computer i flyets kabine. Men skal du flyve til udvalgte luftnavne i USA og Storbritanien, må du efterlade computern i den indtjekkede bagage.

Her er alt for du skal vide før du tager afsted til lufthavnen med din bærbarcomputer.

Må man tage computer med på flyet?

I langt de fleste tilfælde må du gerne tage din bærbar computer med ind på flyet i din håndbagage. Der er kun enkelte lufthavne, og destinationer hvor det ikke er muligt eller lovligt.

Her er undtagelserne.

 1. Flyver du med Ryanair eller et andet lavprisselskab med begrænset størrelse på håndbagagen, kan det ske at du skal efterlade din kuffert på vej ind i flyet. Personalet vil i dette tilfælde placere din kuffert i flyets lastrum.
  I dette tilfælde kan du i langt de fleste tilfælde få lov at tage din computer ud af håndbagagen, og medbringe den i hånden.
 2. Hvis du flyver FRA særlige lufthavne i USA, Dubai og Storbritannien. Se mere i næste afsnit.

Her må du ikke bringe comuteren med ind i flyet

Flyver du fra USA skal du være opmærksom på disse destinationer, hvor du ikke kan medbringe laptop eller iPad i flyets kabine:

 • Marokko
 • Tyrkiet
 • Egypten
 • Jordan
 • Saudi-Arabien
 • Kuwait
 • Qatar
 • De Forenede Arabiske Emirater.

Flyver du fra Storbritanien er listen lidt kortere:

 • Tyrkiet
 • Libanon
 • Jordan
 • Egypten
 • Tunesien
 • Saudi-Arabien

Bemærk at forbudet kun gælder når du flyver fra USA og mod disse destinationer. Der er dermed ingen problemer, hvis du flyver til USA eller Storbritannien, som dansk statsborger.

Må jeg bruge computeren på flyet under flyveturen?

Ja. I langt de fleste tilfælde må du gerne anvende din computer under flyveturen. Bemærk dog, at der kun sjældent stilles internet til rådighed på turen, så du skal downloade underholdning før du stiger ombord på flyet.

Ja du må gerne benytte den bærbarcomputer under flyveturen. Det samme gælder enheder som mobiler og tablets.

Du skal blot være opmærksom på, at du ikke må være koblet på internet under start og landing. Og i de fleste tilfælde må du slet ikke have din mobil eller computer på skødet eller i hånden mens i letter og lander.

I disse tidsrum skal du blot placere computeren og mobil i din håndbagage eller under sædet foran dig eller under dit eget sæde.

Alle disse funktioner vil du også modtage på vej til landingsbanen.

Er du i tvivl kan du altid spørge personalet under flyveturen.

Kan computere tage skade af at blive scannet i lufthavnen?

Nej. Udstyr, der anvendes i lufthavnen til at sikkerhedstjekke bagage, kan ikke ødelægge eller påvirke elektronisk udstyr. Lufthansscannere anvender X-ray stråler, som ikke påvirker computere, tablets og mobiler.

Teknologien der anvendes til gennemtjekke bagagen hedder “elektromagnetisk stråling” (også kaldet X-ray).

Der findes ingen komponenter eller dele af computere, tablets og telefoner, som kan tage skade eller blive påvirket af disse stråler.

Grunden til at du ofte bliver bedt om at flytte din bærbare computer eller en tablet skyldes noget andet.

Det er at den enkle grund, atI er lavet af metal. Derved kan deres maskine ikke gennemlyse dem, og se hvad der er på den anden side. Så for at undgå, at du gemmer noget på den anden side af computeren, er du nødt til at lægge computeren og tabletten for sig selv.

Uden at de ligger ved siden af andre objekter.

Hvorfor skal man slå sin mobil på flight mode på flyet?

Det kan virke tosset, at man skal slå mobildata og roaming fra under p åmobilen under afgang i flyet. Man skulle synes at det ikke kan påvirke flyet nødvendige funktioner og elekronik, og der er også en anden forklaring.

Her er forklaringen.

Grunden skal findes et helt andet sted. Lad os sige, at der sidder 200 personer i flyets skabine. Hvis alle disse personer her mobildata aktiveret på deres mobiltelefoner, vil alle disse enheder hele tiden forsøge at koble sig på en Mobilmast.

Det skaber en masse stråling, som er skadelig for både flyets personale, som altid opholder sig i disse områder i arbejdstiden, men også for alle passagererne.

Forbudet stammer helt tilbage fra 1990erne, hvor amerikanerne var bange for at mobilstrålerne kunne interagere med flyet apparatur. Det har dog aldrig vist sig at være tilfældet!

Hvad sker der hvis jeg ikke slår mobilen på flight mode i flyet?

Hvis du ikke har tænkt dig at overholde dette forbud, kommer du formodentlig ikke til at opleve de store problemer.

Vi har ikke kunnet finde et eneste eksempel på, at flypersonalet har taget nogle forholdsregler i brug. Det eneste der sandsynligvis vil ske, er at du har et lettere irriteret flypersonale.

Hvis vi går en del år tilbage (10-12 år), var det ikke utænkeligt at man kunne høre disse mobil-biplyde i højttalerne, hvis folk ikke havde slukket deres mobiler.

Men med nutidens teknologi, er det ikke tilfældet længere, og der er ingen fatale problemer forbundet med at have mobilens data aktiveret i kabinen. Så vidt vi kan læse os frem til. Men derfor skal du stadig overholde de regler der findes på flyet. Naturligvis.

Kan man oplade sin computer under flyveturen?

Ja. Det kan du en lang række af de nyere fly. Du kan oplade både via 220 V og USB på de nye Boing 787 Dreamliner fly. Der findes også oplademuligheder på andre fly, og her skal du kontakte flyselskabet inden afgang for at høre nærmere.

Kilde: ekstrabladet.dk