Skal man slukke sin computer og hvor ofte?

Dette er spørgsmål, der typisk findes mange forskellige meninger om omkring middagsbordet. For nogle virker det logisk at man skal slukke computeren, for at midske sliddet på delene. For andre virker det logisk, at det slider på computeren med mange opstart og nedlukninger.

Skal man slukke sin computer om natten? Det afhænger af hvor ofte du bruger din computer. Det er ikke gavnligt for computeren at blive tændt og slukket flere gange om dagen, men det er en god ide at slukke den eksempelvis en gang om ugen. Sluk den eksempelvis når du ikke skal bruge den i nogle dage.

Lad os se nærmere på hvordan du passer og plejer din computer bedst, og hvornår du skal tænde og slukke for den.

Hvor ofte skal man slukke sin computer?

Det kommer som sagt an på hvor ofte du bruger din computer. Hvis den er et arbejdsredskab du bruger hver eneste dag, kan du blot nøjes med at opstarte den, hver gang du skal installere et nyt program.

De fleste nyere computere beder selv om at blive genstartet jævnligt, fordi der er programopdateringer, eller en ny version klar af styresystemet.

Det slider på computeren at lukke ned og opstarte, og derfor skal du gerne undlade at slukke den hver eneste aften, hvis du alligevel tænder den om morgenen.

Skal man lukke programmerne før man slukker?

Ja. Det er vigtigt, at du ikke blot trækker stikket af væggen, eller tvinger computeren til at lukke med en såkaldt “force quit”.

Det skal du kun gøre hvis computeren fryser, og du ikke har andre muligheder tilbage for at få kontakt med den.

Kan du ikke få kontakt til computeren, er der ikke er andre muligheder tilbage end at lave en “force quit”. Det gør man ved at holde sluk-knappen nede i flere sekunder, indtil skærmen og computeren slukker.

Det gælder både for stationære computere og bærbare computere.

Hvad er den bedste måde at slukke sin computer?

Hvis du beder computeren om selv at lukke ned, vil den automatisk hjælpe dig med at få lukket alle programmerne før den slukker.

Dette er den bedste og den rigtige måde at slukke en computer på.

Du behøver således ikke selv lukke hvert eneste program (en ad gangen). Computeren skal nok bede dig om at lukke de programmer, hvor der skal gemmes noget.

Hvis du har tilkoblet eksterne enheder som eksempelvis en telefon eller en ekstern harddisk, skal du først skubbe disse ud. Det gør du ved at vælge den i menuen, og trykke på “skub ud”. Hvis du undlader at gøre dette kan du miste noget af det arbejde du har lavet.

Hvad sker der hvis jeg slukker computeren uden at lukke programmerne?

Hvis du ikke får lukket programmerne korrekt, inden du tager strømmen til computeren, kan der ske flere ting.

  • Du kan miste noget af det arbejde du har lavet, fordi programmet ikke gemmer dine ændringer. Det kan eksempelvis være, at du har skrevet noget tekst i Word, og så vil du sikkert opdage, at noget af teksten ikke bliver gemt.
  • Computeren kan blive lidt langsommere med tiden.
    Når computeren selv for lov at lukke programmerne ned, for den også lavet de bedste og hurtigste stier. Dermed kan den hurtigere og mere effektivt starte op og lukke ned for både programmer og styresystem.
  • Du kan beskadige nogle af komponenterne i computeren

En computer har en masse processer, som går i gang, når du lukker den ned. Derfor er det vigtigt at den får lov at lukke ned selv og at du ikke blot trækker strømmen

Hvad er fordelene ved at slukke vs. Bruge standby?

Hvis du ikke skal bruge computeren i flere dage, er den bedste løsning at slukke helt for computeren.

Det kan være en god ide hvis du fx skal på ferie.

Alternativet er at lade den gå på standby. Det kan være en rigtig fin måde at slukke for skærmen, indtil du skal bruge den igen den næste dag. Derved lukker computeren og så ned for lang række processer, som ellers tager strøm.

Standby kaldes også for “sleep” eller “hibernating” på nogle modeller. Det er altsammen udtryk for det samme, som er en “halvvejs” måde at slukke for computeren.

Du mindsker strømforbruget væsentligt, men du slider ikke på computeren ved at tænde og slukke for den.

Hvis du bor et område hvor der kan være “klumper” i strømmen, det vil sige at der ikke er en jævn spænding, er det en anden snak. Her vil du stadig ikke få nogen effekt ud af at trække stikket frem slukket computer, menVil være en god ide at slukke computerne helt I stedet for at lade den gå på vågeblus.

Hvad med en stationær computer?

Der ikke den store forskel på hvordan du skal gøre dette for en bærbar og en stationær computer.

En nyere stationær computer vil typisk også have muligheden for at gå på dvale-mode. Hvis du bruger den stationære computer dagligt, kan du fint bruge denne funktion i stedet for at slukke for den efter din arbejdsdag.

Er det bedre at genstarte eller slukke?

Nogle gange er det vigtigt at slukke for computeren, og andre gange bliver du bedt om at genstarte computeren.

Når computeren har brug for at blive genstartet, er det typisk fordi der installeret nye programmer, som har brug for at den starter op fra ny. I disse tilfælde vil du opleve, at du ikke kan bruge de nye programmer, før du har genstartet computeren.

I andre tilfælde er det en god idé at slukke computeren helt. Det gælder eksempelvis hvis du skal på ferie, eller hvis du af andre årsager ikke skal bruge computeren i flere dage. Derved kan du både spare strøm, og undgå at slide på delene i computeren.

Skal jeg tage stikket ud af væggen når jeg slukker computeren?

Nej. Når computeren er slukket, giver det ingen effekt også at tage stikket ud af væggen.

Der er ingen forskel på at have stikket i computeren eller ej, hvis computeren er slukket. Der render nemlig ingen strøm igennem computeren stille, så længe den er slukket.