Er antivirus nødvendig til iPhone?

Alle mobiler og computere kan i teorien få virus. Men hvad med iPhones? De har et meget godt ry ift. sikkerhed og stabilitet og der tales sjældent om antivirus og virusbeskyttelse til iPhones. Betyder det, at du er sikret mod virus når du anvender en iPhone?

Er antivirus nødvendig til iPhone?
Du har ikke brug for antivirus på en iPhone. Al software der kan hentes til iPhones er testet og forhåndsgodkendt af Apple. Det betyder, at der er meget lille risiko for virus og malware. Der er kun ganske få eksempler på at iPhones har fået virus.

Men der er stadig nogle forholdsregler du skal tage dig.

Lad os se på hvad du har brug for at vide, for at kunne holde dig fri for virus og malware på din iPhone.

Derfor har du ikke brug for antivirus til din iPhone

De fleste er os er vokset op med at antivirus er helt essentiel på alle computere og andre enheder, der skal bruges på internettet. Problemet har været, at det var for let at bryde ind på disse systemer, og der var frit spil for installering af programmer, så snart man klikkede på et link eller downloadede en fil.

Men det er en anden sag, når vi taler om din iPhone. Apple har nemlig været smarte her, og designet hele systemet på en måde, så det er praktisk talt umuligt at slippe dårlig software ind på en iPhone.

Men hvordan kan det lade sig gøre?

Det har noget at gøre med hvordan man installerer software og programmer på din iPhone.

Det er nemlig kun muligt at gøre igennem Apples autoriserede App Store, hvor de gennemtester og tjekker for virus før en app sendes ud i systemet.

Dette er helt unikt for mobiltelefoner, og er en af de helt primære årsager til, at du ikke behøver at installere et eksternt antivirusprogram på din iPhone.

Apple tester apps for virus inden de frigives

Apple har frigivet et stort dokument, som forklarer hvordan de arbejder med sikkerhed i forhold til viruser og malware på alle deres enheder.

Her forklarer de, hvordan de har et såkaldt sandkasse-miljø, hvor de først installerer og gemmemtester alle apps, før de sætter dem til download på deres App Store.

Der ud over har Apple sikret, at tredjeparts applikationer ikke har adgang til styresystemet, og andre vitale dele af softwaren på din iPhone.

Det betyder med andre ord, at en app på din iPhone kun kan gemme data i sit eget software, og ikke har adgang til at ændre eller tilføje noget kode i de lag som har at gøre med hvordan din iPhone fungerer.

Findes der antivirusprogrammer til iPhones?

Der findes ikke nogle autoriserede eller gode antivirusprogrammer til iPhones. Og det er der en ganske enkel forklaring på. Apple tillader nemlig ikke de store antivirus firmaer at udvikle apps til at kontrollere for virus på en iPhone.

Ganske enkelt, kan du ikke installere en app på din iPhone, som har adgang til at scanne og gemmemteste andre apps end den selv.

Dermed giver det ikke mening at tale om et antivirusprogram, da et antivirusprogram altid bruges til at scanne og tjekke systemet for dårlige programmer og malware.

Hvad med de iPhone sikkerhedsprogrammer jeg finder på App Store?

Du kan stadig finde en stor mængde sikkerhedsprogrammer på App Store. Nogle af disse vil måske også fortælle dig, at de vil tjekke din telefon og sikre den mod virus.

Her er en række ting som disse sikkerhedsprogrammer rent faktisk kan gøre. Nogle af disse funktioner er faktisk meget gode, når vi taler sikkerhed på en iPhone.

Som du kan se, har disse funktioner intet at gøre med check for antivirus og malware på din iPhone.

Kan iPhones få virus fra hjemmesider og klik på links?

Det kan ske, at du lander på en hjemmeside som fortæller dig at din iPhone eller din enhed har fået virus. Det vil dog ikke være tilfældet og du skal aldrig klikke videre på den slags information.

Det er et scam, og det har intet med virkeligheden at gøre. En hjemmeside kan ikke tjekke din iPhone for virus, og hvis du klikker videre ender du sikkert med at videregive personlige data til uvedkommende personer.

Det samme gælder hvis du modtager et opkald personer, som ønsker at få oplyst dine login data til eksempelvis iCloud. Disse informationer må du aldrig videregive, og slet ikke på sms, email eller via opkald.

Det er vigtigt ikke at stole på disse henvendelser, selvom de hævder at arbejde hos Apple, dit mobilselskab, din bank, dit pensionsselskab osv. Du skal aldrig give koder og brugernavne over telefon eller email.

Det er fupnumre!

Er iPhones aldrig blevet hacket?

På trods af de mange sikkerhedsforanstaltninger og den høje sikkerhed i iPhones App Store miljø, sker det alligevel en sjælden gang, at nogle hackere finder vej ind til iPhones med skadelige programmer.

Tilbage i 2015, skete det er faktisk at der slap et dårligt program igennem til Apples App Store.

Der blev installeret et malware program i apps som WeChat, Angry Birds 2 (the Chinese version), og nogle visitkort skannings apps.

Det skete ved at nogle hackere inficerede det system, hvor udviklere arbejder med at udvikle apps til iPhones. Dette miljø hedder “Xcode”, og det utænkelige skete, at en række apps endte med at stjæle personlige data fra brugere af disse apps og sende det til hackerne.

Der er dog en grund til at det primært var kinesiske apps der blev ramt. Det officielle arbejdsmiljø, hvor udviklere laver apps til iPhones, blev nemlig ikke inficeret med dette program. Det var derimod kun den uofficielle version, som var til download på den kinesiske søgemaskine Baidu (Kinas google-klon).

Men der er ekstremt få tilfælde, hvor der er sluppet dårlige programmer og virus ind på iPhones. Derfor kan du sove trygt om natten, for der er ekstremt lille risiko for at du får virus på din iPhone.

Sådan fjerner du virus og malware på en iPhone

Hvis du alligevel mistænker din iPhone for at indeholde skadelig software, er her nogle tips du kan bruge til at komme videre. I de sjældne tilfælde, hvor der alligevel lander et program på din iPhone, som indeholder en skadelig virus eller malware, er der nogle ting du skal gøre.

 1. Start med at slette de apps, som du netop har installeret.
  Tænk tilbage på hvilke hjemmesider, og apps du netop har installeret, og tjek om der er nogle ting du bør slette på din telefon.
 2. Slet din browser historik.
 3. Genstart din mobil
  Sørg for at genstarte din mobil, efter du har slettet din browserhistorik i dine browsere (Safari og måske Chrome).
 4. Geninstaller iOS fra en sikkerhedskopi
  Nu kan du vælge at geninstallere din telefon, fra en tidligere sikkerhedskopi.

3 Vigtige sikkerhedstips for iPhone brugere

Nu har vi kigget på hvorfor du ikke skal være bange for virus på din iPhone, men der er også andre trusler derude, som du skal være bekendt med.

Her er en række tips, som vil hjælpe dig med at holde en høj sikkerhed på din iPhone.

1) Brug en stærk adgangskode

Som udgangspunkt har du kun en firecifretkode til din iPhone, og disse er typisk tal. Men du kan hurtigt forbedre sikkerheden på din iPhone, ved at optimere denne kode til at være mere avanceret.

Sørg for at bruge en kombination af bogstaver og tal, da det hurtigt vil gøre det meget vanskeligere for uvedkommende at få adgang til din iPhone. De fleste vil nemlig gætte på at du har en fire cifret tal kode.

Sådan sætter du en stærk adgangskode på din iPhone:

 1. Gå til indstillinger
 2. Vælg “Touch ID & Adgangskode”
 3. Indtast din kode
 4. Vælg “Skift adgangskode”
 5. Indtast din kode igen
 6. Vælg “Indstillinger til adgangskode”
 7. Vælg “Special alfanumerisk kode”
 8. Indtast den nye kode

Nu har du opdateret din kode til at være meget mere sikker.

2) Sluk for notifikationer på låst skærm

Du er sikkert lagt mærke til at du ofte kan se sms’er, e-mails og notifikationer fra sociale medier på din låste skærm. Det er naturligvis en rigtig dårlig ide, hvis din mobil ender i de forkerte hænder. Det betyder nemlig, at de vil have adgang til at se disse informationer, uden at kende koden til din iPhone.

Sørg derfor for at deaktivere disse notifikationer, så du kun får notifikationer så snart din iPhone er låst op.

3) Bruge en VPN på offentlige netværk

Dette er noget vi har skrevet rigtig meget omkring, og du skal starte med at læse vores artikel her om hvorfor du skal have en VPN.

Kort fortalt, så vil du have en meget lav sikkerhed, hvis du anvender internet på din telefon på et offentligt netværk. Det er f.eks. når du går på nettet på caféer, restauranter, lufthavne, indkøbscentre og andre steder, hvor der enten ikke er nogen kode på netværket eller en kode alle kan få ved blot at spørge.

Men sikkerheden er også helt i bund, når du anvender andre offentlige netværk, selvom de har en stærk adgangskode, som ikke ligger tilgængeligt nogen steder.

Det er ekstremt nemt at få adgang til et trådløst netværk, og med ganske få gratis softwareprogrammer, kan de fleste få adgang til alle de data, der sendes over en router som står offentligt (også hvis din hjemme router rækker ud på vejen).

Hvad med en jailbraket iPhone?

Det er en helt anden sag, hvis du vælger at få låst din iPhone op (jailbreake), så alt mulig software og programmer kan installeres frit på din iPhone. Ved at gøre dette, dropper du ud af Apples beskyttede univers, og tillader tredjeparts-software at blive installeret på din iPhone uden om systemtets indbyggede beskyttelse mod virus.

Du skal derfor være ekstremt påpasselig med at gøre dette.

Hvis du har en iPhone der er jailbreaket, bør du ikke hente noget som helst software ned på den, med mindre du har 100% tillid til udviklerne bag programmet.

Sources

https://support.apple.com/da-dk/HT204759

https://www.apple.com/business/docs/site/iOS_Security_Guide.pdf

https://www.kaspersky.com/blog/xcodeghost-compromises-apps-in-app-store/9965/

https://www.kaspersky.com/blog/iphone-maximum-security-tips/6132/