Er antivirus nødvendig til Android?

Android mobiler er mere sårbare end iPhones. Men hvor sårbare er de for virus og malware? I denne artikel ser vi på hvordan du sikrer dig mod virus på din Android mobil. Der er en række ting du bør vide for at holde dig sikker.

Er antivirus nødvendig til Android?
Google har siden 2014 tjekket Android apps for malware og virus, men der slipper stadig enkelte programmer igennem med virus og malware. Android brugere er generelt godt sikret mod virus så længe de anvender Google’s Play Store.

Lad os dykke lidt mere ned i det, og se hvornår du alligevel bør have et antivirusprogram, og hvilke der er bedst.

Har Android mobiler brug for antivirus?

Generelt mener vi ikke du behøver antivirus på din Android mobil. Men det kommer an på hvordan du bruger din Android mobil, og hvor rutineret og erfaren du er med at bruge internettet generelt.

Google foretager en lang række test og sikkerhedstjek af de mange apps, der kommer op på deres Play Store. Ifølge TheVerge, fjernede Google hele 700.000 Android apps i 2017, og 99% af disse apps nåede ikke ud på deres platform for download!

Men det betyder jo også at i hvert 1% af dem rent faktisk nåede ud, og dertil kommer sikkert en god del apps med malware, som ikke blev fanget af Google. Dvs. mindst 7.000 malware apps har været live på Google App store i 2017.

Det var 70% flere end de fjernede i 2016, så der er en stigning i antallet af virus-inficerede apps og malware.

Men når det er sagt, så er det ikke de klassiske og populære apps der er tale om her. Du skal tænke på at der er næsten 3 milllioner apps på Google app store, og de store apps er godt gennemtjekket for virus og malware af Google.

Det betyder med andre ord at du bør tjekke antallet af downloads, før du henter en app. For hvis en app er hentet +100.000 gange kan du være ganske sikker på at Google holder rigtig godt øje med hvad den har af rettigheder, og at den ikke indholder skadelig kode.

Derfor har de fleste Android brugere ikke brug for antivirus

Hvis du således kun skal bruge de mest gængse og ofte downloadede apps, behøver du ikke at installere et antivirusprogram på din Android mobil.

Vi taler altså ikke til dig som elsker at hente et stort antal apps, fra udviklere som ikke kender. Eller apps som ikke har gode ratings og store download tal på Google Play Store.

I det tilfælde bør du nok hente et antivirusprogram til din Android mobil fra et af de store antivirusfirmaer som AVG, Kaspersky, McAfee, Norton osv. Du er ikke ligeså godt sikret mod virus og malware på en Android som du er på iPhones (læs vores artikel her om hvorfor du ikke behøver antivirus på en iPhone.)

Men hvis du blot bruger din Google Android med populære apps, som sociale medier, Google apps osv. så har du ikke brug for et tredjeparts antivirus program til at tjekke og scanne dine programmer for dig.

Men du skal ikke tage vores ord for det.

Lad os se hvad eksperterne siger.

  • Ifølge det store britiske tech magasin Techadvisor skal du ikke bruge antivirus på Android. De skriver at din mobil er langt mere i risiko for at blive stjålet end at blive inficeret med virus. De vedkender dog at der findes Android viruser.
    (kilde)
  • Nyhedsredaktør Dan Jensen fra Computerworld konkluderer også, at vi indtil videre ikke behøver antivirus til Android (bredt set) til privat forbrugere.
    (kilde)

Hvad er de bedste antivirus programmer til Android?

Hvis du alligevel ønsker at bruge et antivirus program til din Android mobil, kan du sagtens gøre det. Der er intet galt med at yde lidt ekstra sikkerhed, selvom vi ikke mener at alle behøver at bruge et antivirusprogram.

Mange af de store antivirus firmaer har en applikation til Android. Jeg kan vil fx. nævne: AVG, Avast, Avira, Bitdefender, F-Secure, kaspersky, McAfee og Norton.

Alle disse programmer får ganske glimrende anbefalinger, når vi kigger på det uafhængige tyske institut for check af antivirusprogrammer AV-test.

Her er de populære antivirusprogrammer der får den allerhøjeste rating:

  1. Avast Mobile Security
  2. AVG Antivirus Free
  3. Avira Anrivirus Security
  4. Bitdefender Mobile Security
  5. F-Secure Safe
  6. Kaspersky Internet Security
  7. McAfee Mobile Security

Vi anbefaler, at du blot vælger en af ovenstående udbyder, som du kender bedst.

Hvis du allerede bruger et af disse antivirusprogrammer til din windows pc, kan du med fordel også bruge den til din Android mobil.

Det vil give dig en lettere brugeroplevelse, da de typisk har et lignende interface til Windows og Android.

Hvad med antivirus til Huawei?

Huawei mobiler bruger også Android styresystemet, og kan anvende alle de antivirusprogrammer der er listet ovenfor.

Men på samme måde som alle andre Android mobiler, så behøver du ikke antivirusprogrammer, med mindre du bruger din Huawei mobil med apps du ikke har tillid til.

Huawei mobiler er blevet meget populære pga. deres lave pris og gode kvalitet, men selvom det er en kinesisk mobil, så er truslen den samme, da den også bruger Android.

Sådan sikrer du dig mod virus og malware på Android mobiler

Lad os se på nogle ting du kan gøre, for at sikre dig at du er godt beskyttet mod virus og malware på din Android mobil.

1) Tjek hvilke rettigheder app har

Det er vigtigt at tjekke hvilke rettigheder end at Park, før du installere den på din Android mobil. Så for at den ikke har rettigheder til at foretage noget, eller læse informationer fra andre apps.

Det er typisk her tingene går galt, når man får installeret en applikation, som har fri adgang til for mange ting. Sluk for alle de adgange, som du ikke mener dine apps har brug for, for at gøre de basale ting de skal.

Dette gælder også dine private data, som eksempelvis hvor du opholder dig. Dette kan let logges af et program ved at bruge GPS funktionen på din Android. Der er utallige eksempler på at eksempelvis en lommelygte-app, havde adgang til alle GPS informationer om brugerne som udgangspunkt.

2) Tjek rankings og antal download før du henter apps

Så for at tjekke hvordan andre brugere har vurderet en app, før du henter den ned på din Android mobil. Du kan også med fordel se hvor mange downloads en app her, for at se hvor mange brugere der er i forvejen.

En app med over 100.000 brugere, vil helt sikkert have fået opmærksomhed hos Google, og de vil dermed tjekke disse apps for virus og malware.

Hvis du derimod har lyst til at hente en app, som har meget få downloads, kan du google lidt først. Se hvad de forskellige brugere på antivirusprogrammernes forums fortæller om den pågældende app. Du er formodentlig ikke den første, der vil lave et sikkerhedstjek af en app, før du henter den ned på din Android mobil.

3) Brug VPN til wifi

Du er mest sårbare, når du bruger din mobil på et offentligt netværk. Disse netværk er ofte genstand for hackerangreb, og det er utrolig let at bryde koden på en router.

Ofte er der slet ikke nogen kode på offentlige Wi-fi netværk.

Det bedste du kan gøre her, er det installere en VPN på din mobil. VPN tager meget lidt batteri på mobilen, og koster kun nogle få dollars om måneden. Med en VPN sendes alle dine informationer krypteret, og det vil ikke være muligt for uvedkommende at tilgå dine data, eller får adgang til din mobil.

Se vores dybdegående artikel her om hvorfor du skal bruge VPN.

4) Vær opmærksom på “False Positives”

Hvis du alligevel vælger at bruge et antivirus program til din Android mobil, skal du være opmærksom på de såkaldte “false positives”.

En “False positive” er når et antivirusprogram fortæller dig, at et program er skadeligt selvom det i virkelig heden er ganske harmløst.

Det bedste du kan gøre, når dit antivirusprogram fortæller dig at du haft en virus på din Android mobil, er at besøge det online forum for det pågældende antivirusprogram. Alle de store antivirusprogrammer har et online forum, hvor alle deres brugere og eksperter mødes og diskuterer de forskellige sikkerhedstrusler og apps.

Her kan du hurtigt spørge om den pågældende app, eller formodentlig allerede finde en igangværende tråd, hvor folk diskuterer hvorvidt denne app er skadelig eller ej.

Er Android bedre beskyttet mod virus end Windows?

Android er bygget på en anden måde end Windows, hvilket betyder bedre beskyttelse mod virus og malware. Apps installeres i et andet lag end de mange drivers og fundamentale dele af Android. Det giver en bedre sikkerhed.

Det kan vises med dette lidt avancerede overblik.

Bemærk hvordan apps installeres i toppen mens de vitale dele af styresystemet og drivers ligger nede i det røde lag. Det betyder, at de apps du installerer ikke umiddelbart har adgang til at rode rundt rundt i de vigtigste filer på din Android mobil.

Det betyder dog ikke at du er 100% beskyttet.

Det betyder blot, at en virus du får på en Android mobil ikke kan opføre sig som en virus. Dvs. at den ikke kan sprede sig automatisk til en anden enhed. Det er nemlig præcis hvad virus på computere gør, de spreder sig selv (deraf navnet virus).

Men der er masser af andre typer skadelig software, som du stadig skal holde dig opdataret mod. Har har vi blot talt om virus på den gode gammeldags måde: programmer som kopirer sig selv fra enhed til enhed.

Hvad med iPhones?
Denne adskillelse er stærkere hos Apple’s iPhone. Du kan læse vores gennemgang her af hvorfor iPhones ikke behøver antivirus programmer i det hele taget.

Android er bygget anderledes end Windows

Android styresystemet er bygget på Linux, som er en anderledes kerne end den du finder i centrum af Windows styresystemet.

Det betyder med andre ord, at en virus fra Windows, ikke kan blive overført til din Android telefon. Derfor skal du ikke være bange for at overføre filer fra Windows til Android, for de tos sytemer kører på to forskellige “kerner”. Det betyder at den virus som udgangspunkt ikke kan overføres fra den ene til den anden enhed.

I det hele Taget er der meget få virus er på internettet, som er rettet mod Linux-baseredesystemer. Det er der er den simple grund, at der ikke findes lige så mange operativsystemer på Linux. Langt de fleste bruger nemlig Windows.

Sources

https://www.symantec.com/blogs/threat-intelligence/persistent-malicious-apps-google-play

https://www.av-test.org/en/antivirus/mobile-devices/

https://www.theverge.com/2018/1/30/16951996/google-android-apps-removed-security-2017

https://www.tomsguide.com/news/what-are-false-positives-and-how-to-avoid-them