Fladskærme: De bedste modeller i 2018

Først og fremmet skal du tjekke Samsungs QLED-model og LG’s hidtil uhørt tynde fladskæeme, med deres modeller på årets største teknologikonference i Las Vegas.

Begge lanceringer er som taget ud af en science fiction film, og de nye fladskærme er da også alle i den pebrede prisklasse. De to TV-giganters konkurrence har givet en række meget forskellige topmodeller, der excellerer på hvert sit felt.

Så for at kunne sammenligne, er det vigtigt først at forstå teknologien – derfor er modellerne her inddelt under deres skærmteknologi.

Q-LED fladskærme

Det helt nye i high-end fladskærms-TV’er kommer dette år fra Samsung. Den koreanske gigant har længe været førende på TV-fronten, men siden LG og andre store skærmproducenter gik all-in på den nye OLED-teknologi, har verden ventet at Samsung ville gå all-in.

Men mens Samsung introducerede en videreudviklet udgave af OLED (AMOLED) på deres smartphones, overraskede de på de større skærme: her opfandt de en helt ny og anderledes teknologi:

”Quantum dot Light Emitting Diode” eller ”QLED”.

Det er præcist lige så futuristisk som det lyder.

De kvanteprikker der beskrives, er små partikler mellem to og 10 nanometer i diameter, og giver sammen med andre materialer farve i kraft af deres størrelse. På trods af innovationen er skærmen i sin grunddel ”kun” en videreudviklet form for LCD-skærm, hvor OLED er en helt ny form for skærmpanel.

Samsung kalder selv QLED for OLED’s arvtager, da det på mange områder slår OLED fladskærmen. Herunder lysstyrke og farverighed – samsungs skærmes kendetegn.

Disse egenskaber gør særligt HDR indhold enormt flot, og QLED er desuden billigere at producere end OLED. OLED har dog stadig fordele – læs mere om det i OLED-afsnittet eller se en sammenligning af skærmtyperne her:

Læs mere om Q-picture her.

Samsungs QLED-linje handler ikke kun om skærmen (Q-picture) men sælges på to andre Q’er: ”Q-style” og ”Q-Smart”.

Q-style dækker over Samsungs nye monteringsmuligheder, og er faktisk mere spændende end det lyder. No-gap vægmontering, som du kender det på Bang og Olufsen, findes til alle Q-LED skærme, da deres beslag er nedfældet i selve TV’ets bagside.

Det giver et underspillet minimalistisk stilet look, da TV’et går i ét med væggen.

Med et næsten skærm-til-kant design kan skærmen næsten gå for at være et vindue med det rette wallpaper, og behøves ikke være en gigantisk sort firkant i dit hus.

Desuden er hele kabelværket nu reduceret til et fiskesnors-tyndt hvidt kabel, der går næsten 100% i ét med væggen. Den tynde ledning går herfra til en trådløs transmitter, så dine forbundne enheder som eksempelvis højttalere kan stå hvorend det passer dig og rummets harmoni.

Skal skærmen være curved, skal den stå på bordet eller gulvet.

Her kan alle ledningerne gå igennem fodens rør. Foden kan frit vælges efter smag – her findes ”Basic”, ”Studio” og ”Gravity stand”, alle i ægte metal design for Q8 og Q9-modellerne.

Q-smart er et nyt software-interface der, kombineret med den nye Samsung One Remote Control, gør navigering mere strømlinet. Det nye interface minder meget om det nye Apple TV inklusiv stemmegenkendelse.

Du kan nu også bruge din Samsung smartphone som fjernebetjening, hvis du vil – super smart!

Samsung 65″ QLED TV QE65Q7C 

>> Se prisen hos Wupti.com

Et 65 tommer TV med kurver er ikke længere fremtid.

C’et i ”Q7C” står for ”Curvy” og her får du én af årets bedste og mest omtalte modeller der, sammen med Q8C redefinerede high-end TV’er i år.

TV’et lever op til Ultra HD Premium 4K-standarden – det betyder vild HDR fordelt over hele 3840×2160 pixels i stærke farver. En skærm i denne størrelse skal da også have en så høj opløsning for at kunne realisere sit potentiale.

Curvy tv’er er som vinduer til en anden verden med deres omsluttende vinkel, der tager sig godt ud i en minimalistisk indretning.

Q7C-modellen minder om Q8C under kølerhjelmen, men på design-fronten er modellen mindre premium. Der er Invisible connection til One connect box som Q8C-modellen.

Lyden er dog knapt så imponerende som Q8C også med 40W i 2.2 konfiguration. Imidlertid er skærmen super lys med 1500 nits. Perfekt til HDR, der netop kræver højt lysniveau. Kant-LED belysningen i modellen giver desuden en supertynd skærm.

Samsung QE65Q8C 65″ QLED Curved TV

>> Se prisen hos Wupti.com

>> eller hos Dustin.dk her

Q8C er luksusmodellen i Q-serien i premium metal-bagside og en række forskellige mulige stands med indbygget kabelføring. På de fleste specifikationer matcher tv’et Q7C og F-modellen (nits, kant-belysning, høj betragtningsvinkel samt HDR og 4K-opløsning), men her er lyden langt foran med 60W i 4.2 konfiguration.

De forskellige stands kan ændre TV’ets udtryk betydelig. TV’et transformeres til en eksklusiv del af indretningen, og minder mest om Bang og Olufsens designs eller et maler-lærred.

Ønskes der mobilitet kan Samsung’s ”Gravity stand” tilbyde op til 35 graders horisontal justering. Man skal ikke undervurdere teknikken det kræver at dreje et så stort og bøjet TV på en blød og sikker måde. Justeringen er super nem med det indbyggede beslag.

Samsung QE75Q7F 75″ QLED TV

>> Se prisen hos Wupti.com

>> eller hos Dustin.dk her

Dette års sværvægter er også én af de tyndeste.

Med enorme 75 tommer er denne model en hjemmebiograf i sig selv. Som du måske har spottet, er der tale om Q7-modellen i en større F(flat)-udgave. Den flade skærm er billigere pr. tomme, så her får du vanvittige 75 af dem.

Den flade version har det eksklusive ”No Gap Wall-Mount”, så du får den fede vægmontering. Den har den lynhurtige Q Engine til analysering af billedindhold og justering for bedste billed-output.

Tv’et er i samme konfiguration med den smarte ”Invisible Connection” og ”One Connect Box” som den kurvede udgave og de samme specifikationer inklusiv HDR-kombatibilitet.

OLED fladskærme

Hvis QLED er kongen af farver og lysstyrke, er OLED kongen af sort og energieffektivitet.

Ingen skærme har endnu besejret OLED-teknologien på disse to punkter, selvom Samsung prøver.

Det skyldes, at OLED-paneler  har en LED for hver subpixel. Det er mere revolutionerende, end det lyder, for ved at styre lyset gennem farverne rød, grøn og blå på et subpixel niveau kan man skabe ekstreme kontraster, der ikke ses på nogen andre skærme. Ønskes sort, kan man ganske enkelt slukke – pixel for pixel.

Det sparer store mængder strøm, og det tynde design i 3 lag (OLED-farvefilter-glas) giver ultimativt tynde skærme. Der er naturligvis meget mere at sige, men disse er de vigtigste forskelle.

LG 65″ OLED TV OLED65B7V

>> Se prisen hos Wupti.com

>> eller hos Dustin.dk her

Med den manglende bagbelysning i den eksklusive OLED-teknologi har LG’s med sin high-end B7-serie reduceret tykkelsen på skærmen så meget, at de kalder det ”blade thin”.

Der er ingen tvivl om, at der her er tale om det absolut tyndeste TV i denne sammenligning med kun 2.8 mm. Samsungs No Gap Wall-Mount er måske tæt, men med så tyndt et TV kan det monteres kun 4mm fra væggen i sin vægmontering.

Gulvstander-løsningen her er dog næsten lige så imponerende. Skærmen leverer de kendte ultrasorte kontraster og det effektive energiforbrug. HDR understøttes som andre TV’er i denne prisklasse – her til HDR10-standarden med Dolby Vision. Selvom det aktive HDR er imponerende, opnås den samme lysstyrke som Samsungs QLED modeller ikke, hvilket kan gøre oplevelsen en smule undervældende til sammenligning.

Alt taget i betragtning er det dog et af årets absolut bedste TV’er, og valget mellem OLED og QLED er en smagssag.

Lyden er garanteret god med Dolby Atmos. Desværre må TV’et nok suppleres med eksterne højttalere, hvis lyden skal højere op til fredagsbio end 40W. Konfigurationen er 2.0. Mange lydnørder ville ønske, fladskærmene slet ikke solgtes med lyd, da det er umuligt at mestre både god lyd og tyndt design. Men forvent et værdigt forsøg i denne prisklasse, så længe du ikke skruer helt op.

LED fladskærme

LED er ældre og simplere end OLED skærmene.

Det er også langt det mest populære, da det er billigere og mere kendt. Mens OLED’s pixels selv selv producerer deres eget lys, sender LED’s pixel bare lyset videre. Det gør det umuligt at justere lysstyrken pixel for pixel.

Da der er flere lag og bagbelysning (også kaldt en Back Lightninh Unit/BLU) kan hverken kontrasterne, energieffektiviteten eller det smalle format fra OLED opnås. Til gengæld er panelerne billigere, så man får mere skærmareal for pengene.

Forskellen i kontrast og i de mørke områder er meget tydelig, når flad skærmene sammenlignes – her er OLED fuldstændig overlegen med sine slukkede pixels. Til gengæld er LED væsentligt bedre til at få HDR til at skinne med sin meget højere lysstyrke. Og ser du TV om dagen bør du overveje, om OLED er lyst nok.

Selvom OLED kan producere lige så imponerende farver som LED, kan OLED-skærmes farver lide under for høje lysstyrker, da skærmene ikke kan bibeholde farvemætheden under disse omstændigheder.

LG 75SJ955V 75″ 4K LED

>> Se prisen hos Wupti.com

Sammenligningens sidste model er også et monster på 75 tommer og 46.8 kg. TV’et er væsentligt tykkere end de andre, men til gengæld spiller den op med imponerende 60W i 4.2 konfigurering. Du finder endda ULTRA-surround mode til harman/kardon standarden – smart, hvis du ikke vil have store højttalere i din stue.

TV’et kommer i metal chassis og LG’s Ultra Luminance og Local Dimming teknologi, der justerer baglyset og opdeler billedet i blokke af individualiseret kontrast – et skridt i retning af OLED, men i et LEDsetup.

Forvent dog ikke de samme resultater her.

TV’et benytter flere HDR-algoritmer såsom HLG, HDR 10 og Dolby Vision med aktivt HDR, så du får det bedste resultat med scene for scene optimisering. Her er også kantbelysning og Smart TV software, hvilket betyder at du kan browse nettet i 75 tommer og bruger stemmegenkendelse lidt a la Samsungs løsning.

Der er ingen tvivl om, at dette er kongen af LED i år.

Opsummering

Disse skærme er de absolutte flagskibe i hver deres kategori. Uanset hvilken valget falder på, er der tale om et ekstraordinært luksuriøst produkt med dugfrisk teknologi og software, grænseoverskridende specifikationer og vilde formater.

I sidste ende er det et spørgsmål om, hvilken teknologi man foretrækker: LED, OLED eller QLED, samt i hvilket format: størrelse og evt kurvet display

For aktuelle priser og nyheder henvises til Wupti.com eller Dustin.dk.

Kilder.
Eksterne kilder vi har brugt i artiklen er: theverge.com, rtings.com