Browser udvidelser | disse skal du kende

Browserudvidelser har altså været tilgængelige længe – selvom mange ikke kender til denne type software.

Hvad er en browserudvidelse?

En browserudvidelse er en udvidelse af et stykke software (browseren), som du allerede har installeret. Browseren er det program, som du bruger til at navigere rundt på nettet.

Nogle udvidelser giver dig en hurtigere browsing, mens andre tilføjer features eller fjerne reklamer.

De mest almindelige browsere er Internet Explorer, Safari, Chrome og Firefox. Læs mere her om browsere til mobiler (iPhone).

browser-773215_640

De fleste browserudvidelser er udviklet af private personer og firmaer, som ikke laver selve browseren. Der findes også browserudvidelser, som er udviklet af firmaet bag den pågældende browser.

Hvilke typer browserudvidelser findes der?

Mængden af browserudvidelser er enorm, og der udvikles hele tiden flere og flere.

Typen af browserudvidelser udvikler sig også, så det nu omfatter spil og mere app-lignende udvidelser. Du kan derfor finde flere af dine favorit apps nu som browserudvidelser.

selection-64197_640

Chromebooks er Googles laptops, hvor browseren er det centrale styresystem. Derfor er der stort set også alt, hvad du behøver i form af apps eller udvidelser. Det gælder fx. tilføjelsesprogrammer, lommeregner, skriveprogram, billedbehandlingsprogrammer, multiplayer spil, online backup o.s.v.

De bedste browserudvidelser:

  • Magic Actions for Youtube – Magic Actions hjælper dig til en forbedret udgave af Youtube. Den indeholder mange muligheder for selv at customize Youtube. Du kan fx gøre sådan at Youtube altid afspiller videoerne i 720p, 1080p, 2k eller 4k.
    Du kan gøre den hvide baggrund sort, så det hvide lys ikke skærer dig i øjnene. Du kan bruge funktionen cinematic view, hvis du ikke vil have fuldskærm, men en større skærm en det Youtube normalt tilbyder.
  • Cite This For Me – Som studerende, som skal skrive større akademiske opgaver, er det ofte svært at holde styr på kilder og hvor man lige er støt på dette specifikke citat. Det hjælper denne udvidelse dig til. Finder du noget på nettet, hvilket du er i tvivl om hvor det stammer fra, så kan denne udvidelse guide dig til forfatteren på kilden.
  • Adblock – Adblock er et af dit mest kendte tilføjelses-programmer, som findes til alle browsere i mange forskellige versioner. I al sin enkelthed blokerer Adblock for reklamer på hjemmesider og i Youtube film. Der findes mange forskellige tilføjelses-programmer som har denne funktion, men Adblock er den mest benyttede.
    Bonus info: er du træt af Spotify reklamer? Så kan du undgå dem uden at betale for Premium, hvis du installerer en adblocker og bruger Spotify’s webplayer i stedet for programmet.

  • Grammarly – Udvidelsen der staver for dig (på engelsk). En helt genial udvidelse, hvis du skriver opgaver, e-mails eller andet på engelsk. Den retter både stavefejl og sætnings-fejl.

Dette er blot nogle få af de mange geniale udvidelser der findes. Disse er valgt for at vise det brede udsnit af udvidelser der findes.

En god idé, før du installerer en udvidelse, er at tjekke om udvidelsen har fået gode anmeldelser eller om den har fået nogle anmærkninger. Det kan man ofte se på browserens officielle udvidelses side, men ellers så foretag en søgning på nettet.

Du skal dog være opmærksom på, at udvidelser har det med at sænke hastigheden på din browser, så hvis du ønsker lynhurtigt internet-browsing, så vær varsom med antallet af plugins.