Ransomware – den nye store sikkerhedstrussel

Den helt nye store sikkerhedstrussel hedder ransomware. En trussel som opleves både i det offentlige og det private. Større danske institutioner som fx NETS har oplevet det på egen hånd. Men for dig som privat person gælder det også om at være præventiv.

Hvad er ransomware, hvorfor er det en trussel og hvordan beskytter jeg mig mod ransomware? Det er de tre spørgsmål vi besvarer i dette indlæg.

Hvad er ransomware?

Ransomware er en undergruppe af den store gruppe af malware eller virus om man vil. Ransomwareangreb starter ofte med at offeret kommer til at downloade noget malware fx via et link i en mail eller ved at klikke på et forkert link.

Ransomware

Kilde: http://blog.shi.com/2016/06/20/ransomware-101-protect/

Det ondsindede program offeret downloader giver hackerne mulighed for at få adgang til dine private filer, billeder, videoer og mere.

Hvorfor er det en trussel?

Det der er specifikt for et ransomwareangreb i forhold til andre virusangreb er, at målet for hackerne er at få fat i dine filer og tage dem som ‘gidsler’. Hvis de formår dette kan de afpresse dig for penge mod at de giver dig filerne tilbage eller undlader at offentliggøre dem.

Vores computere rummer mange personfølsomme filer og data, og ender man med at blive angrebet, så ser de fleste ikke andre udveje end at betale.

Sikkerhedseksperter advarer dog kraftigt imod at betale løsesummen.

Når dine filer bliver gidsler betyder det helt konkret, at hackerne låser din computer. Som regel ligger nøglen et sted på computeren, men du kan ikke få fat på den. Hackerne vil tilbyde at sende nøglen mod en løsesum.

Men det som oftest sker er, at hackerne modtager en løsesum og undlader at sende nøglen, men derimod forlanger de endnu flere penge fra offeret.

Det bedste du kan gøre, er enten at gå til en IT ekspert eller formatere din computer. Har du vigtige filer på computeren uden at have backup af det, så er en ekspert nok eneste udvej.

Hvordan beskytter man sig mod ransomwareangreb

Umiddelbart skal man sørge for at man beskytter sig mod disse angreb, men også i tilfælde af sådanne angreb. Og løsningen på de situationer er forskellige og der findes flere løsninger til dem hver.

Det helt præventive arbejde mod ransomwareangreb, består i først og fremmest at bruge sin sunde fornuft. De fleste ransomwareangreb sker gennem såkaldte falske mails, hvor en bedrager udgiver sig for at være fx Skat, Danske Bank, Nets eller en rig onkel.

Sådan spotter du falske mails er en artikel der giver dig gode råd til at undgå falske mails og sms’er.

Denne artikel fokuserer på tre forskellige præventive tiltag du kan gøre for at beskytte dig selv.

Antivirus programmer

Udover at bruge sin sunde fornuft, vil jeg anbefale at man installerer et antivirusprogram, som kan opfange disse ransomwareangreb. Det er i det hele taget en god idé at have et antivirusprogram installeret, da det ikke altid er nok med ens sunde fornuft.

Der findes mange forskellige antivirusprogrammer som kan hjælpe dig med det præventive, men du bør finde et program, som specifikt sikrer mod malware. Det program bør indeholde et spamfilter, et filter til at tjekke hjemmesider for virus og

Beskyt dine filer med backup

Nogle ransomwareangreb forsøger at afpresse dig til at betale penge mod at de ikke sletter vitale data fra din computer. Det kan fx være alle dine billeder, dit speciale du er i gang med eller andre vigtige dokumenter.

Du kan afværge dette ved at sikre dig, at du altid kan gendanne dine filer. Det kan du enten gøre ved at sikkerhedskopiere dine filer til en ekstern harddisk eller dvd.

Eller du kan sikkerhedskopiere dine filer ved hjælp af online drev fx Dropbox, iCloud, Microsoft OneDrive eller Onlime.

Der findes rigtig mange forskellige løsninger, men sidstnævnte er blevet den løsning jeg foretrækker. Onlime er en billig, sikker og nem løsning, som tilbyder ubegrænset og automatisk backup af dine filer til 649,- om året.

Hvis ikke du har en større mængde vital data og du selv er opmærksom på at sikkerhedskopiere dine filer, så kan du sagtens vælge en løsning som fx Dropbox. Selv om den er gratis og meget intuitiv let at arbejde med, så er det dog ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig.

Tildæk dit webcam og mikrofon

Dette anses ikke reelt som et ransomware angreb, men har hackerne adgang til din computer har de også mulighed for at få fat i webkammeraet.

Stort set alle bærbare computere har et webcam og en mikrofon, selvom det er de færreste af os der benytter det. Det er en helt klar potentiel sikkerhedstrussel mod dig og dit privatliv.

Også selvom du ikke umiddelbart har noget at skjule, så kan hackere få adgang til vital information via disse.

Potentielt set, så kan det benyttes som live overvågning af dig og din adfærd.

Som i sidste ende også kan bruges som til afpresning. Selvfølgelig kan antivirusprogrammer gøre det mere besværligt at få adgang til computerens kamera og mikrofon, men det kan aldrig gøre det umuligt.

Photo Credit: techworm.net

Den letteste løsning til at undgår dette er at gøre som Marc zuckerberg (Grundlægger af Facebook) og tusindvis af andre private og professionelle – tildæk både kameraet og mikrofonen med et klistermærke ellerlignende, når du ikke bruger det.

Hackere kan meget, men trods alt har de dog stadig ikke mulighed for at fjerne klistermærket.

Josua Poulsen

Jeg interesserer mig meget for alle typer teknologi. Til dagligt er jeg ved at færdiggøre mit speciale i statskundskab og jeg har derfor en særlig interesse for at Danmark skal følge helt med på den teknologiske front. Jeg ser alt hvad jeg kan om det nyeste mobilteknologi, computere med mere på Youtube. Så hvis du har spørgsmål eller brug for et råd, vil jeg meget gerne være behjælpelig med en semi-professionel rådgivning.

Lignende artikler