5 tips til at koble fra mobil og computer i ferien

Under ferien kan det let føles som om computeren, smartphonen, Facebook, Messenger, Instagram osv. forsøger at holde os forbundet med vores dagligdag. Det kan betyde, at intentionen om at koble fra ikke får den fulde effekt.

Man kan naturligvis undlade at medbringe mobilen og computeren i rejsetasken, men for mange er det ikke en reel mulighed. I stedet bør vi kigge på, hvordan vi kobler fra på en god måde.

Vi giver her vores 5 bedste råd til at koble af teknologien fra under ferien.

Artiklen opsummeret
  1. Lad din computer blive hjemme.
  2. Fjern adgang til arbejds-emails fra telefonen.
  3. Deaktiver notifikationer fra Facebook og andre sociale medier.
  4. Ændr baggrundsbillede til feriestemning, så du du mindes om at lægge mobilen væk.
  5. Fastsæt guidelines i fællesskab, og lad samme regler gælde for hele familien.
    Netkablet.dk

Lad din computer ligge derhjemme

Computeren virker umiddelbart som et nødvendigt redskab på rejsen, men den bliver hurtigt en dårlig samvittighed, der minder dig om arbejdet, eller måske ender du med at bruge den mere end du i virkeligheden har lyst til.

Den primære grund til at medbringe sin computer på ferien, er typisk muligheden for at kunne overføre billeder og video fra dit kamera, så der frigives plads til at kunne tage flere billeder. Overvej i stedet at investere i et par ekstra SD-kort, eller hvad end dit kamera nu bruger, så du kan efterlade computeren derhjemme.

Slet din arbejds-email fra din telefon

Arbejds-emailen er den helt store frister, når det kommer til at kunne koble fra i ferien. Når der tikker nye mails ind fra arbejdet, tænker man ofte instinktivt, at det er vigtigt lige at tjekke indholdet. Husk du har ferie, og du er i din fulde ret til ikke at læse mails fra arbejds regi.

Har du et job, som ikke lader dig koble helt fra, kan du fx. sætte feriesvar på, hvor du beder folk sende en SMS, hvis deres ærinde ikke kan vente til du er tilbage fra ferien.

Først og fremmest er det en rigtig god idé helt at slette din app eller adgang til arbejds-emails. Det er nemlig alt for let, at lade sig friste til at tjekke den, så det nytter ikke nødvendigvis blot at fjerne notifikationerne.

Facebook og andre social medier.

Start med at slette Facebooks Messenger app. Dernæst bør du indstille Facebook til ikke at sende dig notifikationer. Det kan gøres meget let fra notifikationsbaren på din telefon.

Sådan fjerner du notifikationerne:

  • Android: Tryk og hold inde på notifikationen. Derefter vælg “Flere indstillinger” og fjern fluebenet.
  • IPhone: Gå til “indstillinger”, vælg Facebook appen øverst, vælg “indstillinger”, vælg “notifikationer” og fjern fluebenet ved “tillad notifikation”.

Efter ferien slår du dem blot til igen på samme måde. Samme princip gælder de andre sociale medier du benytter dig af.

Gør din smartphone ferie klar

Det er en god idé at fjerne unødvendige apps på din telefon. Det gør det lettere ikke at blive lokket til en “hurtig” tur på Instagram, Facebook eller lignende.

Ændr dit baggrundsbillede, så du rent praktisk kan se, at du og din smartphone er på ferie-mode. Det hjælper dig til at huske, at du har en intention om ikke at bruge ret meget tid på den, hver gang du instinktivt kommer til at hive den op ad lommen eller tasken.

Hold altid telefonen på enten lydløs eller vibrato.

Sæt regler op for dit og familiens brug af elektronik

Det vigtigste er at finde nogle guidelines, som fungerer for dig, og som du rent faktisk kan overholde. Det nytter ikke noget, hvis dine planer ikke det fungerer for dig i praksis. Forbered dig mentalt på at skulle slappe af, og vælg hvilke regler du vil bruge for at kunne koble fra omverdenen.

Det er en god idé for familier og forældre, at lade alle overholde de samme regler for mobilbrug. På den måde undgås irritation over, at nogle er på mobilen, mens andre forsøger at koble helt fra. Aftal evt. faste tidspunkter, hvor I alle kan være asociale i fx. 15 minutter og tjekke hvad I måtte ønske på mobilen.

Skal I ud på en længere køretur, så kan iPad’en som bekendt være et godt redskab til at skabe ro og underholdning på bagsædet. Lav eventuelt aftaler om hvor lang tid den må bruges, og at den udelukkende er til køreturen.