Logges min data når jeg bruger VPN? (konkrete svar)

En af de primære grunde til at anvende en VPN udbyder, er naturligvis den personlige sikkerhed. Derfor er det rigtig vigtigt at stille spørgsmålet, hvorvidt dine data bliver logget og gemt hos din VPN udbyder (eller andetsteds).

Logges min data når jeg bruger VPN?
Det er kun din VPN udbyder der kan se din browsing historik, når du anvender en VPN. De fleste VPN udbydere skriver, at de ikke logger nogen data, men der er flere eksempler på det modsatte. Der er dog flere udbydere som har vist i retten at de ikke logger data om deres brugere.

Lad os grave lidt ned i nogle helt praktiske eksempler.

Gemmes mine data hos min egen internetudbyder når jeg anvender VPN?

Din egen internetudbyder kan ikke se hvilke hjemmesider du besøger, når du anvender en VPN. Alle data sendes via VPN udbyderens kryptering og webservere, og er ikke synlig for din internetudbyder.

Det er der er masser af eksempler på, og dette er generelt for alle VPN udbydere.

Det ligger nemlig i selve produktet, at dine data sendes krypteret omkring VPN udbyderens webservere, så de er sløret for din egen internetudbyder. Det er selve kerneproduktet ved en VPN udbyder.

Når du kobler på nettet via VPN udbyderens servere sendes dine data krypteret til disse servere, hvor også din IP skiftes og alle dine data blandes med øvrige brugeres færden. Dermed er det praktisk talt umuligt at få noget som helst brugbart ud af disse data.

De er krypteret så de er ren volapyk, selvom nogen skulle lykkes med at få fingrene i dataene.

Det betyder dog ikke at dine data ikke nødvendigvis bliver logget og gemt et andet sted. Det skal vi se nærmere på i resten af artiklen.

Gemmes mine data hos VPN udbyderen?

Langt de fleste VPN udbydere vil skrive på deres hjemmeside, og i alle deres marketingsmaterialer, at de ikke gemmer nogen som helst form for data på deres brugere.

Vi har endnu ikke fundet en eneste VPN udbyder på nettet, som skriver, at de faktisk logger data omkring deres brugere. Dette er netop en af de første bekymringer, som driver folk til at bruge en VPN.

Men virkeligheden ser often anderledes ud!

Der er rigtig mange eksempler på at den VPN udbyder er blevet kontaktet af offentlige myndigheder eller en udenlandsk efterretningstjeneste. Hvor efter de har udleveret logs på aktivitet på en bruger.

Det gælder i MEGET høj grad for den mange gratis tjenester på markedet.

Der er heldigvis også eksempler på det modsatte, hvor en efterretningstjeneste har beslaglagt en server hos VPN-udbyderen, for at forsøge at tilgå data omkring nogle brugere.

Vi anbefaler at du altid betaler for at bruge en troværdig premium VPN udbyder, som har et godt ry i branchen.

Vi har en anbefaling til dig nedenfor.

Disse VPN udbydere har BEVIST i retten at de ikke gemmer logs

En af de større og populære VPN udbydere, som flere gange har vist i retten, at de ikke gemmer nogen som helst form for log og historik på deres brugere, er ExpressVPN.

Dette er også en af hovedårsagerne til, at vi netop anbefaler exspresVPN i vores store test af alle VPN udbyderne.

I denne sag fra et par år tilbage, meddeler XpressVPN også til de tyrkiske myndigheder:

we were unable to see which customers accessed Gmail or Facebook during the time in question, as we do not keep activity logs. We believe that the investigators’ seizure and inspection of the VPN server in question confirmed these points.

De viser netop, at de ikke gemmer logs på deres brugere, og derfor ikke kan hjælpe politiet i deres efterforskning. De forholder sig upolitisk til tingene, og anvender deres ret til ikke at gemme logs på deres brugere.

Der skal typisk en ransagning til for at bevise disse ting. Hvordan skal man eller vide at de er til at stole på? Det er utrolig svært, da der er mange penge i at sælge personlige data til reklameformål.

Disse data logges typisk af VPN udbyderne

Der er en lille smule data som typisk gemmes hos VPN udbyderne.

Det er dog typisk ikke personlige data, men derimod data som skal bruges for at kunne fakturere dig, eller for at få selve servicen til at fungere.

Disse data gemmes hos mange VPN udbydere:

  • Data for indlogning og udlogning
  • Tidsregistrering om indlogning og udlogning
  • Datamængde brugt på forbindelsen
  • Email til fakturering

Disse data logges IKKE af VPN udbyderne

Når du anvender en VPN udbyder, som forbeholder deres ret til ikke at gemme noget som helst, kan du regne med at der ikke gemmes personlige data.

Det gælder eksempelvis ExpressVPN, som vi netop omtalte ovenfor. (klik på linket og læs mere om hvordan de IKKE gemmer nogen logs).

De er som sagt en af de få som har vist i retten at de ikke gemmer browser historik.

Du skal dog igen være opmærksom på, at du ikke altid får hvad de lover, når du handler med en VPN udbyder, da nogle af dem har et blakket ry omkring data sikkerhed.

Her er en liste over hvad der ikke logges, når ellers de holder hvad de lover:

  • Hjemmesider du besøger
  • Din IP adresse
  • Web services du bruger
  • Streaming tjenester du besøger

Kort sagt logger de intet af din browsing hsitorik.

Hvilken VPN udbyder logger mindst af brugernes data?

Som vi var inde på ovenfor er der masser af eksempler på VPN udbydere, som lover en ting på hjemmesiden, men på den anden side gemmer en masse data alligevel.

Det kan typisk ses i retssager, eller når myndighederne banker på døren og ønsker at få data fra en af deres kunder.

Som jeg nævnte ovenfor, er der gode eksempler på at ExspresVPN ikke gemmer nogle data på deres brugere.

En af måderne at de også viser dette, er ved at lade uafhængige sikkerhedsfirmaer tjekke dem regelmæssigt. Du behøver altså ikke tage deres egne ord for gode varer.

…Og det skal du heller ikke med VPN firmaer, da de typisk er lokaliseret i områder uden meget regulering for at kunne slippe for at gemme logs ELLER blive retsforfulgt.

Her kan du læse mere om hvordan XpressVPN fremviser uvildige undersøgelser af dem selv og deres no-logging politik.

Vi har en rigtig for fornemmelse af XpressVPN, baseret på at myndigeder har ransaget deres servere for data, i jagten på kriminelle. Det er derfor vi stoler på at de ikke gemmer nogle data. Du skal dog være påpasselig med at stole på de uvildige undersøgelser, som den vi linker til ovenfor, for disse besøg kan jo være planlagte, og der er ingen beviser for at tingene stadig forholder sig på samme måde 5 minutter efter en undersøgelse.

Kan jeg slette VPN udbyderens data om mig?

Når du lukker din konto hos en VPN udbyder kan du bede dem slette de oplysninger de har om dig. Du kan også altid bede om at få dem udleveret.

Men igen skal du ikke blot tage dem på ordet.

Der er nemlig alt for mange eksempler på brodne kar i denne branche, og derfor er vi også meget påpasselige før vi henviser til en VPN udbyder.

Vi har lavet en stor test af de gode VPN udbydere til det danske marked, hvor du kan læse mere omkring hvilken udbyder du bør vælge.

Kilder:

https://proprivacy.com/privacy-news/expressvpn-cannot-hand-over-logs

https://www.expressvpn.com/blog/pwc-audits-expressvpn-servers-to-confirm-essential-privacy-protections/