Der kommer hele tiden nye viruser, men sikkerheden i vores computere bliver også konstant forbedret. Særligt på PC fronten er der sket rigtig meget og Windows 10 er et rigtig godt program.
Så spørgsmålet er:
Er gratis antivirus godt nok til PC og Windows?
Windows 10 har et indbygget antivirus program fra Microsoft som hedder Windows Defender Antivirus. Det er et godt program som på mange måder matcher de betalte antivirus programmer. Det er dog vigtigt også at have malware beskyttelse på sin PC.
Lad os dykke ned i hvad det betyder.
Her er i mange tilfælde alt hvad du behøver at vide for at holde din PC godt beskyttet – hvis du selv er lidt IT kyndig!
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning hvis du er mest til dansk support. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god kundeservice med et seriøst produkt.**
hop til afsnit..
Hvor god er sikkerheden på PC med den indbyggede antivirus?
Når du køber en PC i dag har den Windows 10 installeret. Hvis du ikke allerede har Windows 10 kan du gratis opgradere til Windows 10 på Microsofts hjemmeside. Det gør du her.
Nu har du det seneste styresystem fra Microsoft med det bedste gratis antivirusprogram. Nemlig Windows Defender Antivirus.
Det er det nyeste antivirusprogram fra Windows og det er på mange måder ligeså godt som de mange betalte tredjepartsprogrammer du finder omkring på nettet (McAfee, AVG, Norton, etc.) Du kender dem sikkert og i mange år har man været nødsaget til at installere en af disse programmer for at holde sin PC beskyttet.
Det er dog ændret med Windows 10.
Hvor godt er Windows Defender Antivirus?
Windows Defender programmet leverer en god grundbeskyttelse af din PC. Den er på mange fronter ligeså godt som de betalte antivirusprogrammer. Den tjekker løbende din aktivitet og foretager periodiske skanninger for virus og malware.
Som sagt hedder det indbyggede program til antivirus “Microsoft Defender Antivirus”.
(Har du en lidt ældre maskine kender du det måske under navnet “Microsoft Defender”. Det er en del af Windows Security suiten, som holder din PC beskyttet.)
Der er to dele af denne beskyttelse, som er vigtigt at kende:
- Periodiske skanninger af systemet for virus og malware
- Real-tid tjek af dit system
Den første del kører en skanning af hele din computer med et givent interval som du selv sætter. Den anden del er en løbende beskyttelse som hele tiden monitorerer hvad der foregår på computeren. Dvs. at når du er online vil den tjekke hvad der klikkes på, downloades osv.
Begge dele er vigtige for at være beskyttet.
I vores vurdering af de mange antivirusprogrammer på markedet læner vi os op ad anbefalingerne fra det uafhængige tyske institut for internetsikkerhed i Magdeburg i Tyskland (AV TEST). Det er også dette institut der henvises til når eksempelvis New York Times kommer med deres anbefalinger af antivirusprogrammer.
De giver en rigtig god karakter til Windows Defender programmet og har følgende anekdoter:
- God beskyttelse mod virus
Programmet fanger mere end gennemsnittet blandt de professionelle antivirusprogrammer. Dette er noget overraskende. Windows har virkelig præsteret et godt program i dette tilfælde, og det giver en top rating. - Programmet gør kun en PC ca. 3-28% langsommere
Dette afhænger af hvilke og hvor mange programmer du har kørende samtidig. Typisk vil du lande omkring de 3% hvis du kun anvender en browser til at surfe på nettet. Dette er rigtig fint, da man typisk godt kan lukke programmer mens man surfer. - Der er ingen pop ups og reklamer
Dette er en af de mest irriterende ting ved de betalte antivirusprogrammer. De har typisk en masse reklamer for sine egne tilkøbsprodukter eller andre tredjepartsprogrammer. Det undgår du naturligvis ved at anvende Windows’ eget gratis antivirusprogram. - Brugervenlig
Det sidste punkt som også er vigtigt har med brugervenligheden at gøre. Her får programmet 6/6, hvilket betyder, at de vurderer programmet til at have den bedst mulige brugervenlighed. Det er også vigtigt for programmet kan være nok så godt hvis folk ikke forstår at anvende de mange muligeheder og indstillinger korrekt.
Hvilken gratis antivirus er bedst til PC?
Som sagt anbefaler vi at bruge den indbyggede beskyttelse som ligger standard i Windows 10 (Windows Defender). Men vi anbefaler også at kør den side om side med et andet program.
Der er nemlig mange andre trusler mod din PC i dag end blot virus.
Der findes en lang række programmer, som er lavet for at skade din computer. Her er et udpluk af nogle af de nyere malware-progarmmer, som også er vigtige at beskytte imod:
- Ransomware
Dette handler om at din computer bliver låst og bagmændene kræver en løsesum for at låse den op. Det kan også handle om at de har kopieret noget sensitivt indhold på din maskine og vil have penge for at frigive disse filer.
Du kan læse meget mere i vores artikel her om ransomware problemet. - Keyloggers
Disse programmer installeres på din computer for at monitorere og optage hvilke taster du trykker på. Med disse optagelser kan man gennemskue dine passwords og andre vigtige data. - Adware
Dette er software som typisk installeres sammen med andre software programmer. De vil nogle gange lægge dårlig kode på din maskine som enten sløver den voldsomt ned eller direkte skader den. - Trojanske heste
Det lyder eksotisk men det er ganske irriterende at møde en af disse “heste”. Navnet kommer sig af at disse programmer gemmer sig (eller maskerer) sig i form at et andet program. De foregiver at være en ting men er i virkeligheden meget mere eller noget andet.
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning hvis du er mest til dansk support. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god kundeservice med et seriøst produkt.**
Hvordan beskytter jeg bedst mod malware?
Vi anbefaler som sagt at du først og fremmest sørger for at benytte Windows Defender. Dette program fanger en god del af disse skadelige programmer, men der er også et andet program du bør kende og bruge.
Det er Malwarebytes.
Det anbefales ofte at køre dette program sammen med den basale beskyttelse du får med Windows Defender. Det er også vores anbefaling at gøre dette, da netop Malwarebytes giver en god ekstra beskyttelse mod mange andre problemer og trusler.
Malwarebytes er kendt for at finde disse programmer, som kan gemme sig langt nede i dit system, og som er noget mere avanceret end de “gode” gammeldags viruser.
Programmet er meget let at bruge og du kan løbende se hvad det finder (eller ikke finder) mens det køber en skanning af din PC.
Hvad med Norton, AVG, McAfee osv
Der findes rigtig mange betalte antivirusprogrammer, som hver har deres styrker og svagheder. Her er nogle af de mest populære og mest brugte:
- McAfee
- Eset
- Norton
- Avast
- AVG
- Avira
- Panda
- Bullguard
- Kaspersky
Alle disse programmer gør basalt set det samme som Windows Defender Antivirus programmet, som du allerede har installeret i din Windows installation.
For blot nogle år tilbage var det nærmest utænkeligt at bruge en PC med Windows uden at have et af disse programmer kørende på din computer til at beskytte dig. Men i dag er dette billede ændret. Ganske enkelt fordi Microsoft selv har taget teten og udviklet Windows Defender til formålet.
Microsoft kender deres egne styrker og svagheder godt, og det ses tydeligt. Uden en lang historie med udvikling af antivirus software har de udviklet et program der er ligeså godt og ofte bedre end de mange tredjepartsprogrammer.
Men..
Hvis du føler dig godt hjemme i Norton antivirus eller du altid har været vant til at bruge McAfee eller en af de andre udbydere, så kan du godt deaktivere Windows Defender og bruge et af ovenstående programmer i stedet.
Som sagt er de på mange måder identiske og gør nogle af de samme ting. Så du er også godt beskyttet med ovenstående programmer. Dog ville jeg vælge en af de største udbydere om McAfee, Kaspersky, Avast, Eset eller Kaspersky.
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning hvis du er mest til dansk support. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god kundeservice med et seriøst produkt.**
Sources
https://www.av-test.org/en/about-the-institute/
https://www.microsoft.com/da-dk/windows/comprehensive-security