Hvornår skal man skifte fra webhotel til dedikeret server eller Cloud løsning?

Når man som e-købmand eller hjemmeside-ejer skal vælge hosting, bliver man ofte præsenteret for flere forskellige løsninger. Cloud-baseret server, delt server eller dedikeret server.

Mulighederne er mange. Men hvad er fordelene og ulemperne ved de enkelte løsninger? Det kommer vi ind på her.

servere

Hvad er Shared hosting?

Shared hosting er det vi i dagligdagen kalder for et webhotel. Som navnet indikerer, er shared hosting hvor at du deler én server med mange andre hjemmesider.

Derved bliver serverens ressourcer delt ud til de mange forskellige hjemmesider, og du har derfor ikke lige så mange kræfter at gøre med.

Dette afspejler sig naturligvis også i den pris du ender med at betale. Du kan få et acceptabelt webhotel helt ned til 10 kr./måned.

Der er dog stor forskel på priserne og den ydeevne du får hos de forskellige udbydere. Personligt anbefaler jeg altid Bronce-pakken hos Unouro (som netkablet.dk også kører på), da du kommer virkeligt langt med et standard webhotel hos dem.

Jeg har selv masser af mindre hjemmesider der kører rigtig godt, og jeg starter altid på en alm. shared hosting hos Unoeuro.

Er din hjemmeside bygget fornuftigt op og har du få og simple SQL kald til din database, kan du sagtens have omkring 3.000 besøgende om dagen på et standard webhotel hos Unoeuro.

enkelt-server-2

Et godt eksempel på en hjemmeside med omkring 3.000 besøgende pr. dag ved peak perioder, er min egen blog GoDownsize.com, der er hosted på et shared webhotel. Når vi poster en ny Youtube video på den tilhørende Youtube kanal, rammer den ofte mange tusind besøgende på samme tid, og det kører stadig rigtig godt og stabilt.

Så det er altså ikke nødvendigvis antal brugere, der bestemmer om du skal bruge en shared eller en dedikeret server, men i høj grad hvor teknisk krævende din løsning er.

Fordele ved shared hosting

Som tidligere nævnt har man ikke særlig høj grad af frihed mht. det tekniske på din server. Dette kan dog også fremhæves som en markant fordel.

Når man vælger shared hosting, kræver det ikke den mindste IT-snilde, og det er ofte blot plug and play.

Dertil er mange hosts super dygtige til at gøre opsætning af e-mail, installation af de mest gængse CMS’er og tilknytning af subdomæner nemme.

Priserne ligger som sagt mellem 10-200 kroner/måned, og det er altså en utrolig billig løsning.

Ulemper ved shared hosting

For nye og små hjemmesider, er der ikke nævneværdige ulemper ved shared hosting. Det er først når din side har vokset sig meget stor.

Har du en større hjemmeside med mange besøgende og avancerede kald til din database, bliver din hjemmeside derfor langsom.

Dette går ud over brugervenligheden lige så vel som dine placeringer i Google.

Ved shared hosting har du ligeledes begrænset frihed ifht. opsætning og konfiguration af software. Nogle udbydere har også sat deres system op så alle hjemmesider kæmper indbyrdes om serverens ressourcer.

Det er ikke en god løsning, da din hjemmeside kan risikere at køre meget langsomt, fordi andre hjemmesider på serveren trækker kraftigt på alle serverens ressourcer.

Det er de færreste shared hosting planer, som kører på denne måde, og hvis du vælger Unoeuro er du i hvert fald sikker på, at der ikke sidder et site på samme server som dig, og suger hele kraften.

Hvad er en Cloud løsning

pige-kigger-paa-skyer
I en typisk Cloud løsning er flere virtuelle servere forbundet, og du kan skalere din plads og ydeevne efter behov uden maksimum for performance.

Din hjemmeside kan derfor trække på flere forskellige servere efter behov.

Et godt eksempel på en løsning, der kræver en cloud setup er shoppingportalen Katoni.dk, og de har derfor valgt en cloud løsning. De samler tøj, sko og accessories fra danske online butikker og har over 200.000 produkter.

Ifølge Martin Skovvang fra Katoni, har de valgt denne løsning, fordi de giver dem den fleksibilitet, de behøver til deres setup bestående af både webservere, databaser og en række andre systemer.

Han udtaler:

Vi kan justere alt lige fra antal CPU’er til mængden af RAM og opsætte load balancerer samt firewall regler med et enkelt klik.
Fleksibiliteten betyder, at vi kan justere ressourcerne lige nøjagtigt til behovet, f.eks. kræver webserveren ikke ligeså mange RAM som eksempelvis databasen.

Produkterne kan sorteres på mange forskellige måder og det er her der er brug for ekstra server kraft. Hvis du kigger forbi en af deres kategorier så læg mærke til deres top filter, der giver mulighed for lynhurtig filtrering.

De startede faktisk på et webhotel hos Unoeuro, men efterhånden blev sitet mere avanceret, og deres filtre og andre funktioner blev langsommere. De har derfor valgt en cloud server hos Google, da du får langt mere for pengene, ved at købe løsningen hos en af de store udbydere i udlandet.

Fordele ved cloud hosting

Fordelen er at du kan skalere meget hurtigt og effektivt.

Stiger din trafik pludselig, kan du med Google og Amazon’s cloud løsninger sørge for, at der automatisk startes nye servere op fra det ene sekund til det andet, så din hjemmeside ikke bliver lagt ned.

Det gode ved cloud er desuden, at du kun betaler for de servere der er aktive. Dvs. at hvis du i kort tid har brug for at der står 3 ekstra servere og pumper afsted, mens du kører TV-spot for din hjemmeside, så skal du ikke betale for disse servere, udover den tid de er aktiveret.

Ulemper ved cloud hosting

Ligesom ved den dedikerede server løsning, skal du bruge en IT-kyndig person, hvis du ønsker at køre i clouden.

Det kræver simpelhen lidt mere kendskab til servere og opsætning, når du skifter fra en shared løsning.

Derudover er det forholdsvist dyrt, og derfor skal du som sagt aldrig starte på en cloud løsning, for det billigste og bedste for nye sites er altid en billig shared hosting plan.

Hvad er en dedikeret server?

datacenter2

En dedikeret server er, som navnet også indikerer, en server, hvor man ikke skal dele dens ressourcer med andre. Derved har du en hel servers kraft allokeret udelukkende til dit site.

En dedikeret server kræver dog væsentligt mere IT-snilde og en større investering.

Når man investerer i en dedikeret server, skal man have en god idé om ens behov fremadrettet. Nok kan man udvide og nedskalere med RAM og diskplads, men selve kapaciteten kan man ikke blot skrue op eller ned for.

Fordele ved en dedikeret server

En dedikeret server giver dig den ultimative frihed mht. valg af soft- og hardware, udvidelse af ram og ikke mindst en væsentligt større kapacitet.

Dette afspejler sig dog også i prisen.

Dertil kan en dedikeret server klare et større antal brugere og mere avancerede løsninger, end et standard webhotel kan.

Ulemper ved en dedikeret server

Ulempen ved en dedikeret server ligger i den mindskede frihed, man har i forhold til op- og nedjustering af behov. Har du i perioder meget store trafikmængder (fx. webshops som kører TV-reklamer i perioder), så kan du løbe tør for power.

Hvis du leder efter en mere skalerbar løsning, skal du på udkig efter en Cloud-baseret server.

En dedikeret server kræver meget af dig som IT-mand. Det er dog muligt at købe en server med SLA (Service Level Agreement). Det betyder, at udbyderen sætter serveren op og sørger for vedligeholdelse. Er du ikke ekspert i at sætte servere op vil jeg klart anbefale, at du får hjælp.

Uden den rigtige opsætning, kan din hjemmeside meget vel køre langsommere på en dedikeret server end ved shared hosting.

At du kan bruge alle serverens kræfter afspejler sig naturligvis også i den månedlige pris. Typisk ligger den omkring 600-4.500 kroner/måneden alt efter hvor meget service du skal bruge og den kraft serveren skal have.

Konklusionen…

Om man skal vælge det ene eller det andet, afhænger 100% af ens behov, og af hvor teknisk dygtig kompetent man er.

Har du en mindre hjemmeside eller en ny hjemmeside, skal man altid starte på en shared hosting hos fx. Unoeuro.

 Shared serverDedikeret serverCloud hosting
PrisFra 8 kr/mndFra 200/mndVarierer
IT-videnIngenKrævesKræves
SkalerbarhedIngenNogenHøj grad

Oplever du at dit webhotel ikke kan trække din hjemmeside (din hostingudbyder skal nok gøre opmærksom på dette), så skal du skifte fra shared hosting til enten en dedikeret server eller cloud. Her er du ikke bundet op af begrænsede ressourcer eller rammer for hvilken software man ønsker.

Derudover er man altid sikker på, at man har en server, der kan trække ekstraordinær trafik.

Vælger du at skifte til dedikeret server eller cloud hosting skal du have en teknisk kyndig person på teamet. Det kræver nemlig at du selv kan opsætte diverse indstillinger på serverne.