5 huskeregler for børn og unge om Internetbrug

Vi har lavet to plakater med gode råd for børn og unges færden på Internettet. En til de mindste og en til de større børn og teenagere.

Grafikkerne kan frit benyttes til alle formål, og vi bliver glade hvis du henviser til kilden www.netkablet.dk

5 huskeregler til de mindste klasser

5-internet-raad

De fem regler er lavet med udgangspunkt i at børn ofte sidder alene med computeren, mobilen eller ipad’en. Derfor er det godt at have nogle huskeregler at tage udgangspunkt i, når man skal snakke om rammer og regler for brug af Internettet.

Der er flere ting, som er gode at have i mente, når der skal snakkes om retningslinjer for brug af Internettet.

Grafik til større børn og teenagere

efterskole-webbrug

Tre grundtanker bag huskereglerne

Der er grundlæggende ting vi har baseret reglerne på.

Barnets egen sikkerhed

Det første handler naturligvis om at beskytte barnet så godt som muligt, så det ikke støder på ubehageligt indhold eller indhold, som er tiltænkt et voksent publikum.

Derfor kan det også være en god ide, at have en snak om hvilke hjemmesider barnet må besøge, og at barnet ikke må skrive med/til fremmede personer.

Det er også en god ide at have faste rammer for hvor meget og hvor længe barnet må bruge Internetttet. Fx. kan et mobilabonnement med data eller et mobilt bredbånd abonnement let gives et loft for forbrug af mobildata.

Beskyttelse af personlige oplysninger

Dernæst handler det også om, at lære barnet noget omkring sikkerhed på nettet ift. personlige oplysninger.

Det er godt at tage en snak om, at der sidder en rigtig person i den anden ende, når vi snakker kommentarer på forums, blogs og videoer, og ikke mindst når det gælder chat-rooms, som dog ikke ikke er så populære længere, som de var for bare 4-5 år siden.

Det er en god ide at forklare barnet, at koder og personlige oplysninger er ligeså vigtige at beskytte, som penge og nøgler i den virkelige verden.

Beskyttelse af computeren og netværket

Sidst men ikke mindst er det også godt at snakke sammen om viruser, malware og den slags.

Forklar barnet hvad bannere er, og lav en aftale om at barnet ikke klikker på bannere.

Børn er lette at narre, og det sikreste er at have en klar aftale om, at barnet ikke klikker på reklamebannere i det hele taget.