Vi har alle prøvet at have dårligt 3G og 4G mobilsignal på mobilabonnementet eller mobilt bredbånd.
De seneste år har TDC investeret massivt i master til mobildækning og tale i Danmark.
Det samme har de andre selskaber for at følge trop.
Det betyder, at vi i dag har væsentlig bedre 3G og 4G dækning end for blot nogle få år siden. Det er dog stadig langt fra alle der oplever at det er tilstrækkeligt.
hop til afsnit..
Selvom man nu de fleste steder har kraftigt nok signal til at kunne foretage opkald, så er 4G endnu ikke tilgængeligt alle steder.
I 2012 foretog Teleindustriens Brancheforening en undersøgelse af danskernes oplevelse af dækningen.
Her svarede 84% af danskerne, at de oplevede mobildækningen i hjemmet som værende tilstrækkelig og 78% svarede, at det var tilstrækkeligt, når de var ude af hjemmet. Denne procentdel er højst sandsynligt steget eftersom at der er kommet flere master.
Men når vores teknologi bliver mere avanceret bliver behovet for et hurtigere og mere stabilt net desto større. Det er et infrasturkturelt problem, som gør det mindre attraktivt at bo i nogle områder af landet.
I denne artikel gennemgår vi de tre forskellige selskaber, som har master i Danmark.
Disse selskaber sælger muligheden for at andre kan bruge deres master, således at mindre selskaber som fx Coop, Plenti, Oister, Call Me og mange flere har mulighed for at tilbyde telefoni.
Mobildækning og master i Danmark generelt
Generelt findes der fire forskellige mobilmaster i Danmark som de forskellige selskaber bruger.
- TDC’s master: benyttes af bl.a. Telmore, Fullrate
- 3’s master: benyttes af bl.a. 3-mobil, Oister
- Telia/Telenor’s master: benyttes af bl.a Telia, CBB
- Net1 master: bruges til Net1 (mobilt bredbånd), som typisk dækker i områder, hvor de andre står svagt.
Generelt kan det siges, at de master der dækker landet bedst er TDC’s. TDC har forpligtet sig overfor staten til at dække hele landet på både data og tale. Efter at Telia slog sig sammen med Telenor er de blevet meget mere konkurencedygtige i forhold til mobildækning i Danmark.
3’s master har tidligere fået meget kritik for at levere et dårligt signal, men det er de seneste år blevet forbedret i sådan en grad, at de nu langt hen ad vejen er helt på linje med de to andre selskabers master.
Selvom at der er forskel i dækningen mellem de forskellige selskaber kan det ikke deles markant op i områder. Oftest er der tale om meget lokale forskelle, hvilket jeg giver et eksempel på længere nede.
De tre forskellige selskabers master er de seneste år blevet så meget forbedret, at man ikke længere bare kan sige at det ene selskab er bedre end de andre.
Forskellene viser sig ofte meget lokalt og med blot få kilometers afstand kan forbindelse gå fra at være god 4G til svag 3G forbindelse.
Derfor er den bedste løsning, når du undersøger hvilket selskab der passer bedst til dig i forhold til dækning, at du kigger på selskabernes dækningskort.
De fire danske mobildata netværk
TDC / YouSee – dækning og dækningskort (mobildata)
TDC er længe blevet kåret som den mest dækkende forbindelse i Danmark. Dette skyldes at de fra statslig side er forpligtet på at forbedre denne del af infrastrukturen i Danmark.
TDC var tidligere statsejet, men det er de ikke længere og deres monopol på televirksomhed er også længst forsvundet, men selskabet drager også en række fordele.
De har fx nærmest monopol på internet udbydelsen i Danmark, hvilke gør at de fleste andre selskaber skal leje sig til ledningsnetværket ved TDC.
I 2012 købte TDC rettigheder til at kunne opsætte flere master i Danmark, hvilket gjorde at selskabet i udgangen af 2015 kunne dække 99% af den danske befolkning med 4G net.
På trods af at det er hele 99% af befolkningen der kan få 4G internet, så er der stadig store forskelle i hastigheden af denne forbindelse.
Klik på kortet for at se hvor hurtig en forbindelse du kan forvente i dit område
klik her for at se dækningkort for TDC’s fibernet.
3’s – dækning og dækningskort (mobildata)
3’s dækning er ikke altid blevet omtalt som særlig god. Flere af 3’s kunder, særligt folk der bor uden for byerne, har klaget over dårlig forbindelse både i forhold til mobil internet og almindeligt mobil signal.
Siden at de fik rygtet for at have dårligt signal, har 3 gjort meget for at forbedre signalet. De har blandt andet indgået et samarbejde med TDC, således at der stort set over hele landet kan modtages mobilsignal fra dem.
I forhold til mobilinternet har de også forbedret sig, så at de får nogle år siden kunne prale af at have den største dækning i landet ift. 3G.
Dette gælder også deres 4G netværk, hvor de fik tilladelse til at sende 1800 GhZ.
Klik på kortet for at se hvor hurtig en forbindelse du kan forvente i dit område
Telia/Telenors – Dækning og dækningskort (mobildata)
Telia og Telenor er jo som bekendt to forskellige selskaber, men de er gået sammen således at de er konkurrencedygtige på dækningsgraden i Danmark.
Tilbage i 2015 var begge virksomheder klar til en fussion mellem de to selskaber, men efter en lang kamp med at få tilladelse af EU-kommisionen som mislykkedes blev fussionen droppet.
I stedet valgte selskaberne at lave et samarbejde med deres master således at de kunne tilbyde et stærkt mobilnetværk til deres kunder.
Delingen af masterne har gjort meget godt for deres dækning og styrken deraf i Danmark.
Og i dag kan de tilbyde et mobiltnetværk der flere steder vil fungere bedre end deres konkurrenters.
Klik på kortet for at se hvor hurtig en forbindelse du kan forvente i dit område
Net1 – dækker hvor de andre giver op
Net1 er et fantastisk lille selskab, som dækker der hvor de andre giver op. Det gør det ved at sende internetsignalet med en særlig frekvens, som rækker længere. Til gengæld er hastighederne ikke så hurtige, men det betyder ikke så meget, hvis de andre udbydere ikke når ud til området.
Så de er typisk det bedste (læs: eneste) valg, når man befinder sig i udkantsdanmark, langs kyster, på landet osv.
Du ser deres kort ved at klikke på kortet nedenfor:
Store forskelle lokalt
Man kan opleve store forskelle lokalt særligt når det gælder mobildata. Man oplever kun få steder i landet at man ikke kan modtage mobilsignal tilstrækkeligt til at kunne sende SMS eller foretage opkald.
Men flere steder i landet kan mobilsignalet være så ringe, at man ikke kan bruge sit mobilinternet.
Dette gælder særligt, hvis man befinder sig indendørs.
I forhold til hastighederne på det mobile netværk, så kan der også være en stor forskel – særligt længere ude på landet. Eksempelvis kan man ifølge TDC’s dækningskort modtage 2-5 Mbit/s gennem 3G og 10-20 Mbit/s gennem 4G i min barndomsby Øsløs. Dette er vel at mærke udendørs.
Hvor man i nabobyen Vesløs, som ligger blot få kilometer derfra, kan modtage 20-30 Mbit/s gennem 3G og 100-200 Mbit/s gennem 4G. Dette er også, hvis man er udendørs.
Essensen af forskellen ligger selvfølgelig i placeringen af masterne. Hvilket gør at forskellen nok ikke er den samme hvis man ser på 3 mobils dækning.
Implementeringen af 5G
5G er den nyeste generation af det mobile netværk, som kommer til at give endnu hurtigere hastigheder med lavere forsinkelse, men denne teknologi kommer formodentlig til at kræve nye master.
Når implementeringen af 5G starter vil forskellen mellem de tre selskabers master uden tvivl blive forøget. Fordi at masterne er dyrere og selskaberne kan derfor ikke bare rulle hele teknologien ud i hele Danmark på en gang.
Medmindre de alle sammen indgår et samarbejde om at sætte nye master op vil der derfor blive meget store lokale og regionale forskelle på mobil signalet.
Har du lyst til at læse mere om 5G teknologien og alt hvad der er værd at vide om den?