Doner dit aflagte computer og IT udstyr til Afrika

Jeg læste forleden omkring en IT-fyr fra Eritrea, som kom til Danmark, og i dag arbejder med IT hos DTU. Han indsamler gamle computere og IT udstyr, og sender det tilbage til Eritrea.

Jeg synes det er en smuk historie, så jeg satte mig for at samle et overblik over lignende initiativer.

Det er en god ide at donere sit computerudstyr væk i stedet for at smide det ud. Først og fremmest er det en god ide, fordi det skaber muligheder og glæde i de fattige lande, hvor det kommer frem.

Dernæst er det en god ide ift. miljøet, som bliver belastet, hver gang elektronisk udstyr kasseres. Denne type produkter indeholder nemlig enormt mange giftstoffer.

Vi skifter i høj grad fra laptops til iPads, og mange har computerudstyr liggende, som ikke bruges. Det bør doneres til Afrika, hvor nye hænder kan få glæde og gavn af det.

Der er flere initiativer, og vi forsøger at give overblikket her.

Fair Danmark arbejder i Malawi

For virksomheder er der også mulighed for at donere større eller mindre mængder udstyr via Fair Danmark. De arbejder i Malawi, og sørger for at rense og klargøre maskinerne, så følsomme oplysninger ikke havner i hænderne på de forkerte.

De etablerer IT-centre i Malawi, som hjælper børn og unge til at lære at bruge computere, så de kan udvide deres jobmuligheder og kompetencer.

computer-afrika

Fair Danmark kommer endda ud og afhenter udstyret hos virksomhedens adresse, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at donere det gamle udstyr.

Læs mere omkring initiativet her.

Er dit udstyr gammelt og nedslidt, kan du læse mere her på miljøstyrelsens hjemmeside, om hvordan du skiller dig af med det på den bedste måde ift. miljøet.

Tommerup efterskole sender computere afsted til Tanzania

Efterskolen ved Tommerup på Fyn har hjulpet en god del gamle computere afsted til Tanzania, for at være en del af et projekt omkring opstart af en skole i et fattigt område.

Vi har ikke kunnet finde en hjemmeside for skolen, men projektets idemand Poul Petersen kan fanges på tlf. 40 92 26 32.

Bering Rejser arbejder i Nepal

Har du en gammel mobiltelefon eller bærbar computer, så kan du sende det direkte til Bering Rejser.

De samarbejder med folk i Nepal om at videregive udstyret, til personer der har brug for det.

Det betyder blandt andet, at en lille landsby kan få en telefon.

Dermed får befolkningen mulighed for at kontakte omkringliggende småbyer ved sygdom og ulykker, og dermed kan medicin og hjælp nå frem i tide og redde menneskeliv.

Det betyder også, at lærere på skoler kan få mulighed for at komme på nettet. Det er afgørende med adgang til opdateret viden, så deres undervisning kan være up-to-date.

Du kan læse mere omkring projektet her.

Gambias venner sender udstyr til Gambia

afrika-skole

Gambias venner er en organisation, som indsamler udstyr, og sender det til Gambia. De sender jævnligt containere afsted med alt fra hospitalsudstyr og borde til computere og IT udstyr.

Du finder mere information her.

Tænk også på miljøet når du køber nyt udstyr

Du kan ligeledes tænke miljørigtigt, når du skal bruge en ny bærbar, smartphone eller tablet. www.refurb.dk ved Århus arbejder med opkøb og salg af genbrugt IT udstyr.

Her kan du fx. købe en Lenovo Thinkpad til næsten halv pris, hvis du kan leve med at den fra starten har nogle ridser.

Der skelnes mellem næsten nye maskiner, som blot har siddet i en docking station, og stadig er 99% flot at se på, og så ned til computere, som har fået en del slag og ridser, men fælles for dem alle er, at de kører fejlfrit og godt.

Her kan du høre mere omkring forskellene:

Der gives desuden fuld garanti – samme som når du køber nyt, hvad enten du køber en med mange ridser eller en af de (næsten) nye.

Refurb.dk har udover hjemmesiden også en computerbutik på Hornbjergvej 8, 8543 Hornslet ved Århus.