Laptops overhales af tablets og mobiler

Nye formater som tablets og phablets vokser støt, efterhånden som computerdelene bliver mindre og mindre, og det betyder, at salget af laptops er faldende.

Samtidig eksploderer brugen af mobildata disse år:

mobildata graf

Faktisk overhaler mobildata det gode gamle bredbånd!

En af grundene til at de nye mobile enheder vinder frem, er at de er utrolig nemme at lære at bruge. Det har åbnet op for et større marked, i takt med at det giver fx. ældre mennesker adgang til e-mail, Facebook, Skype osv.

Mobile styresystemer er ganske enkelt simplere og lettere at bruge, og touch funktionerne er intuitive for både børn og ældre mennesker.

Tablets sælger godt hos forældre, som bruger dem til at underholde og udvikle deres børns evner, i form af tegnefilm og simple spil.

barn-ipad

Det betyder gyldne tider for de store computerproducenter, hvilket også er medvirkende til at de fire største virksomheder i USA i dag er IT selskaber – med Apple i spidsen.

Laptoppen er langsomt på vej tilbage

Kort tid efter Apple lancerede deres første iPad, udtalte Steve Jobs, at tabletten ville komme til at erstatte PCen, og han har allerede delvist ret.

I dag bruger vi dem allesammen, men mange af os var skeptiske, da de første tablets kom ud og manglede både tastatur og mus.

Det er ca. 5 år siden iPads ramte markedet, og i dag findes tablets i de fleste hjem. Der er dog også en tendens til at smartphones bliver større og større, og med den nye iPhone 6+, har Apple også gjort sit indtog på det såkaldte “Phablet” marked, som er en mellemting mellem en “Tablet” og en “Phone”.

Ifølge nye tal fra Gartner forventes salget af tablets at stige med 8% i år, og tilsvarende forventes PCere kun at stige med 1%:

analyse-forecast

Apple er dog ikke længere så dominerende på tablet markedet, som de var i starten. Android-baserede tablets vinder ind på Apple, og android-baserede tablets vokser hurtigere end iPads.

Fine internetforbindelser i tredje verdens lande

Det er ikke kun i vesten at salget af computerenheder vokser, det er i høj grad også tendensen i udviklingslandene. Internethastigheden er hurtig og internetforbindelserne stabile i mange af de større byer. Fx. byer som Mombasa og Nairobi har en høj penetrering af bredbånd, og det er til priser som lokalbefolkningen kan betale.

Afrikanere kommer på nettet som aldrig før, i takt med at prisen på smartphones falder. Mange afrikanere har ikke råd til en PC, men en kinesisk produceret smartphone til $100 er et rigtig godt alternativ, da den giver mulighed for at browse og anvende e-mail.

Her har Kina formået at opdyrke et enormt marked, som vokser dag for dag. Når man ikke har råd til en laptop, eller en telefon fra Samsung og Apple, så er en billig kineser et rigtig godt alternativ.

Det er også medvirkende til, at Android styresystemet vokser fra iOS, da disse telefoner naturligvis kører på det gratis Android software.

Det er ikke kun Afrika der har denne tendens, i Indien voksede salget af smartphones imponerende 229% fra 2012 til 2013.

Morten Storgaard

Jeg skriver om Internet, wifi-relaterede emner og gadgets. Jeg er 35 år og (godt) gift på 10. år med en Youtube rejseblogger, så jeg rejser en del. Når jeg ikke nørder, så nyder jeg gerne god mad eller noget tung rock :-)

Lignende artikler