Hvilken antivirus skal jeg vælge til PC/Windows?

Markedet for antivirusprogrammer udvikler sig konstant og særligt indenfor de seneste år har billedet ændret sig markant.

Hvilken antivirus skal jeg vælge?
Windows 10 har et godt antivirusprogram indbygget som hedder Windows Defender Antivirus. Det kører periodiske skanninger af dit system og har også “real-time” overvågning af din PC. Vi anbefaler at bruge det sammen med et antimalware program.

Læs med her og lær hvad du skal vide for at holde dig godt beskyttet på din PC.

**Vi anbefaler også at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**

Hvilke antivirusprogrammer er bedst til PC/Windows?

Det indbyggede antivirus program i Windows (Windows Defender Antivirus) er på mange måder et af de bedste antivirusprogrammer. Vi anbefaler dog at anvende det sideløbende med et godt antimalware program.

Det er sket utrolig meget på markedet for antivirusprogrammer indenfor de seneste år. Den største ændring er at Microsoft selv er kommet på banen med et rigtig stærkt produkt.

Nemlig Windows Defender.

Det har ændret billedet en del. Hvor du tidligere måtte bruge et af de mange tredjepartsprogrammer, kan du i dag i mange tilfælde nøjes med det indbyggede antivirusprogram i Windows.

Vi læner os op af de tyske uafhængige institut for sikkerhedssoftware (AV TEST). De foretager løbende test af de mange forskellige antivirusprogrammer og sikkerhedsprogrammer, som du kan bruge til din pc.

I deres sammenligning, kommer Windows Defender programmet helt op og ligge på niveau med (eller et niveau over) de mange tredjepartsprogrammer, som vi alle sammen kender.

**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning hvis du er mest til dansk support. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god kundeservice med et seriøst produkt.**

Hvor godt er Windows Defender til antivirusbeskyttelse for PC?

De mange forskellige udbydere af antivirus programmer gør typisk det samme. De kører en scanning af hele dit system med løbende mellemrum, og her får du en liste med udfordringer, eller du får et resultat uden problemer.

Windows Defender gør præcis det samme.

Med programmet får du to basale funktioner:

  1. Periodiske skanninger af hele din pc
  2. “real-time” tjek af dit system

Det er vigtigt at begge disse to funktioner kører, så du både får en beskyttelse mens du er på internettet, og samtidig får lavet scanninger af hele din pc med lbende intervaller.

Lad os se på en række af de vigtigste parametre, som skal være i topklasse før vi kan anbefale et anti virusprogram:

  • Virus detektion
    I de mange test fra det uafhængige tyske institut for sikkerhed software (AV Test), giver de Windows Defender program topkarakter.
    De laver et benchmark op mod de største antivirusprogrammer på markedet, og her scorer Windows Defender over gennemsnittet.
    (Der er testet på en maskine som var inficeret med såkaldte trojanske programmer, virus og orme. Se hele listen her.)
  • Brugervenlighed
    Programmet for seks ud af seks mulige stjerner i brugervenlighed. Det er rigtig flot, og samtidig en af de meget vigtige vurderinger. Det nytter nemlig ikke noget at bruge et rigtig godt program, hvis du ikke forstår hvordan de forskellige indstilinger skal sættes.
  • Hastighed
    Et andet vigtigt parameter er hastigheden på din pc, da den ofte bliver påvirket af antivirusprogrammer. Her klarer programmet sig også rigtig flot. Typisk vil du kunne opleve at din PC bliver cirka 3 % langsommere, hvis den bruges samtidig med at du surfer på internettet.
    Anvender du programmet sideløbende med flere programmer, vil du måske komme op omkring de 20%.

Alt i alt må man sige at Microsoft har lavet et rigtig stærkt produkt, som på mange måder giver de mange gamle udbydere af antivirus baghjul.

Men betyder det, at du er helt kan glemme alt om antivirusbeskyttelse, og bare bruge Microsoft Windows uden at tænke på sikkerheden?

Nej, der er vi ikke helt endnu.

I det næste afsnit skal vi se på et program, som du med fordel kan køre sideløbende med dit antivirusprogram på din pc.

Har jeg brug for andet end antivirusbeskyttelse?

Sagen er, at der hele tiden kommer mange nye udfordringer når vi taler computer sikkerhed, og sikkerhed generelt på internettet.

Bagmændene bag disse ondsindede programmer er kreative, og de finder konstant på nye måder at snige dårlig programmer ind på vores computere.

Derfor anbefaler vi at du bruger et “antimalware-program” sideløbende med dit antivirusprogram.

Hvad er et antimalware program?

Antimalware programmer er designet til at køre på din computer for at finde ondsindede programmer. De finder mere end blot viruser, og leder efter alle typer skadelige programmer, som kan gemme sig på en computer.

Vi kender alle betegnelsen antivirus. Men det er efterhånden en gammel beskrivelde som har brug for en opdatering.

Når vi taler om virus på computeren, taler vi om programmer som kopierer sig selv ved at sprede sig fra maskine til maskine. Men i dag er der mange andre typer programmer, som vi skal sørge for at holde ude af vores computere (disse programmer skal vi se på om et øjeblik).

Vi anbefaler at du installere et anti-malware program til at holde dig beskyttet mod disse ting, og der er et rigtig godt program som hedder malwarebytes.

Det er fås både til Windows og Mac, og det er et af de bedste programmer til at holde alle disse skadelige programmer ud af din pc.

Det anbefales både af New York Times’ søster side Wirecutter (se her), og det tyske sikkerhedsinstitut, som i nævner flere gange i denne artikel.

Du finder programmet her: malwarebytes.

Der findes både en gratis og en betalt version, og det er fint at starte med den gratis version. Vi anbefaler dog at du opgraderer til den betalte version, hvis du ikke føler du har helt styr på alt det med sikker færden på internettet.

Hvad præcis er Malware?

Malware dækker over alle typer skadelige programmer, som kan inficere en computer. Navnet er en sammenskrivning af “malicious” og “software”, som betyder skadelig software. Det er bl.a adware, spyware, ransomware, keylogger, rootkits m.m.

Som vi nævnte tidligere, kommer der hele tiden nye programmer til som forsøger at skade vores computerere. Det betyder også, at vi hele tiden må sørge for at have de bedste sikkerhedsprogram installeret på vores computere.

Hele denne mængde af skadelige programmer kaldes under en fællesbetegnelse for “malware”.

Det er blandt andet:

  • Adware
    Disse programmer installere sig selv oveni et eksisterende program, som du henter fra nettet. Det kan ske med eller uden din vilje, og typisk sker det er fordi man ikke læser alt det med småt, når man installerer gratis software fra internettet.
  • Spyware
    Denne type software er udviklet til at monitorere og opsnappe dine betalingsinformationer, koder, downloads etc. Dermed kan bagmændene for adgang til personlige oplysninger om dig, eller de kan få adgang til vigtige koder og andet som er fortroligt.
  • Ransomware
    Dette er en af de meget populære og meget omtalte måder, som hackere angriber computere på i dag. Det sker ved at hele dit system bliver låst, eller dele deraf. Herefter vil bagmændene opkræve en løsesum (deraf navnet) før du får adgang til dine data igen.
    (I mange tilfælde vil de også stjæle disse data fra dig, og have dig til at betale dem for ikke at sprede dem ud til alle på din e-mailliste.)
  • Keyloggers
    Dette minder på nogle måder om Spyware. Men problemet her er, at dette program registrerer hver gang du trykker på en tast på dit keyboard. Dermed kan de optage disse sekvenser, og med et stykke software kan de hive passwords, brugernavne og andre vigtige ting ud af dig.
  • Rootkits
    Disse programmer installerer noget software helt nede i dit styresystem, som giver uvedkommende personer administrator rettigheder til din computer. Der ved kan de tilgår din maskine fra en anden lokation, og styre præcis hvad der skal foregå på den.

Den bedste måde at beskytte sig mod både virus og malware, er ved at bruge et antivirusprogram sammen med et anti-malware program.

Det er derfor vi anbefaler, at du bruger det indbyggede Windows program som hedder “Windows Defender Antivirus” sammen med et antimalware program som fx. malwarebytes.

Derved opnår du en god 360 graders beskyttelse af din pc, og du er godt stillet.

Er det nok at installere sikkerhedsprogrammer som antivirus?

Nu har vi set på hvilke programmer du skal installere på din computer, for at færdes sikkert som muligt på nettet.

Lad os så afslutningsvis komme med et par tips til hvordan du færdes på nettet med minimal risiko for at blive hacket eller få installeret dårlig software.

1) Brug altid stærke koder

Sørg for aldrig at bruge en kode, som er meget let at gætte.

Det kan godt være du synes, at dit kæledyrs navn ikke er let at gætte, men det vil helt sikkert være på listen over ord som hurtigt vil blive tjekket, hvis nogle ønsker at bryde ind på dit system eller din router.

Vi anbefaler at du altid bruger en kombination af tal, bogstaver og specialtegn. Sørg for at der ikke gemmer sig engelske eller danske ord i koden. Gode koder ser typisk sådan du:

soenf%13’*tt
TmCh&%W!*^+?

Eller noget i den retning.

De er meget svære for os selv at huske, men det er netop hele idéen. De skal være svære at gætte. Sørg for at have disse koder skrevet ned i en bog, og hav dem aldrig online. Du kan med fordel gemme dem hos naboen (eller et familiemedlem), så du altid har en ekstra kopi.

2) Klik ikke på links i mails fra folk du ikke kender

Her går folk typisk galt i byen. Når du får en mail fra en afsender du ikke kender, skal du være ekstremt påpasselig med at klikke på disse links.

Når du klikker på et link, kan der lynhurtigt blive installeret et program på din computer.

Husk også at din bank aldrig vil spørge om koder eller personlige oplysninger i en e-mail. Det samme gælder dit forsikringsselskab, dit pensionsselskab, din mobiludbyder osv.

3) Opgrader, opgrader, opgrader

Sørg for altid at opgradere dine programmer. Det gælder ikke kun dit antivirusprogram, det gælder både dit styresystem og samtlige programmer du har på din computer.

Hver gang der kommer en opdatering fra disse softwareudbydere, er det typisk fordi der er nogle sikkerhedsproblemer, som de er blevet opmærksomme på. Ved at installere den seneste version, sikrer du at du får lukket disse sikkerhedshuller, så snart det er muligt.

**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning hvis du er mest til dansk support. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god kundeservice med et seriøst produkt.**

Sources

https://www.av-test.org/en/about-the-institute/test-procedures/test-modules-under-windows-protection/