Hvor gammelt er internettet og hvem opfandt det?

World Wide Web (www) er fra 1994, men selve Internet-teknologien er meget ældre.

Danmark har altid haft en stærk international position, når det kommer til digital infrastruktur.

De første danske internetopkoblinger var universiteterne, ligesom det har været tilfældet i mange andre lande.

internet-tilblivelse

Hvem opfandt Internettet?

Elektro-ingeniøren Robert Elliot Kahn sammenkoblede først 20 computere til den Internationale Computer Communication Konference i efteråret 1972, som senere dannede grundlag for at han og Vinton Gray Cerf (de to grundlæggende) opfandt de to primære protokoller (regelsæt), som blev fundamentet for Internettet:

  • IP (Internet Protokol)
  • TCP (Transmission Control Protokol

Det hele begyndte i slutningen af 1980’erne.

I midten af firserne etableredes Danish Network for Research and Education, som i 1987 forbandet de danske universiteter via NORDUnet, et nonprofitsamarbejde mellem Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

Hjemmesiden NORDU.NET er i øvrigt det ældste aktive domænenavn. Det blev registreret 1. januar 1985.

I dag arbejder NORDU stadig på endnu bedre digitalinfostruktur, blandt andet ved en interkontinental forbindelse mellem Europa og Nordamerika med svimlende hurtige internethastigheder.

Den første bredbåndsforbindelse i Danmark

Den første bredbåndsforbindelse i Danmark kan Stofa tage æren for. Allerede på det tidspunkt var Stofa Danmarks andenstørste kabel-TV udbyder, og det var blot en enkelt by der blev koblet på den hurtige forbindelse. Læs mere her om Stofas historie.

Det var først i år 2000 at TDC lancerede deres konkurrerende bredbåndsprodukt.

Den allerførste ide til internettet

Den første gang man omtalte det såkaldte internet, var i 1974 Som for nogen markerer fødselsdagen for internettet.

Men det har naturligvis været rigtig mange personer og datoer involveret i tilblivelsen af internettet, som vi kender det i dag, og derfor er der også bred diskussionen omkring hvornår internettet egentlig blev skabt.

Nogle mener det er fra 1969, andre siger 1973 og igen andre 1983 (kilde).

3. april 1993 kunne man for første gang gør brug af www, og dermed kom der for alvor skub i købet af domæner og oprettelsen af hjemmesider på det spæde internet.

Hvad er status i dag i Danmark?

I dag har vi en af verdens bedste og mest stabile netværk af kobberledninger fra TDC og Fiber fra elselskaberne, og det betyder at vi sammen med vores nabolande er på top10 over internethastigheder.

Særligt Holland, Sverige og Norge har rigtig godt og hurtigt Internet, og fordi vi stagnerer lidt i udrulningen af Fibernet de senere år sakker vi lidt bagud.

I denne artikel fra videnskab.dk, kan du også se hvordan hjemmesiderne så ud for 25 år siden, det er ganske underholdende!

Morten Storgaard

Jeg skriver om Internet, wifi-relaterede emner og gadgets. Jeg er 35 år og (godt) gift på 10. år med en Youtube rejseblogger, så jeg rejser en del. Når jeg ikke nørder, så nyder jeg gerne god mad eller noget tung rock :-)

Lignende artikler