Så hurtigt vokser Internettet (antal sites, brugere, social media etc.)

Internettet er hjem for det meste af al vor viden. Stort set alt er tilgængeligt online og hver eneste dag vokser internettet med meget mere information end det er til at forstå.

Men hvor hurtigt vokser internettet?

Det er et spørgsmål der er umuligt at give et nøjagtigt tal på, men vi fremlægger her eksperternes bedste estimater. 

Vidste du for eksempel at hvert eneste minut bliver der uploadet omkring 400 timers video til Youtube? Eller at antallet af internetbrugere er steget med 233 gange på blot 23 år?

Antallet af brugere

Internettet som vi kender det i dag har været under udvikling i mange år. Men det er ikke mange år siden at det vi kender som bredbånd blev introduceret. Dermed forstået det internet der gav os en hurtigere og mere stabil forbindelse, og som ikke krævede at din telefon var ubenyttet samtidig.

Virksomheden IDC begyndte i 1995 at føre statistik over antallet af brugere, som på daværende tidspunkt var estimeret til 16 millioner svarende til 0,4% af verdens befolkning. Siden da har den procentvise vækst i antallet af internet brugere vokset med mellem 0 og 1,5% pr. år.

Læs mere om det tidlige internet.

I dag er det estimeret, at 49,6% af verdens befolkning er brugere af internettet, hvilket svarer til 3,739 milliarder mennesker.

Det svarer til en forøgelse af brugerne på 233 gange så mange på blot 22 år.

Denne forøgelse forventes kun at fortsætte. Og større firmaer som fx Google foretager allerede forsøg med forskellige teknologier, som kan muliggøre internetopkobling i selv de mindst industrialiserede lande og områder.

I Googles tilfælde (Project Loon) er det en række luftballoner, som skal agere mellemled mellem den enkeltes enhed og en Internet-satellit.

Photo credit Jon Shenk via Wired

Af andre store virksomheder og personligheder, som bakker op om internet til alle kan nævnes Bill og Merinda Gates (Gates fonden), Mark Zuckerberg (Facebook), Bono og mange flere.

Under et FN møde blev en række ledere enige om forsøge at nå mållet med at bringe internet til verdens fattigste i 2020. Om det er muligt vides ikke. Og selv om det mål bliver nået er det nok ikke 100% af jordens befolkning der alligevel har adgang. Men dog en meget stor del.

Grunden til at FN er gået ind i dette er, at det er en vigtig faktor i at nå verdensmålene om at bekæmpe fattigdom, sult og manglende uddannelse. 

Kilde: connecttheworld.one.org

Antallet af sites

Nu begynder tallene for alvor at være kvalificeret gætværk. Erik Schmidt forhændeværende CEO i Google (2001-2011) estimerede, at internettet samlede mængde data var oppe omkring 5 millioner terabytes. Det svarer til 5 milliarder gigabytes.

Alt dette data bliver holdt tilgængeligt ved hjælp af 75.000.000 – 100.000.000 servere placeret verden over.

Der bliver lavet rigtig mange nye sites hver eneste dag, men faktisk dør de fleste sider efter blot et par måneder. Gennemsnits levetiden for en hjemmeside er på blot 100 dage, hvilket er betydeligt højere end tilbage i 1990, hvor gennemsnitslevetiden blot var 44 dage.

Ifølge The Atlantic var der tilbage i 1994 mindre end 3000 hjemmesider tilgængeligt online. I 2014 var der angiveligt mere end 1 milliard tilgængelige hjemmesider online, hvilket svarer til en forøgelse på 33 millioner procent!!

Ser man på hjemmesiden Internetlivestats.com, er vi i skrivende stund oppe på 1.220.860.000 hjemmesider. Det tal ændrer sig hele tiden, og ifølge deres statistik stiger antallet af hjemmesider generelt. Men det betyder ikke at antallet ikke kan falde nogle år.

Grunden til disse udsving er, at det estimeres at 3/4 af alle sider på nettet er online, men er inaktive. 

Mange af siderne bliver aldrig set af nogen, og den gennemsnitlige bruger benytter sig blot af 96 forskellige domæner i løbet af en måned. Hvilket selvfølgelig også er et højt tal.

Hvis det vi i virkeligheden leder efter, er hvor meget internettet bliver brugt, så leder vi derfor forgæves. Disse overstående tal fortæller ikke meget om aktiviteten på nettet. Hvis vi skal finde en proxy for brugen af internet kan vi se på antallet af søgninger på nettet.

I 1999 blev Google brugt til 3 millioner søgninger pr. dag. Året efter var dette tal oppe på 18 millioner.

I 2012 blev der trykket søg på Google omtrent 3,5 milliarder gange. Hvilket årligt svarede til 1.216.373.500.000 (1,2 billioner) søgninger.

Men hvorfor er dette så svært at estimere?

Èn af grundene til at det er så svært at estimere den korrekte størrelse og vækst på internettet er blandt andet sider der er utilgængelig for søgemaskiner. Uden af gå for meget i dybden med det, så er dét det man kalder deepweb.

Det esterimeres at the deep web er 4000 – 5000 gange så stort som det internet vi har adgang til gennem søgemaskiner som Google. 

De Sociale Medier

De sociale medier er eksploderet siden Facebook blev introduceret.

Det er nok særligt smartphonen, som har medvirket til at rigtig mange mennesker er på en eller anden form for socialt medie.

Facebook, Whatsapp, QQ, WeChat, QZone, Instagram, Tumblr, Twitter, Snapchat, Viber og så videre, er blot et udsnit af alle de platforme indeform genren sociale medier der findes.

I januar 2017 var det Facebook der rangerede højest i antallet af brugere, som nåede op på svimlende 1,817 millarder brugere. Svarende til cirka en fjerdedel af jordens befolkning.

Det er ikke kun på antallet af brugere at Facebook klart er førende blandt de sociale medier. Også på faktorer som hvor meget tid den enkelte bruger benytter dagligt, hvor mange gange brugerne logger på dagligt og så videre, er Facebook det førende sociale medie.

De sociale netværk havde et samlet antal brugere på 2,34 milliarder i 2016. I 2010 var dette tal lige under en milliard brugere, og det estimeres, at antallet af brugere når op over 3 milliarder i 2020. 

Dette tal er selvfølgelig meget afhængig af internetadgangen for verdensbefolkning. Når man verdensmålet med internetadgang til stort set hele verdens befolkning i 2020, så vil man formodentlig også se antallet af brugere af sociale netværk eksplodere.

Så meget bruger vi Youtube

Youtube er verdens mest benyttede platform til at uploade, sprede og se videoklip.

Sitet var allerede meget populært inden Google købte det i 2006, men siden er platformen med sikkerhed blevet verdens mest benyttede site til videodeling.

  • Youtube har 1,5 milliarder af brugere (Nogle har selvfølgelig mere end en bruger).
  • Der bliver set det der svarer til 46.000 mennesker år om året af Youtube brugerne.
  • 70% af den trafik foregår via en smartphone eller tablet.
  • Hver eneste dag bliver der set en milliarder timers Youtube.
  • Det er estimeret at der hvert minut uploades 400 timers Youtube videoer.
  • Det -i skrivende stunds- mest sete Youtube klip er Wiz Khalifa feat Charlie Puth – See You again. Videoen er blevet afspillet 2.897.588.983 gange.

Hvad bruger vi nettet til?

Den gennemsnitlige internet bruger benytter sig af internettet i 7,6 timer om dagen. Men hvad i al verden er det vi foretager os på internettet. De fleste bruger det til sociale medier, til at læse nyheder eller tjekke emails.

Men er det der vi bruger mest tid? 

Nedenfor er et diagram over hvordan amerikanske borgere har brugt deres tid på nettet i 2015.

 

Josua Poulsen

Jeg interesserer mig meget for alle typer teknologi. Til dagligt er jeg ved at færdiggøre mit speciale i statskundskab og jeg har derfor en særlig interesse for at Danmark skal følge helt med på den teknologiske front. Jeg ser alt hvad jeg kan om det nyeste mobilteknologi, computere med mere på Youtube. Så hvis du har spørgsmål eller brug for et råd, vil jeg meget gerne være behjælpelig med en semi-professionel rådgivning.

Lignende artikler