Operativsystemer til smartphones – Android, iOS, Windows, Firefox, Ubunto

Er du ikke smartphone nørd, så har du sikkert kun hørt om Android og iPhone inden for styresystemer til smartphones.

Der findes dog flere styresystemer til smartphones, som grundet manglende interesse fra mobilproducenterne ikke er særlig kendte.

Vi har her lavet en kort gennemgang af nogle af de mest kendte styresystemer til smartphone.

ios-1091302_640

Android

Android er et styresystem de fleste kender til. Android er udviklet af Google og er et styresystem til smartphones, som er frit tilgængeligt for alle at bruge – helt gratis.

Udover de forskellige opdateringer, der kommer til android, findes der også en masse forskellige typer Android, hvor den enkelte mobilproducent har skræddersyet det til at køre bedst og flottest på netop deres telefon.

Derfor kan Android se meget forskelligt ud fra den ene til den anden telefon. Derudover findes der også mange forskellige skins (temaer), som igen kan ændre udseendet væsentligt.

Nogle af de mest kendte udgaver af Android er Touchwiz, som er lavet til alle Samsungs telefoner.

Det er til tider meget udskældt af fagfolk, på grund af det lidt klodsede look. Det kører en smule langsommere end almindeligt Android, da der er tilføjet flere “unødvendige” ting i designet.

En nærmest helt ukendt version af Android er firmaet Doro, som laver mobiltelefoner til ældre, handicappede og folk som sætter det simple og brugervenlige i højsædet. Deres version er utrolig simpel og lige til for alle generationer af folk der findes.

iOS

Styresystemet iOS er bedre kendt som det styresystem alle iPhones er præinstalleret med.

OS er en forkortelse for Operativsystem (operating system).

iOS er et meget lukket system, hvilket gør at man i modsætningen til de andre systemer ikke har meget bevægelighed eller ændringsfunktioner.

For de fleste er dette dog ligegyldigt, måske bare en ekstra sikkerhed, at at man ikke kan ændre i væsentlige indstillinger.

iOS er et sikkert system. Flot, enkelt og på mange måder helt ligetil at benytte, hvilket gør det til et af de mere brugervenlige systemer. Ulempen er, at den arbejder bedst med Mac computere, og ikke er god til at snakke sammen med windows PCere.

Windows

På trods af et utal af forskellige navne, så er det det samme firma der står bag. Nemlig Microsoft, som vi også kender fra styresystemet til PC’eren.

Windows forsøgte i en årrække at bryde igennem med deres egen version af et mobilt styresystem. Det forsøgte de sammen med Nokia, som særligt med Lumia telefonerne har en lidt lovende fremtid.

Nu er samarbejdet blevet noget vanskeligere grundet Nokias problematiske økonomi.

Nokia har da også lanceret telefoner med Android som styresystem i stedet for Windows. Det skyldes at Windows generelt set har være et par skridt bagude ift. Android og iOS.

Det gælder især på deres apps markeder, hvor udvalget i Windows Store simpelthen har været for lille. Der har ikke være udviklere nok, der gad udvikle til Windows.

Firefox

Mozilla er navnet på firmaet bag styresystemet Firefox til smartphones. Firefox navnet er ofte mere associeret med den internetbrowser, som i mange år blev anset som den hurtigste.

Mozilla har sidenhen valgt at lave et styresystem til smartphone.

Firefox har muliggjort, at man for første gang kan bruge sin smartphone som en computer.

De fleste nyere smartphones er i virkeligheden stærke computere, hvilket gør at de faktisk kan bruges som en computer. Det har Mozilla gjort klar med Firefox, hvor det blot kræver at du tilføjer mus, skærm og tastatur til mobilen – guides til dette findes på nettet.

Mozilla udvikler ikke længere nye versioner af Firefox OS til smarphones, men man kan bruge tidligere versioner. 

Ubunto Touch

Ubunto Touch er lavet af et firma, der er kendt som det gratis alternativ til Windows styresystemet.

Både Ubunto og Ubunto Touch er såkaldte open-source projekter, hvor det ikke er et decideret firma, der programmerer og udvikler styresystemet. Det gøres af frivillige kræfter, som ønsker at bruge deres fritid på det.

Ubunto Touch har et helt fantastisk design, som er lidt SciFi inspireret. Det er muligt at installere et andet skin, hvis ikke man kan lide det præinstallerede. 

Man kan selv installere et nyt styresystem

Det er muligt at installere et nyt styresystem på de fleste mobiler.

Det er dog ikke altid ligetil og det anbefales kun, hvis man har den tekniske kunnen til det – ellers kan det ende galt.

Det er ikke muligt at installere iOS eller Windows på en telefon. Vil man benytte disse to styresystemer, må man købe en mobil med det installeret.

Derimod kan man omkostnings frit installere Android, Firefox eller Ubunto.

Den bedste måde at installere et nyt styresystem på sin mobil på, er ved at bruge guider fra nettet. Søg på din mobil model og det styresystem du ønsker at installere.

Der vil uden tvivl være guides på nettet, som kan fortælle om styresystemet er kompatibelt med din mobiltelefon.