Operativsystemer til smartphones – Android, iOS, Windows, Firefox, Ubunto

Er du ikke smartphone nørd, så har du sikkert ikke hørt om andet end Android og iPhone inden for styresystemer til smartphones. Har du altid undret dig over hvad ord som iOS, Android, styresytem og lignende betyder? Så læs videre i artiklen og bliv klogere.

Der findes dog flere mere ukendte typer styresystemer til smartphones, som grundet manglende interesse fra mobilproducenterne ikke er særlig kendte.

Vi har her lavet en kort gennemgang af nogle af de mest kendte styresystemer til smartphone.

ios-1091302_640

Android

Android er et styresystem de fleste kender til – om ikke andet, så da som det siddemakkeren bruge, som ikke er iOS. Android er udviklet af Google og er et styresystem til smartphones, som er frit tilgængeligt for alle at bruge gratis.

Ud over de forskellige opdateringer der kommer til android, findes der også en masse forskellige typer Android, hvor den enkelte mobilproducent har skræddersyet det til at køre bedst og flottest på deres telefon.

Derfor kan Android på en telefon godt ligne noget helt andet på en anden telefon. Derudover findes der også mange forskellige skins, som så kan forvirre endnu mere.

Nogle af de mest kendte udgaver er Touchwiz, som er lavet til alle Samsungs telefoner. Det er til tider meget udskældt af fagfolk på grund af det lidt klodsede look, det kører en smule langsommere en almindeligt Android, da der er tilføjet flere “unødvendige” ting i designet.

En anden meget kendt udgave af Android er CyanogenMod. Det er gratis at bruge, og startede oprindeligt ikke tilknyttet til en enkelt mobilproducent. Senere lavede de sammen med OnePlus telefonen deres første model. Senere valgte Oneplus dog at lave deres egen version af Android på grund af samarbejdsproblemer med CyanogenMod udviklerne.

En nærmest helt ukendt version af Android er firmaet Doro, som laver mobiltelefoner til ældre, handicappede og folk som sætter det simple og brugervenlige i højsædet. Deres version er utrolig simpel og lige til for alle generationer af folk der findes.

iOS

Styresystemet iOS er bedre kendt som det styresystem alle iPhones er præinstalleret med. Ikke mange kender til dette navn, men ganske enkelt er i’et det signifikante i for alle Apple produkter.

OS er en forkortelse for Operativsystem (operating system).

iOS er et meget lukket system, hvilket gør at man i modsætningen til de andre systemer ikke har meget bevægelighed eller ændringsfunktioner. For de fleste er dette dog ligegyldigt, måske bare en ekstra sikkerhed, at at man ikke ændre i væsentlige indstillinger.

iOS er et sikkert system, flot, enkelt og på mange måder helt lige til at benytte, hvilket gør det til et af de mere brugervenlige systemer. Ulempen er at den arbejder allerbedst med  Mac computere og ikke windows.

Windows

På trods af et utal af forskellige navne og endnu flere forskellige versioner af disse, så er det det samme firma der står bag – nemlig Microsoft, som vi også kender fra styresystemet til PC’er.

Windows forsøgte i en årrække at bryde igennem med deres egen version af et mobilt styresystem. Det forsøgte de sammen med Nokia, som særligt med Lumia telefonerne har en lidt lovende fremtid.

Nu er samarbejdet blevet noget vanskeligere grundet Nokias problematiske økonomi.

Nokia har da også lanceret telefoner med Android som styresystem i stedet for Windows. Det skyldes at Windows generelt set har være et par skridt bagude i.f.t. Android og iOS.

Det gælder især på deres apps markeder, hvor udvalget i Windows Store simpelthen har været for lille. Der har ikke være udvikler nok, der ville udvikle til Windows.

Firefox

Mozilla er navnet på firmaet der står bag styresystemet Firefox til smartphones. Firefox navnet er ofte mere associeret med den internet browser, som i mange år blev anset som den hurtigste.

Mozilla har sidenhen valgt at lave et styresystem til smartphone.

Firefox har muliggjort at man for første gang kan bruge sin smartphone som en computer. De fleste nyere smartphones har ret høje specs, hvilket gør at de i princippet kan bruges som en computer. Det har Mozilla muliggjort med Firefox, hvor det blot kræver at du tilføjer mus, skærm og tastatur til mobilen – guides til dette findes på nettet.

Mozilla udvikler ikke længere nye versioner af Firefox OS til smarphones, men man kan bruge tidligere versioner. 

Ubunto Touch

Ubunto Touch er lavet af det firmaet som er kendt som det gratis alternativ til Windows, når det gælder computer styresystemer. Både Ubunto og Ubunto Touch er såkaldte open source projekter, hvor det ikke er et decideret firma der programmerer og udvikler styresystemet, men det gøre af frivillige kræfter, som ønsker at bruge deres fritid på det.

Ubunto Touch har et helt fantastisk design, som er lidt SciFi inspireret. Det er muligt at installere et andet skin, hvis ikke man kan lide det præinstallerede. 

Man kan selv installere et nyt styresystem

Det er muligt at installere et nyt styresystem på de fleste mobiler, det er dog ikke altid lige til og det anbefales kun, hvis man har den tekniske kunnen til det – eller kan det ende galt.

Det er dog ikke muligt at installere iOS eller Windows på en telefon, hvor det ikke var på som fabrikstilstand, da disse styresystemer ikke er frit tilgængelige og koster penge. Derimod kan man omkostnings frit installere Android, Firefox eller Ubunto.

Den bedste måde at installere et nyt styresystem på sin mobil på, er ved at bruge guider fra nettet.  Søg på din mobil model og det styresystem du ønsker at installere.

Der vil uden tvivl være guides på nettet, som kan fortælle om styresystemet er kompatibelt med din mobiltelefon.

Josua Poulsen

Jeg interesserer mig meget for alle typer teknologi. Til dagligt er jeg ved at færdiggøre mit speciale i statskundskab og jeg har derfor en særlig interesse for at Danmark skal følge helt med på den teknologiske front. Jeg ser alt hvad jeg kan om det nyeste mobilteknologi, computere med mere på Youtube. Så hvis du har spørgsmål eller brug for et råd, vil jeg meget gerne være behjælpelig med en semi-professionel rådgivning.

Lignende artikler