Sådan fungerer satellit Internet?

Satellit Internet falder i pris i disse år, og bliver mere tilgængeligt.

De fleste af os bruger almindelig bredbånd, mobilt bredbånd eller blot mobildata via mobilen, når vi skal online.

Men der er også andre muligheder for at komme på nettet, som for eksempel satellit Internet, som er genialt hvis du skal være på internettet i øde områder. Der er fordele og ulemper ved teknologien, som vi skal se nærmere på.

I dette indlæg vil vi se nærmere på teknologien bag Internet via satellit.

Hvad er en satellit?

En satellit er en genstand, som kredser omkring en planet.

satellit kommunikation Internet

Det vil sige, at det faktisk både dækker måner og rumfartøjer som er menneskeskabte.

Det vil normalt mener, når vi taler om satellit Internet, er det de hundredevis af kommunikationssatellitter, som er sat i kredsløb omkring Jorden, for at hjælpe os med at kommunikere med hinanden.

Der er i alt opsendt flere end 5.000 satellitter.

Ordet satellit kommer af latin satelles ‘livvagt, drabant, tjener’, genitiv satellitis. (den store danske)

Hvordan fungerer satellit Internet?

Satellitterne bruges både til telefon, Internet, GPS, data, radio og TV, men også efterhånden i stigende grad til Internet-kommunikation.

Først sendes signalet fra en station på jorden og op til satellitten.

Når satellitten modtager dette signal, behandler den dataen i såkaldte transpondere, som helt basalt omdanner frenvensen fra det modtagne signal (uplink-frekvensen) til en sendefrekvens – også kalde downlink-frekvensen.

Inden signalet udsendes igen forstærkes det, så det kan nå frem til den næste satellit eller ned på jorden til modtagerenheden.

Har man en satellit modtager, skal man sørge for det stille den i den helt rette vinkel, så den peger direkte mod satellitten. Så kan den opfange signalet der sendes ned fra satellitten.

satellit-modtager-parabol

Det er derfor alle satellitter altid peger præcis i samme retning, når man kikker på altanerne på en boligblok.

Hvor langt kan en satellit sende?

En satellit kredser som sagt om jorden, og kan derfra sende eller videresende internetsignal via radiobølger ned til en parabol.

En enkelt satellit kan ikke sende signal til hele jorden, men den kan dække et meget stort område, som svarer til det område der kan se satellitten, hvis vejret var klart.

Dvs. der skal være fri luftlinje fra satellitten til parabolen, for at der kan overføres data.

Kommer man om på den anden side af jorden er det ikke muligt at sende signalet igennem jorden (eller udenom) og op til satellitten.

satellite

Her er det dog muligt at videresende signalet fra en satellit til den næste satellit, og på den måde skyde signalet utrolig langt. Det kan modtages på eksempelvis et skib på Antarktis.

Når en satellit videresender et signal til den næste satellit, kan de enten gøres via mikrobølger, infrarødt lys eller radiobølger.

Hvad er fordelene ved Internet via satellit?

Den primære fordel er helt klart klart, at man kan modtage internetsignalet overalt på jorden.

Det er særlig brugbart for skibe, der sejler langt uden for rækkevidde af almindelige mobilmaster, men også for folk der bestiger bjerge, eller opholder sig i særlig øde områder.

Kommunikationen via satellit er livsnødvendigt for fragtskibe eksempelvis, som sejler rundt om Jorden.

Ping-tiden er en udfordring

Den største ulempe er at Ping tiden er meget højere med satellitkommunikation, ift. almindelig bredbånd og mobil data.

Ved almindelig bredbånd forventer man cirka 80 ms i ping tid, men ved satellit Internet ligger den typisk mellem 600-1.000 ms.

Det betyder, at du skal vente længere tid, hver eneste gang du skal loade en ny side.

Satellit-internet er dyrt

Den anden bagside ved disse internetforbindelser, er at dataene er meget dyre modtage. Det er ikke ualmindeligt at betale op til flere dollars per megabyte, hvis man opholder sig i øde områder.

Men som altid er denne pris fastsat af efterspørgselen, og efterhånden som flere og flere sejler og besøger øde område, falder prisen også markant i disse år.

Kilde: Den store danske.