Hvad er “ping” og hvad betyder det for min internethastighed?

Hvad betyder ping?

Ping er et ord man ofte støder på ofte støder på, når man snakker om hvor hurtigt internetsider loader, hvilket er særlig vigtigt i online gaming.

Det bruges også rigtig tit i forbindelse med gaming, hvor det angives som et nøglepunkt for en god oplevelse af spillet. Vi har også tidligere omtalt ping i vores indlæg, men uden at gå i detaljen med, hvad det egentlig er. Dette vil denne artikel gøre.

Inden vi starter.. har du hastighed nok?

Priserne falder konstant og udbyderne skruer hastighederne op, så sørg for at tjekke abonnementet mindst hvert halve år!

Her er de seneste priser, som automatisk opdateres hver måned:

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*inkl. oprettelse, fragt, gebyrer og evt. rabat måneder

udbydere af bredbånd og fibernet

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

..og så tilbage til “Ping”!

Ping er, i modsætningen til manges overbevisning, ikke en forkortelse for noget. Navnet skal henlede en mod den lyd som en sonar giver i forbindelse med ekkolokation af et objekt.

Denne teknologi er opfundet ud fra et naturligt fænomen, hvor man ser fx flagermus eller delfiner der udsender en lyd, som så rammer et objekt og sender en lyd tilbage, hvilket giver dyret detaljer omkring objektets afstand fra dyret selv og objektet størrelse.

Denne teknologi er opfundet ud fra et naturligt fænomen, hvor man ser fx flagermus eller delfiner der udsender en lyd, som så rammer et objekt og sender en lyd tilbage, hvilket giver dyret detaljer omkring objektets afstand fra dyret selv og objektet størrelse.

plotters-1177932_640

Dette har teknologi kopieret, hvilket man især bruger i det militære, hvor man enten kan bruge det til at finde objekter under vand eller i luften.

Ping lyden kommer derfor fra den lyd som den mekaniske sonar giver, når den udsender en lyd. Har man set krigsfilm, hvor de benytter denne teknologi, giver navnet ping bedre mening.

Ligesom man ved en sonar er interesseret i afstanden fra sonaren til objektet, er man med ping’en interesseret i afstanden mellem computer og en internet server.

Der er ikke tale om en fysisk afstand fra fx Aalborg til New York, selvom denne afstand selvfølgelig vil påvirke ping’en.

Den ubekendte faktor vi er interesserede i er hastigheden eller rettere hvor lang tid det tager fra at vi udsender et signal til en server til vi modtager det igen.

Hvilke internetudbydere har de laveste ping tider?

Generelt finder du de bedste ping-tider på Fibernet.

Se aktuelle kampagner
Der er priskrig på Fibernet:
>> Se fibernetudbyderne og kampagner på fibernet her.

Så hvis du sidder på en standard bredbåndsforbindelse, så prøv i første omgang at skifte til fibernet. Kan det ikke lade sig gøre, så sørg i det mindste for at undgå mobilt bredbånd, da du her finder de højeste ping svartider.

Du kan selv teste din ping tid, læs med i næste afsnit om hvor og hvordan…

Mål din ping tid med vores hastighedstest.

Vores hastighedsmåler viser dig din Ping tid.

Du klikker bare på Start, og så måles din internethastighed, og du får hurtigt var på både upload, download, jitter og ping.

Ping redskabet blev oprindeligt lavet til Microsofts DOS program, som en funktion i kommandoprompt.

Kommandoprompt finder du ved at trykke på windows-tasten, skrive cmd og trykke enter. Herunder kan du så skrive funktionen ping, hvorefter du får en række af muligheder frem. Denne funktion giver dog ikke særlig god mening for den uøvede, men heldigvis er der selvfølgelig et alternativ.

command-87198_640

De ekstra detaljer – Packetloss og Jitter

Packetloss er betegnelse for den mængde af data, som man mister i forbindelse med at man laver en ping. Ligesom ikke al lyd vender tilbage til flagermusen, vender ikke al data tilbage fra computer til server.

Har man stort packetloss vil man opleve at hjemmesider ikke loader ordenligt, computerspil vil mangle detaljer eller lacke og downloader man en fil vil den muligvis blive beskadiget eller ikke kunne downloades.

Jitter er ganske simpelt en målestok for antallet af succesfulde pings. Når man laver en ping test udsender computer ikke blot et enkelt signal, men mange tusinde. Jitter sammenligner alle de ping’s og ser så på variationen af dem.

Jitter kan du også teste med vores hastighedstest.

Har jitteren en værdi på 0, så betyder det, at alle testene var ens – eller i hvert fald meget ens. En værdi over 0 angiver derfor at der er forskel i målingerne, jo større jitter desto større forskel.

laptop-1104066_640

Hvad betyder det for min internethastighed

Som vi afklarende ovenfor er ping’en en funktion der måler den tid det tager at sende et signal til det kommer retur.

Ping’en består af en ”pakke” af data, som sendes afsted til serveren. Det er en funktion der måler tid og ikke afstand. Den angives som fx 10 ms, hvor ms er en forkortelse for millisekunder. Dermed er betyder eksemplet, at det tager 10 millisekunder for den pakke af data man sender at nå serveren og komme tilbage igen.

Undervejs kan der opstå problemer, som vi nævnte ovenfor, med packetloss og jitter. Hvor packetloss er den del af pakken der aldrig vender hjem og jitter er forskellen i den målte ping fra pakke til pakke.

Helt konkret betyder det for din internethastighed, at du kan sagtens have en fin målt upload og download hastighed, men at internettet stadig kører langsom.

Det kan enten betyde at serveren kører for langsomt, at der er for stor packetloss eller at der er jitter.

Du vil opleve det som at internettet kan svinge i hastighed. Computeren vil have svært ved at loade hjemmesider.

I computerspil der kører online, vil der være detaljer, som ikke bliver vist. Du kan opleve lack, når du ser videoer på nettet, og når du downloader eller uploader filer kan filen blive beskadiget eller slet ikke up- eller downloadet.

satellites-152495_640

Hvilken værdi skal en ping gerne have?

Det er et meget enkelt spørgsmål.

Skal dit internet fungere bedst muligt, så bør den målte ping ikke være på meget mere end 10-30 ms.

Det allerbedste er dog at ping’en er så lav som mulig. Det samme gælder for packetloss og jitter, jo lavere en værdi desto bedre. Packetloss bør dog ikke være tilstede, men det er ikke nødvendigvis mærkbart, hvis der er en smule.

Jitter vil der som regel være en smule af, det er ganske normalt.

Ping tider per land

Ligesom nogle lande har meget hurtigt internet og andre har langsomt er der også forskel på ping hastighederne.

Ping fra vestkyst til østkyst i USA tager typisk 80 ms, og det er typisk den tid det tager lys at rejse afstanden sammenlagt med ping-delay i routerne.

Ping fra USA til Danmark tager typisk 200 ms, og arbejder man med satellit Internet, skal man forvente ping tider på 600-1000 ms!

Danmark har hurtigt Internet, og vores pingtider er også fine generelt.