Hvordan undgår jeg at min internetaktivitet spores og gemmes?

Det er ikke nogen hemmelighed længere, at vi bliver overvåget når vi er på nettet.

Firmaer tjener penge på at skaffe oplysninger om dig, som sælges videre til andre firmaer, som igen bruger det til at målrette reklamer, der lige nøjagtigt passer til dig.

Men hvad skal man så gøre?
Hvordan sørger du for at informationer om dig ikke slipper ud, så alle og enhver kan få fat i dem?

Vi guider dig her til hvordan du holder informationerne om dig private. Med særligt fokus på Browser udvidelser.

Læs også vores artikel om hvordan du kan slette dig selv og dine data online.

quote-1342706_640

En god huskeregel er, hvis det er for godt til at være sandt, så er det det nok også. Eller formuleret anderledes ’hvis du ikke betaler for en service, så er du produktet’.

Det betyder, at hvis du ikke betaler penge for en sevice, så betaler du med dine oplysninger.

Det sker fra tid til anden, at forskellige produkter, som ellers burde være sikre, afsløres i at stjæle oplysninger fra dig.

Et af eksemplerne på umoralsk opførsel var et program til at fjerne reklamer fra din computer, en såkaldt adware fjerner (ikke programmet Adware).

Problemet med dette program var, at det godt nok fjernede reklamerne og trackingssoftware fra din computer, men samtidig installerede det de samme ting som den fjernede.

1. Hvorfor er det vigtigt?

Det kan umiddelbart virke som en meget uskyldig ting med tracking – så længe det bliver ved ikke-følsomme oplysninger.

Problemet opstår, når der bliver stjålet følsomme oplysninger fra dig, og selvfølgelig det meget umoralske i at firmaer stjæler oplysninger om intetanende mennesker for deres egen vinding.

Problemet med tracking er desuden, at de data der bliver gemt ikke kun bruges til at ramme dig med reklamer, men også til hvordan man skal ramme dig, og andre mennesker der minder om dig.

Forstået på den måde, at man bruger informationerne til at tilrettelægge reklamerne..

6HJtLkJSDqjqlE2NipEu_macbook
Det er en smule naivt at tro, at det kun er til gavn for dig, hvis de sender de “helt rigtige” reklamer mod dig. På samme måde som al anden reklame, så er det til for at overbevise dig om at købe noget du måske ikke har brug for.

Af informationer disse tracking firmaer kan skaffe fra dig er fx:

 • køn
 • alder
 • bopæl
 • religion
 • hobbier
 • seksualitet
 • civil status
 • arbejde
 • sygdomme
 • begivenheder du deltager i
 • ting du køber
 • ting du søger på Google efter
 • osv.

Alle sider du går ind på, og al den information du indsætter/skriver på sider bliver som udgangspunkt tracket.

rejse-internet

Vi har lavet en separat artikel med guides til at surfe privat i de forskellige browsere.

2. Mobil browsere

Mobil browsere er stadig en forholdsvis ny og ikke udfordret angrebszone.

Der findes mange forskellige mobil browsere og meget lidt kendskab til de redskaber, der er tilgængelige til mobile browsere. Se 4 populære mobil browsere til iPhone her.

Alt i alt gør det mobil browsere til den mest sårbare front for os almindelige smartphone brugere.

Redskaberne til at beskytte sig med på smartphonen er da også færre og mindre avancerede, særligt når man sammenligner det med computeren. Det man kan starte med er at tjekke, at din browser har slået funktionen ”privat tilstand” til.

Hvis du ikke kan finde denne knap, bør du forholde dit brug af sociale medier udelukkende til den dedikerede app og ikke browseren.

smartphone-1445489_640 (1)

Der findes også nogle glimrende apps.

Blandt andet kan nævnes mobilversionen af Blur, Textsecure, Cryp4All Lite, Orbot: Proxy with Tor, AppLock, App Ops og K-9 Mail.

Der findes mange flere, men de samt en uddybelse af de allerede nævnte apps må have en dedikeret artikel til gode, da det er et stort nok emne i sig selv.

Det skal dog nævnes, at hvis du ønsker sikkerhed frem for alt, så er Silen Circle Blackphone 2 nok noget for dig.

Den anses for at være verdens mest sikre smartphone i forhold til kryptering af dine data. Du kan også læse mere her om at undgå virus på mobiltelefonen.

3. Er alle typer tracking dårlig?

Som jeg nævnte er der selvfølgelig masser af folk, som gerne vil have personlige reklamer.

Men tracking såsom cookies bruges også af hjemmesider til at huske data om dig. Fx når jeg går ind på en hjemmeside og kigger på efter nye sko, så husker hjemmesiden det, og giver mig næste gang jeg besøger siden en reminder om de sko.

At skoene måske senere dukker op på Facebook for at gøre et ekstra forsøg på at få mig til at købe, er måske lidt mere problematisk. 

4. Hvordan stopper man tracking fra at gemme informationer om dig?

Der findes en række forskellige løsninger til dette spørgsmål, hvor den letteste løsning er tilføjelsesprogrammer til din browser.

Tilføjelsesprogrammer er egentlig bare en app til din browser, der fungerer på samme måde som mobil-apps.

Vi har her samlet en liste af programmer der kan stoppe tracking af dig.

Undrer du dig over hvorfor Internet Eksplorer ikke er inddraget, så er det fordi det ganske enkelt ikke er en sikker nok browser. Så undgå den helt.

Microsoft Edge er den nye Microsoft browser, og der findes stort set de samme udvidelser som til Chrome, Firefox og Safari.

woman-1076254_640

Grunden til kun de tre bliver nævnt er, at det er de 3 største, (næsten indiskutabelt) de bedste og mest brugervenlige.

Edge et desuden fint alternativ samt glimrende programmer som Opera.

Generelle ændringer af indstillinger

Der er en lang række indstillinger, særligt på de sociale medier, som du bør ændre, for at hæve dit sikkerhedsniveau.

Først og fremmest bør du ændre indstillingerne for Facebook, Twitter og andre sociale medier til det mest private der er muligt. Det gør blandt andet, at man ikke vil kunne finde din profil ved at søge på Google.

Det gør også, at man skal være ven med dig for at kunne se private oplysninger om dig. Du kan selvfølgelig også starte med at undlade at angive de mest centrale private oplysninger.

Adblock

Jeg nævner det så ofte som situationen tillader mig det. Adblock er simpelthen et fantastisk program.

Hovedessensen af denne udvidelse er, at blokere alle typer af reklame, om det er på Facebook, Youtube, din lokale avis eller en blog.

Adblock fjerner al reklame fra nettet – hvilket ikke alene hjælper til en bedre oplevelse, men programmet blokerer scripts, reklamer og andre ikke brugbare data.

Det er virkelig rart i dagligdagen, ikke at skulle udsættes for reklamer hele tiden.

Adblock-Plus-Logo-840x440

Flere og flere sider, (især internetaviser) er begyndt at blokere Adblock brugere fra at læse deres artikler. Hvilket bringer os til, hvordan du bør bruge Adblock med omtanke.

Er der en blog, site, avis eller lignende du er særligt glad for, så tilføj den side som en af undtagelserne, da siden ellers mister en del af deres indtjening.

Gør det kun, hvis du ved det er en side der ikke prøver at lokke data ud af dig, og det er en side som du er glad for.

Google_Chrome_for_Android_Icon_2016   firefox-512   Apple Safari 8.0 Icon

Ghostery udvidelsen

Ghostery udvidelsen er ikke blot relevant i beskyttelsen af dine private informationer, det er også et virkelig godt værktøj til at forstå, hvor mange forskellige firmaer der følger med, når du browser rundt på nettet.

Det er derfor en øjeåbner for mange, som ikke har set dette som et problem.

Unavngivet

Programmet viser alle de sider/firmaer som følger med i din internetaktivitet, og lader dig vælge, hvilke der gerne må følge dig og hvilke der ikke må.

De siger selv, at problemet ikke er at firmaer tracker, men at forbrugeren ikke har valget og informationerne om den tracking der sker af dem.

Det kan denne udvidelse hjælpe med.

Ghostery findes også som en mobil browser, hvilket vi også har skrevet om i indlægget “3 alternative browsere til iPhones Safari“. Den findes også til Android.

Google_Chrome_for_Android_Icon_2016  firefox logo  Apple Safari 8.0 Icon

Blur udvidelsen

Blur er ikke blot en password manager, den gør det let og overskueligt at sikre alle dine personlige informationer online.

Med anbefalinger fra store magasiner som Forbes, PCWorld, Business Insider, BGR og PC er Blur et af de mest roste værktøjer til at holde dine data private på nettet.

I al sin enkelthed er Blur et sløringsværktøj.

Det kan bruges til mange tænkelige formål og næsten alle sider.

Blur gør, at hvis du fx skal indstaste dine kreditkort oplysninger, så indtaster Blur de korrekte oplysninger til hjemmesiden, men ud af til angiver den en helt anden.

credit-card-1211409_640

Det gør, at du sagtens kan bruge dit dankort til at købe med, men at eventuelle personer – der måtte følge med i din færden – ikke kan se dine korrekte oplysninger.

Samme princip gælder for email adresser, logins, hjemmeadresser og meget mere.

Det virkelig smarte ved Blur er, at det fungerer til andre enheder såsom din smartphone eller tablet. Når du har logget ind med din konto på fx både computer og smartphone, så synkroniserer Blur automatisk dine krypteringer mellem begge enheder – det er intet mindre end genialt.

Google_Chrome_for_Android_Icon_2016  firefox-512

Disconnect 2 udvidelsen

Denne udvidelse er ligeledes et fremragende stykke værktøj.

Ikke alene hjælper den med at stoppe tracking, reklamer, siders analyse redskaber og sociale widgets, udvidelsen har også den positive effekt, at det gør din internet oplevelse langt bedre.

disconnectme-e1394602330475

Det skal forstås på den måde, at i og med at den blokerer uønskede ting, så kræver det også mindre af dit internet.

Udvidelsen er optimeret for at få mere hastighed på dit internet.

Den gennemsnitlige side bruger 17% mindre båndbredde og loader 27% hurtigere. Den frasorterer også malware, når du browser på internettet.

Den lader dig se hvem der følger dig, og samtidig lader den dig vælge hvilke der skal blokeres fra dette. 

Dermed hjælper udvidelsen dig til at få et hurtigere, mere sikkert og fremfor alt mere privat internetaktivitet.

Google_Chrome_for_Android_Icon_2016  firefox-512  Apple Safari 8.0 Icon

5. Til dig der vil tage skridtet videre

Browser udvidelserne er virkelig gode til at øge din sikkerhed og dit privatliv, men de kan selvfølgelig ikke forhindre al tracking.

Så det kan være at du ikke synes browser udvidelser er nok sikkerhed for dig. Derfor er der her lidt andre tilgange til problematikken, som kan supplere browser udvidelser.

plan-763855_640

Brug forskellige browsere

En mulighed er, at du benytter mindst to forskellige browsere.

En til dine generelle søgninger og færden på nettet og en anden til al brug af sociale medier. Grunden til det kan være en god idé er, at du ved at differentiere dit internet forbug op i to browsere også differentiere i de oplysninger hjemmesider får om dig.

browsers-1273344_640

Den ene browser skal derfor bruges til de sociale medier, hvor mange af specifikke oplysninger er tilgængelige. Det gælder Facebook, Twitter og lignende.

Du bør stadig bruge de mest private indstilling du kan på de sociale medier.

Den anden browser bruger du så til andre personspecifikke data, som fx Google, køb på hjemmesider, aviser og meget mere.

Angiv forkerte data

En måske lidt overset, men meget åbenlys mulighed er, ganske enkelt at angive forkerte data om dig selv.
Det har naturligvis en begrænsning, da det selvfølgelig er dumt at angive en forkert adresse, hvis du bestiller en vare.

photo-1429051883746-afd9d56fbdaf

Når det er sagt er der mange registreringer, hvor de faktisk ikke behøver din rigtig adresse, navn mobilnummer eller lignende.

Dette tip går lige til grænsen i.f.t. hvad man må gøre jf. de købsbetingelser eller registreringsbetingelser der er på den enkelte side.

Undersøg selv, hvorvidt det er lovpligtigt på den enkelte side, at angive de korrekte oplysninger.

Tor – Privatlivet på ultra high settings.

Tor netværket er en gruppe af frivillige styrede servere, som muliggør at folk kan forbedre deres sikkerhed og privatliv på internettet.

Tor’s logo er et løg. Løget er kendetegnet ved at det har rigtig mange lag, hvilket er hovedprincippet i Tor.

Brugerne af Tor anvender dette netværk af servere (løgringe) ved at forbinde en række virtuelle tunneler i stedet for en direkte forbindelse.

Hvilket gør, at brugere af Tor kan sikres et højere niveau af privatliv og sikker, da det er uhyggelig svært at spore/tracke gennem dette lag af servere og tunneler.

Tor-logo-2011-flat-svg

Tor er også et effektivt redskab til at omgå censur af forskellige hjemmesider, da det tillader at man kan besøge hjemmesider som ellers er blokerede.

Tor kan også bruges som et redskab for udviklere, som de let kan implementere i deres software.

Programmet er blevet kritiseret for eftersigende at gøre ting så hemmeligt, så selv verdens forskellige efterretningstjenester ikke kan følge med i hvad der sker.

Journalister bruger dette redskab, når de skal i forbindelse med whistleblowere, hvilket sikrer whistlebloweren anonymitet på nettet. Skal man logge på sit firmas eller organisations intranet fra udlandet, kan Tor hjælpe til, at man ikke bliver opdaget i at være ansat det pågældende sted.

Tor er bestemt ikke for alle, så hvis du allerede nu er stået af vognen, så se ganske enkelt bare bort fra Tor som dit redskab.