Sådan undgår du scam/spam opkald på telefonen

De fleste danskere har efterhånden prøvet at modtage spam opkald på mobilen af en eller anden art.

De typiske eksempler er opkald fra udenlandske telefonnumre, men svindelnumrene er efterhånden blevet mere og mere avancerede, så nu foregår det også med danske numre.

Vi forklarer her i artiklen, hvordan svindlerne scam fungerer, hvad de er ude på og hvordan man kan sikre sig imod det.

Jeg har personligt oplevet hvor frustrerende disse opkald kan være. I en længere periode blev jeg ringet op 5-10 gange om dagen, men jeg er langt fra den eneste og slet ikke den værst udsatte. For medierne bringer hele tiden historier om folk der bliver kimet ned op til 25 gange om dagen.

Og der er også historier om folks private telefonnumre, som er blevet inkluderet i disse svindelnumre.

Opsummering af artiklen

Artiklen opsummeret
  • Ring aldrig tilbage til et ukendt nummer.
  • Opgiv aldrig personfølsom data over telefonen.
  • Undersøg ukendte numre med Truecaller app, ukendtnummer.dk eller Google.
  • Fjern eller usynliggør dit telefonnummer på Facebook og andre offentlige steder.
  • Undgå at besvare spam/scam opkald, så mister de til sidst interessen for dig.
  • Brug app eller smartphone software til at blokere spam/scam opkald.Kilde: Netkablet.dk

Mest brugte snyde-metoder

Svindlerne har flere metoder de bruger, men fælles for dem alle er, at målet med svindleriet at “tjene” penge på din bekostning.

Den faglige betegnelse for disse scam-opkald er spoofing og det er et meget udbredt fænomen, som desværre bliver mere og mere almindeligt.

Først og fremmest, så fungerer det lidt på samme måde som phishing-emails, hvor svindlerne på forskellige måder forsøger at franarre dig penge.

Måden de gør det på er enten ved at franarre dig personfølsomme oplysninger, installere virus på din computer eller forsøge at få dig til at ringe tilbage eller til et tredje nummer.

De mest almindelige måder de forsøger at scamme dig på har vi angivet nedenfor.

Opkald der overtaler dig til at sige “Ja”

Yes calls er en nyere type scam opkald, som forsøger at få dig til at sige ordet “yes” på en eller anden måde.

Grunden til det lidt mærkelige scam er at de vil klippe din stemme der siger “yes”  ind i en samtale de har lavet, hvor du så angiveligt siger “yes” til at acceptere en stor regning.

De bruger så dette til at overbevise dit teleselskab om at du har givet samtykke.

Opkald der narrer dig til at opdirigere dine opkald

I dette scam forsøger svindleren at få dig til at omdirigere alle dine opkald til et andet nummer. Det hedder *72 opkald, fordi det i USA er det du skriver før det telefonnummer du vil omdirigere til.

Hvis du falder for dette trick vil svindlerne kunne bruge dit telefon nummer og dermed også dine penge på opkald. Ofte bliver det brugt til langdistance opkald, så at den store regning for at de ringer udenlandsk havner hos dig.

Hvis du er blevet udsat for sådan et svindelnummer skal du ringe til dit teleselskab. De kan hjælpe med at fjerne omstillingen.

I Danmark er det ofte *62 eller *61 og så telefonnummeret.

Men det du skal være opmærksom på at du aldrig skal lade dig overtale til at ringe til et telefonnummer lige meget hvor desperate de lyder.

Support scam

Listen er lang af firmaer de prøver at udgive sig som. Den helt typiske er Microsoft support, men også Skat, Danske Bank og lignende bliver brugt.

Den mest almindelige måde de vil snyde dig på er ved at få dig til at klikke et link, gå ind på en hjemmeside eller installere noget software (virus).

Dette giver dem let adgang til din computer og alle dine personlige filer.

Huskeregler
  • Microsoft support ringer aldrig til deres kunder.
  • Skat sender altid en mail før de ringer (tjek E-boks og ring selv til dem).
  • Hvis “din bank” ringer med mistanke om svindel på dit Dankort, så læg på og find nummeret til din bank på nettet.
  • Opgiv aldrig personfølsom data over telefon medmindre du er helt sikker på hvem du snakker med.

Forsøger at få dig til at ringe tilbage

Denne type svindelnummer er jeg personligt blevet udsat for en del gange. En person ringer mig op og forsøger på en eller anden måde at få mig til at ringe tilbage. Det sker blandt andet ved at de ligger på så snart man tager telefonen.

En sjælden gang har jeg oplevet det ved at de nærmest råber “F*** you, Mr. Poulsen” i telefonen og derefter smækker røret på.

Om det er en speciel teknik de bruger eller om det rent faktisk var en personlig hilsen til mig vides ikke.

Men de er generelt meget kreative i deres forsøg på at provokere eller lokke dig til at ringe tilbage.

Hvis man ringer tilbage til sådan et nummer kan man blive opkrævet store “gebyrer”. Som regel nægter dit telefonselskab at betale pengene på dine vegne til svindlerne, men det er langt fra altid tilfældet.

Forsøg på at få dig til at installere ondsindet software

Det helt typiske eksempel på dette er opkaldet fra “Microsoft support”, hvor de påstår at du har virus på din computer og din computer kun kan renses, hvis du får installeret et program på din computer.

Det er selvfølgelig lidt mistænkeligt, at Microsoft ikke allerede har installeret det på din computer som en opdatering til styresystemet, men i stedet vælger at få dig til at installere 3.part software.

Sådan her vil Microsoft aldrig selv reagere. De ringer aldrig til nogen og fortæller om at de har virus på deres computer. Det er et svindelnummer, som forsøger at lokke oplysninger ud af dig eller som forsøger at få kontrollen over din computer.

Så hvis de ringer fra “Microsoft support”, så smæk røret på!

Hvordan spotter jeg et scam-opkald?

Microsoft, Skype, Apple og så videre vil aldrig nogensinde ringe til dig for at fortælle at du har virus på din computer. Får du sådan et opkald, så er det et forsøg på svindel.

De typiske tegn for at det enten er udenlandsk marketing eller scam kan findes i selve telefonnummeret. Ofte ringer de fra et udenlandsk nummer, hvor du vil kunne se det ved at der står fx +55, +47 eller generelt andet end +45.

Der er dog også udenlandske scam opkald, som benytter +45 (eller sådan ser det i hvert fald ud). Disse kan ofte identificeres ved at det ikke er det korrekte antal cifre i nummeret.

Fx har jeg modtaget en del opkald fra +458***724. Kigger man nærmere efter kan man se at antallet af cifre efter +45 kun er 7 og der er ikke mellemrum mellem +45 og selve telefonnummeret.

Hvis de første cifre i telefonnummeret er landekode, så er der mellemrum mellem +landekode og telefonnummeret.

Generelt bør du ikke tage opkald fra telefonnumre du ikke kender, men i stedet lægge på og undersøge på nettet om det er et telefonnummer du kan stole på.

Husk, at de services til at tjekke telefonnumre er ikke perfekte, så det kan godt være scam selvom det endnu ikke er rapporteret.

Ring aldrig tilbage

Er du i tvivl om et nummer er svindel eller ej, så kan du altid bruge internettet til at hjælpe dig.

Søg fx på Google eller krak efter telefonnummeret. Der findes flere sider på nettet, hvor almindelige mennesker rapporterer om et nummer fx er telemarketing eller svindel.

Der findes en dansk side ukendtnummer.dk, som fungerer meget på samme måde som de apps vi har beskrevet nedenfor.

På denne side kan du indtaste et nummer og se erfaringer fra andre, som fx kan have angivet det som scam, marketing eller chikanerede opkald.

Tjek nummeret ved ukendt nummer

Allerbedst er det at installere en app, som fx Truecaller til at advisere dig om et givent telefonnummer.

Der findes med garanti en række lignende apps, som også fungerer, men Truecaller er den som har fungeret bedst for os.

Truecaller findes i en gratis version, men med denne følger også reklamer. Man kan købe en version af appen, hvor man undgår reklamer. Det er abonnementbaseret og koster 16 kr. i måneden eller 145 kr. for et helt år.

Truecaller er baseret på brugererfaringer, så det er brugerne af app’en der rapporterer om et telefonnummer er scam, marketing eller lignende.

App’en har deres egen opkaldsfunktion, hvor den kan vise dig identiteten for de telefonnumre der har ringet til dig. Den opfanger ikke alle scam opkald, men den tager en god del af dem.

Den mest ideelle måde at bruge app’en er ved at erstatte din almindelige opkald og sms app med deres app. Se overstående video, hvis du er i tvivl hvordan man gør det.

Billederne nedenfor er eksempler fra Truecaller, hvor man kan se at den opfanger nogen numre som spam – desværre ikke alle. Du kan også se rationen af reklamer som det er i gratis versionen.

 

Her kan du læse alt om hvordan du automatisk ser hvem der ringer på din iPhone.

Alternativet til Truecaller er fx CIA app.

Trods navnet har den ikke noget at gøre med den amerikanske efterretningstjeneste.

App’en fungerer stort set på samme måde som Truecaller og har ligeledes en gratis version og en version der er abonnementbaseret.

Har du erfaring med andre apps der fungerer godt, er vi selvfølgelig meget interesseret i at høre fra dig. 

Hvad kan jeg gøre for at forhindre flere opkald?

Det bedste du kan gøre for at forhindre flere spam eller scam opkald er at gøre dit telefonnummer så lidt tilgængelig som mulig.

Start fx med at slette dit telefonnummer på Facebook eller i det mindste gøre det usynligt for alle andre end dine venner.

Hvis du allerede modtager disse opkald, så er det vigtigeste du kan gøre at undlade at besvare spam/scam opkald. Når du besvarer opkald, havner dit nummer på en liste over aktive telefonnumre, og så fortsætter opkaldene.

Hvis du derimod undlader at besvare dem, så bliver dit nummer efter et stykke tid slettet, da de enten tror det er inaktivt eller ikke besværet værd.

Nogle oplever at deres private danske telefonnummer bliver misbrugt af svindlere i sådanne tilfælde af telefonsvindel.

Det kommer til at fremgå på din telefon at der er et opkald fra et dansk nummer, men hvis du snakker med dem, så er de tydeligvis udlændinge.

Ringer man tilbage til det nummer, så kommer du højst sandsynlig til at snakke med en dansk person, som intet har med svindelnummeret at gøre.

Svindlerne bruger det danske nummer som en camouflage, så deres opkald ikke bliver blokeret.

Hvis du oplever at mange ringer til dig efter at de tilsyneladende har modtaget opkald fra dig, så kontakt dit telefonselskab, da dit telefonnummer muligvis bliver misbrugt.

Teleselskaberne er klar over problematikken

Spoofing er bestemt ikke et ukendt fænomen for teleselskaberne og flere af dem har også dedikerede dele af deres hjemmeside til at man kan anmelde det.

Problematikken er bare, at der ikke findes en fællesside for alle teleselskaberne og som regel benytter svindlerne mange forskellige telefonnumre.

Så selvom det er en god idé at anmelde telefonnumrene til dit teleselskab, så de kan blokere det, så hjælper det ikke nødvendigvis dig selv særlig meget.

Det bedste måde at hjælpe dig selv og andre er ved at bruge en fælles liste som ukendtnummer.dk, Truecaller eller en lignende service.