Er VPN lovligt at bruge? 6 vigtige ting du skal vide

Det kan være rigtig smart at bruge en VPN i mange tilflde, men er det lovligt? Du har sikkert hørt om ulovligheder og digital kriminalitet, som involverer brug af VPN.

Er det lovligt at bruge en VPN? Ja. Der er ikke noget ulovligt ved at benytte en VPN, så længe man benytter sin internetforbindelse til lovlige formål.

Lad os se nærmere på hvornår du bevæger dig på kanten med loven, når du benytter en VPN forbindelse.

Hvad er en VPN forbindelse?

Inden vi dykker ned i hvornår det er lovligt og ulovligt at bruge en VPN forbindelse, skal vi lige have styr på hvad en VPN forbindelse er.

Dette er en forbindelse krypterer din internettrafik, mellem din pc/mobil og din internetforbindelse. Det betyder, at andre ikke kan se hvad du indtaster af oplysninger, og hvor du befinder dig. Det er sådan muligt at sløre din internetaktivitet, hvilket også er en af grundene til at VPN bruges til mange forskelige formål. Lovlige såvel som ulovlige.

Vi har lavet en mere detaljeret beskrivelse af hvad en VPN forbindelse er, og hvordan den fungerer. Du kan kigge her for se hvad en VPN forbindelse her og hvordan det fungerer.

Hvad må man bruge en VPN forbindelse til?

VPN står for “Virtuelt Private Network” eller oversat til dansk: “Virtuelt Privat Netværk”. Det betyder, at du opretter et lokalt netværk, som ikke kan overvåges eller tilgås af andre.

Derfor er der høj sikkerhed, når du tilgår nettet via en VPN.

VPN er et krav for nogle arbejdspladser

Nogle arbejdspladser tilbyder hjemmekontor, hvor man logger på firmaets intranet via fjernskrivebord eller via VPN. Det er often påkrævet, at man anvender en VPN, for at sikre virksomhedens data, når man logger på hjemmefra.

Det er blot en af de mange eksempler på lovlig og almindelig brug af VPN.

Her kan du læse meget mere om Hvornår er det godt at bruge en VPN?, og hvornår du det er smart at bruge.

Hvorfor er der så meget snak om VPN og ulovligheder?

Når du bruger en VPN, kan du tilgå en hjemmeside, som om du kommer fra en anden lokalitet. Derfor bliver disse forbindelser også ofte benyttet til lyssky og nogle gange ulovlige formål. Ganske enkelt for at dække over sporene.

Når du bruger en VPN, kan du selv vælge hvor det skal se ud som om du befinder dig geografisk.

Det vil sige du kan tilgå en hjemmeside, og lade den tro at du eksempelvis befinder dig i Australien eller USA, mens du sidder i din kælder i Nyborg.

Det kan være smart i mange henseender, hvis du eksempelvis ønsker at se noget information på nettet, som er begrænset til et bestemt område.

Mange kriminelle bruger derfor en VPN, når de begår kriminalitet på nettet, da det gør det vanskeligt for myndigheder og andre instanser at opdage dem.

Der er også mange som anvender disse services, hvis de henter film og musik, som kan være beskyttet af ophavsret. Igen er det udelukkende for at sløre deres spor. Det er ikke fordi der er noget forbudt ved at bruge en VPN, det er ganske enkelt fordi det kan gøre det lettere at skjule sine spor.

De fleste anvender dog en VPN for at skjule deres spor af ganske legale og lovlige grunde.

Er VPN lovligt at bruge med Netflix og andre streamingtjenester?

Du har sikkert hørt, at udvalget af film og serier på Netflix varierer meget efter hvilket geografisk område du befinder dig i. Det handler både om rettigheder og en større strategi fra Netflix omkring udrulning af serier og film.

Derfor kan det være lokkende, at tilgå hjemmesiden via en VPN-forbindelse, så tjenesten tror du kommer fra et andet land med bedre udbud.

Lad os se lidt nærmere på hvad Netflix skriver omkring dette i deres aftalevilkår:

6.c Du må se film og tv-serier gennem Netflix-tjenesten primært inden for det land, hvor du har oprettet din konto, og kun i geografiske områder, hvor vi tilbyder tjenesten og har licens til de pågældende film og tv-serier. Det tilgængelige indhold kan variere alt efter det geografiske område. Netflix bruger teknologier til at verificere din geografiske placering.

Her står det ganske tydeligt, at du ikke må tilgå serier og film, som er tiltænkt et andet geografisk område.

Men der er blot deres egne ord, og ikke dansk lov. I Danmark er det 100% lovligt at bruge VPN og det bliver ikke ulovligt af at du besøger Netflix fremfor andre websites. Så der er ikke nogle problemer i det. Du skal dog være opmærksom på at Netflix blokerer for indholdet når du bruger bestemte VPN-udbydere. Fx. kan du ikke tilgå Netflix med Windscribe og Tunnelbear. Men der er mange andre VPN-udbydere som sagtens kan bruges.

Ifølge advokatformaet Bird & Bird, skal man heller ikke regne med at der dumper et brev ind fra politiet eller fogeden, hvis man tilgår Netflix indholdet via en VPN. De skriver:

“Vi har ikke set nogen sager på området, men jeg har svært ved at se, at det skulle være ulovligt ifølge dansk ret,”

Hvilken VPN skal man bruge?

Der findes rigtig mange forskellige udbydere af VPN. Vi har sammenlignet og testet tre af de gratis steder, og tre betalte services.

>> Her kan du se vores store VPN test. (3 gratis og 3 betalte services)

Det er altid en god idé at bruge en VPN som koster en smule. Man kan godt finde gratis versioner, men de kommer næsten altid med en hage.

Husk at få ting er gratis på nettet. Du betaler næsten altid med noget andet, hvis du ikke betaler med penge.

Ved at betale en en smule for en VPN service, får du en udbyder og et produkt, som er hurtigere, og hvor du er noget mere sikker på, at de ikke gemmer dine data.

Det behøver ikke koste dig mere end 30-40 kr. om måneden. Det er en meget fin pris at betale, for at sikre dig at forbindelsen er både hurtig, og indeholder de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, som de beskriver.

Kilder: Computerworld