VPN | Hvordan fungerer det – og hvor finder jeg en gratis VPN?

Internet sikkerhed kommer med jævne mellemrum på dagsordenen, for jo mere avanceret vores daglige teknologi bliver desto mere bekymret kan man med rette blive for, hvem der ser med. Et VPN program giver dig bedre beskyttelse på internettet, fordi det gør din færden mindre synlig.

De fleste der kender til VPN-programmer bruger det for at skjule streaming af film på nettet, men VPN er langt mere end det, og det gennemgår vi i denne artikel.

Hvad er et VPN program og hvordan fungerer det?

Definition
VPN står for “Virtual Private Network”. Det er en teknologi, som skabe en krypteret forbindelse til internettet. Det er designet til at browse sikkert over en eventuel usikker internetforbindelse. Flere bruger det også til at browse anonymt.

Funktioner som chromes Incognito er dog ikke den store hjælp I forhold til at skjule din trafik på internettet. Se her hvordan du browser privat.

Incognito gør blot at din internet historik ikke lagres I browseren, og dermed ikke er synlig for andre brugere af computeren.

Så bruger du Incognito for at skjule din færd fra andre på nettet gør du det højst sandsynligt med en falsk tryghed.

Modsat Incognito tilstand giver et VPN program dig rent faktisk beskyttelse, fordi programmet maskerer din IP-adresse og dermed maskeres din lokalitet også.

Programmerne fungerer ved at din internet trafik går gennem deres program og deres servere, således at når du indtaster en hjemmeside i din browser, så sendes der en anmodning til den hjemmeside om at sende indhold til dig. Den data forespørgsel går igennem VPN programmet.
Gratis og betalte VPN programmer

Der findes mange gratis og abonnementbaserede VPN programmer. Det er dog højst sandsynligt ikke alle, der er egnede til dit brug. De fleste VPN programmer har nemlig en ulempe i en eller anden grad.

Ofte lider gratis-versionerne af en af disse problemer:

  1. Lav hastighed
  2. Begrænsning af hvor meget du kan bruge af data.

Er der en begrænsning på hastigheden, vil det også påvirke din hastighed på computeren.

Dette skyldes, at VPN programmet henter hjemmesiderne, videoen eller grafikken til computerspillet du spiller, før det sendes til dig.

Så vil du bruge VPN-programmet til at streame film, skal du have fat i et program med mere eller helt ubegrænset data.

Gratis er i de fleste tilfælde at foretrække, men man får ofte hvad man betaler for – ikke ret meget.

Jeg har derfor angivet de bedste gratis programmer nedenfor. Finder du ikke det tilstrækkeligt, så er der en liste med abonnementbaserede programmer længere nede.

Bemærk: De fleste gratisprogrammer har også en betalt version.

Gratis VPN

Jeg har inkluderet 3 programmer, som gennemsnitligt klarer sig rigtig fint, men som alle har begrænsninger på data mængden pr. måned. Hvis man vil have ubegrænset data, og det samtidig skal være begrænset, er ProtonVPN eller OperaVPN to rigtig fine programmer. Dog med hver sin ulempe.

ProtonVPN leverer langsomme internet hastigheder på gratis versionen, som en let måde at få folk til at betale for en hurtigere forbindelse og OperaVPN kan kun bruges i din browser.

1. Windscribe

Windscribes VPN program tilbyder gratis 10 GB data om måneden, hvilket er klart det største i forhold til de gratis programmer vi har inkluderet her. Gratis-versionen en begrænset til en lav mængde servere, hvilket opvirker hastigheden negativt.

I programmet er der inkluderet en firewall og adblock, som du kan slå til og fra. Og programmet har den hurtigste forbindelse af disse tre testede programmer.

Billedresultat for windscribe

2. Tunnelbear

Tunnelbear er et meget simpelt VPN program, der let kan anbefales til folk der har lidt erfaring med VPN. Du får 500 MB gratis i måneden, som dog ikke er tilstrækkeligt til særlig meget. Dog er det en god måde at afprøve VPN på.

De tilbyder ydermere ekstra data, hvis du fx laver et tweet om programmet.

Programmet har globalt set over 22 millioner brugere og hastigheden på tjenesten er ganske fin. Men igen, så er 500 MB ikke tilstrækkeligt for de fleste.

Billedresultat for tunnelbear

billede: Tunnelbear.com

3. hide.me

hide.me har også en begrænsning pr. måned, men ligger på 2GB. De fleste vil heller ikke kunne finde denne begrænsning tilstrækkelig, men det er trods alt bedre end Tunnelbear.

I gratis versionen er der dog kun tre mullige servere at vælge mellem globalt, hvilket gør at du ikke bare lige kan vælge hvor du vil lade som om at du er lokaliseret.

Internet hastigheden har været ganske fin i den tid jeg har brugt den og virket uden problemer, men på grund af den lave mængde data man kan bruge, så anbefaler vi at man kun “nøjes” med dette program, hvis man fx gerne vil skjule sig, når man er på café eller lignende.

Det kunne fx være til at tjekke emails, Facebook osv.

Vil du gerne bruge VPN til mere data-tunge opgaver som fx streaming af video, så finder du næppe dette program tilstrækkeligt.

Relateret billede

Betalte services

Fælles for alle de betalte services jeg har inkluderet her er, at de ikke viser hvilken internet hastighed man kan køre med, men efter at have testet dem kan jeg berolige med, at jeg endnu ikke har oplevet nogen af dem som en begrænsning i forhold til min forbindelse.

NordVPN

Programmet tilbydes med tre forskellige betalinger. Hvis du kun køber en måned af gangen koster det 11,95$ pr. måned. Køber du for et år af gangen koster det 5,75$ pr. måned og køber du for tre år af gangen er det lige nu på tilbud til 2,75$ pr. måned.

NordVPN er et af de programmer som er meget fremme for tid. De leverer en lynhurtig internethastighed og har lige pt. over 4000 servere globaltsom du kan koble dig til.

I forhold til sikkerheden er de også helt i top, hvor de tilbyder det de kalder dobbelt VPN, hvor din IP skjules to gange for at øge sikkerheden. de omtaler selv sikkerheden som at være på militær niveau.

Programmet har en masse fine features som fx P2P, Smartplay (hurtig adgang til streaming sider) og mulighed for en dedikeret IP-adresse. Derudover er der en lang række “mindre vigtige” features.

Programmet kan bruges across platforms, altså på både PC, Mac, Android og iOS.

Det tillader at man har programmet aktivt på 6 platforme pr. licens.

Mulighed for en 30 dages prøveperiode, hvor du, hvis ikke du kan lide det får pengene igen.

Billedresultat for nordvpn

CyberGhost

CyberGhost tilbydes med tre forskellige betalinger. Hvis du kun køber en måned af gangen koster det 11,99$ pr. måned. Køber du for et år af gangen koster det 5,99$ pr. måned, Køber du for to år af gangen koster det 3,50$ pr. måned og køber du for tre år af gangen er det lige nu på tilbud til 2,75$ pr. måned.

Selskabet har globalt set over 1300 servere og leverer også hurtige hastigheder. Derudover inkluderes der en 256-bit AES kryptering, en (efter firmaets egne ord) striks politik om ikke at gemme log-filer.

Programmet giver licens til 7 enheder og er tilgængeligt på PC, Mac, Linux, Android og iOS.

Mulighed for en 30 dages prøveperiode, hvor du, hvis ikke du kan lide det får pengene igen.

Billedresultat for cyberghost

ExpressVPN

ExpressVPN tilbydes med tre forskellige betalinger. Hvis du kun køber en måned af gangen koster det 12,95$ pr. måned. Køber du for et år af gangen koster det 8,32$ pr. måned og køber du for 6 måneder af gangen er det lige nu på tilbud til 9,99$ pr. måned.

Selskabet har globalt set over 2000 servere og leverer rigtig gode hastigheder (du bemærker ikke, at du kører gennem et VPN).

Programmet giver licens til 3 enheder og er tilgængeligt på alle platforme inklusiv iOS og android. Derudover kan man installere expressVPN’s app til routeren, så hele hjemmet er beskyttet automatisk. Bemærk dette virker ikke på alle routere.

Programmet kan også installeres som en browser extension (Safari, Chrome & Firefox), hvilket for nogen gør det lettere at bruge. (Denne funktion findes dog også i OperaVPN, som er gratis).

Derudover har ExpressVPN nogen af markedets mest tilfredse kunder ift. de steder vi har undersøgt. De krypterer forbindelsen efter markedets højeste standard på 256-bit AES. Og har mange af de samme features som de andre selskaber.

Selskabet er baseret i British Virgin Islands, hvor de har en helt anden tilgang til sikkerhed for dine filer. Fx i forhold til USA, hvor selskaberne kan blive tvunget af staten til at udlevere data om deres brugere.

Mulighed for en 30 dages prøveperiode, hvor du, hvis ikke du kan lide det får pengene igen.

Black-Cat-Deals-best-vpn-service-ExpressVPN-Logo-840px

Alternative fordele ved VPN program.

Sikkerhed fremfor alt, men VPN programmer giver mere end bare internetsikkerhed. Nogle af disse fordele har vi beskrevet herunder.

Online Shopping 

Internet handel er kæmpe stort i Danmark, men meget af det vi køber kommer ikke fra danske sites. Nogen gange divergerer priserne i forhold til hvilket land du befinder dig i og der kan gælde særlige rabatter for nogle lande.

Hvis siden du ønsker at købe fra afregner pris ift. hvilket land du er fra og ikke hvor det skal sendes til, så har du mulighed for at spare penge ved at få dit VPN program til at give dig en fx amerikansk IP-adresse.

I forhold til sikkerheden, når du køber over nettet fra Danmark og resten af verdenen, så er det forbundet med risici. Et VPN program gør dig mindre sårbar overfor angreb.

Befinder du dig i et andet land og ønsker du samtidig at shoppe online, så kan du nogen gange komme ud for, at sitet vil have at du bekræfter at du ejer kreditkortet. Dette skyldes at der bliver lavet meget økonomisk kriminalitet i udlandet med danske kreditkort.

Du kan derfor komme ud for, at din bank lukker dit kreditkort, fordi de frygter at kortet bliver misbrugt. Det kan også være forhandler der ikke godkender din handel for at beskytte dig.

En måde du kan undgå det på er at bruge et VPN-program og få programmet til at give dig en dansk IP-adresse. Dermed ser det ud som om du har handlet fra Danmark af, med dit danske kreditkort og der er mindre sandsynlighed for at der kan opstå komplikationer med handlen.

Unlock geografisk begrænset materiale

Efterhånden er der færre sites der laver geografiske restriktioner på deres indhold, men der findes stadig en lang række sites, hvor du bliver nød til at være lokaliseret i et bestemt land for at kunne se indholdet.

Det mest almindelige eksempel er med Youtube og Netflix. På Youtube er flere videoer begrænset til nogle få lande – efterhånden er det sjældent at man ser geografisk begrænset indhold på Youtube, men det hænder.

Da Netflix første gang kom til Danmark var indholdet noget mere begrænset end det er i dag. Derfor var det ret almindeligt at man brugte et VPN-program til at snyde Netflix til at tro at man var i USA, da det åbnede op for meget mere indhold. Dette kunne man gøre selvom man havde et dansk abonnement.

DR’s net tv er ikke tilgængelig i udlandet, da det kun er for folk bosiddende i Danmark, men er du på en rejse og savner dit yndlings DR 2 program, så kan du bruge et VPN-program, dermed for du adgang til indholdet og live-tv.

På samme måde er der stadig stor mulighed for at kunne udnytte online tjenester mere optimalt. Så møder du en geografisk restriktion er et VPN-program muligt.

Ligesom der findes sider, hvor du ikke kan bruge din ad-blocker findes der også sider, som ikke viser dig sidens indhold, hvis den ved at du bruger et VPN-program.

Et andet eksempel er online biblioteker. Hvis du fx er studerende er du uden tvivl havnet på en side, hvor du ikke kan få lov til at hente den artikel du så længe har ledt efter, fordi din IP-adresse er dansk. Her kan et VPN-program også være meget behjælpeligt.

Situationerne, hvor du havner i en geografisk restriktion kan være mange, men uanset kontekst kan et VPN-program hjælpe dig i de fleste tilfælde.

Sikker forbindelse på et hvilket som helst netværk

WiFi forbindelser er er ikke altid så sikre, som du måske tror. Dette gælder særligt de åbne netværk, som man fx finder i bussen, toget eller på en restaurant.

Er der en på samme netværk med grimme intentioner, så kan du i bedste tilfælde blot blive smidt af netværket, men i værste fald kan denne person ønske at hacke din computer, for at få adgang til dine personlige filer.

Et VPN-program sikrer dig ikke komplet sikkerhed fra at blive hacket på et offentligt eller privat netværk, men alt andet lige øger det din sikkerhed markant og derfor anbefaler vi det på det kraftigste, hvis du benytter offentlige netværk, at du også bruger et VPN-program.

Beskyt dine VOIP opkald

Der findes rigtig mange forskellig typer VOIP opkald, men fælles for dem alle er at de er sårbare overfor en mulig aflytning.

VOIP er en forkortelse for Voice-Over-Internet-Provider. Det er fx tjenester som Skype, Viber, Facebook osv. De fleste af tjenesterne har fået en opgradering i forhold til sikkerhed, men det er stadig muligt at aflytte.

Derfor er det ideelt at bruge et VPN program, hvis man foretager VOIP opkald.

Hvis ikke man bruger videoopkald kan et gratis VPN program med begrænset data godt være tilstrækkeligt til ens normale forbrug. 

Undgå at komme på den sorte liste

Der findes mange lister rundt om i verden, som det er de færreste der har lyst til at havne på. Et eksempel på dette er det udskældt NSA, som er en offentlig instans i USA, som overvåger internettet for forskellige typer trusler.

Et andet eksempel er MPAA (Motion Picture Association of America), som undersøger om folk ser film ulovligt.

Vi har ikke i sinde at opfordre til at man downloader film ulovligt eller at man kan bruge et VPN-program for at undgå sikkerhedstjenester, når man begår noget ulovligt.

Men der er også situationer, hvor man tilfældigt og helt uden grund kan havne på en af de her lister. Listerne laves af computere og bliver opdateret af samme. Derfor havner tilfældige folk nogen gange på en af de her lister, hvilket uanet kan påvirke mange ting i ens liv.

Du behøver ikke at tro at du er i risiko zonen for at havne på en af de her lister, for at det også kan være relevant for dig.

Spar penge når du booker flybilleter

Hvis du ligesom mig gerne vil bruge tid på at finde de billigste billetter til en rejse, så kan det ende med at blive en dyrere oplevelse end hvis du blot vælger den første og billigste du ser. For nogle sites bruger cookies så de kan tracke din flybillet søgen.

Dette gør de, så at de kan sætte prisen op på de selv samme billetter du lige har kigget på.

Nogen gange stiger prisen for hver gang at du kigger på de samme billetter. Dette kan undgås, hvis du fx bruger Incognito-tilstanden i Youtube, dermed tracker siden ikke hvilket billetter du har undersøgt og dermed kan du få billetterne til den oprindelige pris og spare – i nogle tilfælde – flere hundrede kroner.

Dette trick virker dog ikke altid, da nogle sites også kigger på din IP-adresse, hvis du gerne vil omgå dette kan du bruge et VPN-program til at maskere din IP, så priserne ikke stiger i forhold til hvor mange gange du har set på den pågældende afgang.

Der er dog også undtagelser til dette, hvor sitet blot tracker hvor mange besøgende der har været på den pågældende afgang, så her kan prisen stige uafhængigt af om du bruger Incognito eller et VPN-program.

Så det bedste råd er at bruge et VPN-program og tage billeder af priserne, så du ikke behøver at besøge siden alt for mange gange.

Ydermere er der nogen gange penge at spare – fx ved indenrigsflyvninger – ved at angive din IP til fx at være amerikansk. Dette kan skyldes landet eller områdets lovgivning. I nogle tilfælde er der rigtig mange penge at spare.

Skjul din virkelige adresse 

Der kan være situationer, hvor du enten ønsker at skjule din virkelige adresse eller hvor du ønsker at virker som om du er et sted du ikke er. Dette kan fx være for at sikre dig mod indbrud.

Selvom der ikke er tal på det, så er det sket at indbrudstyve har kunnet se, at en familie er taget på ferie, fordi at IP-adressen afslører det. Dermed ved dit at hjemmet er åbent og lige til at tømme.

Som sagt er det måske ikke alle tyve der bruger så avancerede midler til at undersøge om der er nogen hjemme, men der kan også sagtens være andre situationer, hvor du kunne få brug for at maskere din adresse eller lade som om du er hjemme.

Metoden til at gøre dette er at du i VPN-programmet vælger den server der er tættest på den lokation du gerne vil have at andre tror du er ved.

Nøjagtigheden af en IP-adresses lokation er ikke den samme som GPS, så kan du fx kun vælge Aarhus selvom du bor i Skanderborg er det ganske fint.

Josua Poulsen

Josua er Android-nørden på teamet. Han kører pt. på en OnePlus 6 mobil. Han tester konstant nye mobiler, headphones og andet godt tech. Han skriver også en stor del af indholdet om internet- og mobilmarkedet.

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *