Hvad er et webhotel?

Står du og skal til at starte en hjemmeside? Så er du med garanti stødt på ordet webhotel, men hvad betyder det helt nøjagtigt?
Hvornår er det relevant for dig?

Vi guider dig her til hvad et webhotel er og hvad det kan bruges til.

Der findes en lang række webhoteller – og ikke alt er lige godt. Se vores anbefalinger til webhoteller her.

Definition
Et webhotel er det sted du lejer dig ind på, for at kunne opbevare alle de detaljer, filer og data du har på din hjemmeside.

Helt basalt skal alt det data, du ønsker at have på din hjemmeside, gemmes et eller andet sted.

I princippet kan det godt være lagret på din egen computer, eller en server som du har opstillet i hjemmet. Dette er dog både besværligt og dyrt. Din computer eller server skal være tændt konstant, for at andre kan benytte din hjemmeside, og den skal køre super-stabilt hele tiden. Sidst men ikke mindst er det de færreste, der kan opsætte det med høj nok sikkerhed.

Hvorfor benytte sig af et webhotel?

Det er næsten altid den bedste løsning, at leje sig ind på et webhotel.

Webhotellet har både hurtige servere og god sikkerhed. Dertil kommer backup servere. Hvis serveren går ned, har de større ekspertise og teknisk kunnen. Sikkerheden er alpha og omega, når det kommer til lagring af data fra din hjemmeside.

Hvis ikke du er sikret med tilstrækkelig kryptering (SSL), så risikerer du angreb i form af datatyveri, nedlægning af siden, ændring af password osv. Det kan blive en kostelig affære.

security-265130_640 (1)

Det er ikke altid de dyre løsninger, der er de bedste. Der er stor forskel på oppetid, dvs. hvor mange % af tiden hjemmesiderne rent faktisk kan tilgås på nettet.

Vælg et webhotel, hvis servere er lokaliseret tættest muligt på dig – i hvert fald gerne i Europa. Især, hvis du primært regner med at have danske og europæiske besøgende på din side. Det gør at loading tiderne, og den tid det tager at uploade data og filer til siden, bliver minimeret. Det er med til at give kunderne/besøgende en bedre oplevelse af din hjemmeside.

Så undgå fx. at hoste en dansk side i USA.

Priser på hosting (opdateres hver måned)

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

Valget af type af webhotels server

I det foregående de forklarede jeg hvad et webhotel er. I denne del vil jeg forklare om de forskellige typer af webhoteller der findes, så du kan vælge den rette.

ball-457334_640

Alt afhængig af hvilken type server, man lejer sig ind på, er der variable i forhold til service niveau, værktøjer, tiden serveren kan være offline o.s.v.

Typer af webhotel servere

Gratis webhotel

Det er som navnet antyder gratis. Det er en service, som bliver tilbudt af firmaer, men som oftest kræver, at der skal være reklamer på din hjemmeside. Deres indtjening kommer derfor i kraft af reklameindtægter. Dette kan være en fin løsning, for dig som ikke ønsker at bruge penge på et webhotel, men bemærk, at du ikke selv vælger hvilke reklamer, der skal vises.

Har du selv et ønske om at have reklamer på din side, så du selv kan tjene penge på den måde, så er dette ikke løsningen.

Desuden vil der næsten altid være en begrænsning af funktioner, services, hastighed og mængden af data du kan uploade. Hurtigt kommer du til at skulle tilkøbe ting, og så bliver det hurtigt dyrt alligevel.

Delt webhotel

Det er en service, hvor din hjemmeside bliver placeret på en webhotels server, som flere andre hjemmesider også er placeret på. Alt afhængig af webhotellets servere og de sider der lejer sig ind, kan der være fra 2 til flere hundrede hjemmesiders data på en enkelt server.

economy-625919_640
Umiddelbart er der intet problem i dette, og langt størstedelen af alle hjemmesider hostes på denne type løsning. De dyre elementer som serverens RAM og CPU deles, og dermed bliver løsningen meget billig.

Virtuel dedikeret server

Dette er også kendt som VPS (Virtual Private Server).

Her opdeles en servers ressourcer i flere dele, således at hver bruger for deres egen lille del af serveren. Det fungerer lidt på samme måde, som når man opdeler en harddisk på en computer. Det kan fx. være ét drev til arbejdsrelaterede filer og ét til programmer.

I stedet for at have to forskellige drev, laver man en virtuel opdeling af et enkelt drev. Det betyder også, at selvom man har sin egen server (eller del af en server), så deler man stadig resten af hardwaren med de andre brugere.

Dedikeret webhotel server

Her får brugeren sin egen webserver, som personen selv får fuld kontrol over.

Som regel ejer personen ikke selv serveren, men den er lejet igennem et webhotel. Ved denne type webhotel server har brugeren selv ansvaret for kontrol, sikkerhed og generel færden på serveren. Det er typisk en meget dyr og besværlig løsning, da du selv skal hen til serveren (dens fysiske adresse), hvis der er nedbrud.

Så dette er kun for personer, med meget højt teknisk kunnen, og forstand på servere.

administrator-1188494_640

Administreret hosting service

Dette er den rette løsning for dig, som ikke ønsker at tænke for meget over webhoteller, servere eller lignende.

Skal du bare have din hjemmeside online, og har du en simpel hjemmeside, er dette løsningen. Du får en begrænset kontrol over serveren, hvilket gør, at udbyderen sørger for at holde serveren kørende og opdateret.

Cloud hosting

Dette er en nyere type hosting, som giver brugeren en platform, der giver større sikkerhed, bedre værktøjer og mere stabilitet.

Ganske enkelt er det en række servere, der er forbundet over nettet. Disse servere kan udnytte hinanden, så hvis det skulle ske, at en af serverne går ned, så kan de andre tage over. Er der fx et lokalt strømsvigt, så forbliver din hjemmeside online, da de andre servere overtager.

aerial-photograph-1381619_640

Cloud hosting eller hosting i skyen er mest optimalt for større virksomheder, eftersom det ofte er en dyrere løsning.

Det muliggør, at man kan bruge en lang række værktøjer, som normalt ikke er tilgængelige. Det gør det særligt egnet til løsninger, hvor man ønsker at integrere apps eller lignende på sites.

Forbundne og decentraliserede servere er en kæmpe fordel, som nævnt ovenfor. Disse løsninger købes typisk hos Amazon eller Google.

Hjemmeserver

Selvom vi tidligere sagde, at webhotellet er noget du lejer dig ind på, så er der selvfølgelig en undtagelse til den regel.
Hjemmeserveren er, som navnet antyder, en server du har i hjemmet. Dermed undgår du, at skulle betale leje af et webhotel. Eftersom man ikke betaler for en ydelse udefra, så vil man næppe kunne betegne dette som et webhotel.

Ikke desto mindre er det en mulig løsning – især hvis man har mere end den basale tekniske kunnen.

Der følger naturlige fordele og ulemper med, hvis man ønsker at have sin egen hjemmeserver. Af fordele kan nævnes, at man selv får kontrol over serveren. Det koster færre penge, hvis man alligevel har udstyrer stående. Man har også mulighed for at køre flere hjemmesider over samme server.

Af ulemper kan nævnes, at det kræver en høj teknisk kunnen at holde en server kørende. Der er naturligvis massevis af guides på nettet. Det kræver en stabil og forbindelse, og helst en hurtig fiberforbindelse.

En del internet-udbydere blokerer hjemmesider med en statisk IP-adresse. Du kan dog løse dette ved at køre med en dynamisk DNS.