Bredbånd vs. Fiber – Hvad er forskellen?

I denne artikel ser vi på hvad forskellen er på fibernet og alm. bredbånd. Mange husstande i Danmark kan efterhånden få begge typer internet, men der kan være stor forskel på prisen.

Hvad er forskellen på bredbånd og fibernet?

Forskellen som forbruger er primært hastigheden. Fibernet leveres via lyslederkabler, som leverer hurtigere forbindelser end almindelige bredbånd. Den anden forskel er at fibernet typisk leveres med samme hastighed på download og upload. Lad os se nærmere på hvad der ellers er af forskelle på bredbånd og fibernet.

Hvad er forskellen på bredbånd og fibernet?

Den primære forskel på bredbånd og fibernet er som sagt hastigheden. Dette skyldes forskellen i kablernes konstruktion. Lyslederkabler kan transportere langt mere data end kobberkablerne. Derudover kan lyslederkablerne også sende disse større datapakker med en højere hastighed. Teknologien i traditionelle bredbåndskabler skal kunne trække minimum 2 Mbit for at kaldes bredbånd (ifølge telestyrelsen). Fiberkabler derimod kan sagtens trække 10 Gibabit. Fibernet er en internetforbindelse, som baseres på lyslederteknologi. Det er 5.000 gange hurtigere! Her kan du se forskellen på de to kabler til bredbånd (til venstre) og fibernet (til højre) Fiberkabel (optisk) vs. Koaksialkabel til bredbånd (Coax)
  • Bredbåndskablets teknologi Kablet til venstre er et Koaksialkabel. Det består af en sort plastik-kappe yderst, et metallisk shield, isolering og en kerne i midten. Signalet her sendes via elektricitet i kobberet. Det er denne teknologi vi har anvendt til vores TV-signal i årtier.
  • Fiberkablets teknologi Fiberkablet (til højere) er lavet af hård plast med tynde lyslederfibre indeni af glas. Dataene transporteres som lys og sendes derfor med lysets hastighed.
Fiberkablerne kan være farlige at arbejde med, da disse optiske fibre er meget spidse og kan let gennemtrænge en finger. Derfor skal du ikke selv begive dig ud i at trække dem. Du kan dog i mange tilfælde gøre noget af forarbejdet ved selv at grave plastikrøret til fiber ned, som skal indeholde de tynde glas-fibertråde.

Tjek hvad du kan få på din adresse

(Links åbner i nyt vindue)

Flere forskelle på fibernet og bredbånd

Her sammenligner vi de to teknologier side om side på en række punkter der er vigtige som forbruger. Det er vigtigt at understrege at disse forskelle kan variere fra udbyder til udbyder, men generelt giver det et godt billede af forskelle og ligneder på de to typer internet.
FibernetAlm. bredbånd

Stabilitet:

Meget stabilt og uafhængigt af antal brugere

Kan variere ift. antal brugere

Hastighed:

Meget høj (1000/1000 Mbit)

Typisk 20/50 Mbit

Tilgængelighed:

Primært i de større byer

Næsten hele Danmark

Pris:

Typisk 399,-/måned

Typisk 199,-/måned

Leverandører:

YouSee
Hiper
Stofa
Kviknet
Fibia/Waoo/Bredbånd Nord (energiselskaberne)
Altibox (nordjylland)

Fullrate
Telia
Yousee
Telenor
YouSee
Hiper
Dansknet
Telia
Kviknet

Hvor meget internet har jeg brug for?
Under 5 Mbit20 Mbitover 20 Mbit

Email / nyheder osv.

FINT

FINT

FINT

Netflix, film osv.

OK

FINT

FINT

+3 brugere samtidig

DÅRLIGT

OK

FINT

Hvad er bredbånd og hvordan virker det?

Bredbånd er internetkabler som er bygget på en ældre og langsommere teknologi. Det kører på en af disse teknologier, som bygger på
  • Coax via kabel-tv kablerne Forklaret ovenfor.
  • DSL/ADSL (via telefonstikket) Disse kabler er også lavet af kobber og minder på mange måder om Koaksial-kablerne. Hastighederne er næsten identiske.
  • Antennestikket.
Disse tre teknologier kan du også læse mere om på denne side. Har du adgang til fiber, bør du vælge denne løsning til din internetforbindelse. Det er nemlig langt hurtigere og stabilt, og dermed er du bedre rustet til fremtiden.

Hvad er fibernet?

Fibernet leveres via en helt anden teknologi som markant adskiller sig fra traditionelt bredbånd ved at kablerne kan transportere langt større mængder data. Fibernet er lavet til højhastigheds-internet og/eller telefonforbindelse, som anvender fiberkabler. Selve lyslederen er lavet af enten plastik eller glas og er ikke meget tykkere end et menneskehår. Lyslederen er transparent, hvilket muliggør, at man kan sende lys igennem den. Det er det man udnytter, når man sender information igennem et lyslederkabel. final1-1130x636 Teknologien man udnytter i lyslederkabler er, at sende lys fra den ene ende af kablet til den anden. Det sker med en slags lys-puls eller pakker om man vil. Disse pakker indeholder de data der overføres. Et lyslederkabel består som regel af en lang række tråde, hvor hver tråd har en transparent kerne. En kerne skal være gennemsigtig – for at kunne lede lyset – og gør at plastik og glas er de bedste materialer. Lyset opfører sig selvfølgelig i overensstemmelse med fysikens love. Og fænomenet man udnytter til at lyset holder den korrekte retning er “samlet intern reflektion”, som gør at fiberledningerne agerer som en bølgeguide. Hver gang lysbølgerne rammer kablets væg, kastes det tilbage ind i kablet. Derved forsvinder lyset (og dataen) ikke ud af kablet, før i den anden ende. Der sker (i forsimplet forstand) blot det, at der sættes mure/begrænsninger op for lysets retning, så lysbølgerne bliver inde i lyslederen. Hvis man kan huske tilbage til fysiktimerne i gymnasiet eller folkeskolen, så ved man også at lys agerer som bølger.

Hvorfor er det hurtigere end andre forbindelser?

Generelt kan dette spørgsmål bevares ganske simpelt ved at lysledere er hurtigere og kan “bære” mere information end Coax og DSL. Lyset i fiberledningerne har nemlig et langt mindre tab af information end traditionelle metalliske ledninger og de forstyres heller ikke af elektromagnetisk interferens. Alt i alt gør det, at man får en hurtigere og mere stabil forbindelse. new-york-1071162_640 Der er blevet lavet forsøg med hvor hurtig en forbindelse man kan have med fiber.
  • 2006: Over en distance på 160 km lykkedes det at overføre 14 terrabits/s. Det svarer til en hastighed på 1.000.000 mbps.
  • 2009: Over en distance på 7000 km lykkedes det at overføre 100 Gbit/s. Det svarer til en hastighed på 100.000 mbps. Det virker umiddelbart ikke som en udvikling, men bemærk distancen. En afstand der svarer fra Danmark til Kina.
  • 2012: Over en distance på 50 km med en enkelt fiberleder lykkedes det at overføre 1 petabit/s. Det svarer til en hastighed på 1.000.000.000 mbps.
Det er vanvittige hastigheder og der går lang tid inden teknologien i den almindelige husholdning kan bruges til disse hastigheder. Når det er sagt, så er præstationen fra 2012 en hastighed, der er 1 million gange hurtigere end den hurtigste forbindelse man kan købe i Danmark, som almindelig forbruger. Det er muligt at der kommer en endnu bedre teknologi end fibernet, men fibernet har et stort uudnyttet potentiale.

Sådan ser stikkene ud

Lyslederkabler er supertynde glasagtige ledere. De adskiller sig fra de mere traditionelle antennekabler, som du også kan se her hos Wattoo.dk. Når det kobles sammen i boksen, ligner det hele dog hinanden, som vi kender det fra almindelige internetkabler:

Priser på Bredbånd vs. Fibernet

Her kan du se priserne på bredbånd og fibernet sammenlignet side om side. Som sagt er bredbånd billigere end fibernet, og det skyldes typisk at teknologien er ældre og kablerne allerede har ligget i jorden i årtier. Det koster derimod store beløb at nedlægge fiberkabler i hele landet.
Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*inkl. oprettelse, fragt, gebyrer og evt. rabat måneder udbydere af bredbånd og fibernet
Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

  Den billigste udbyder har i lang tid været Hiper, og der er også rigtig fine priser hos nogle af de øvrige fibernetudbydere efterhånden. Priserne falder løbende, og der er også kommet fokus på at lave tilskud til nye områder fra politisk side. Der er ikke forskel på fibernet og bredbånd, når det kommer til at søge tilskud fra bredbåndspuljen. Der kan du søge på den ene udbyder og teknologi såvel som den anden.

Hvor findes der fiberforbindelse? (Danmarkskort)

Her kan du se hvor du kan få Hiper fibernet, som er klart de billigste. De leverer via TDC’s net, som er godt og stabilt. hiper-tdc-daekningskort-fiber

>> Klik her for at de øvrige dækningskort for fibernet.

Se månedens tilbud hos internetudbyderne:
Se kampagner på Bredbånd og kampagner på fibernet (opdateres løbende).

Flere fordele ved fiber

Du vil også opleve, at det leveres med samme hastighed på upload og download. Det er det man mener, når man siger, at det er et symmetrisk internet. På fiber kan man koble rigtig mange computere på samtidig. Det er en kæmpe fordel, hvis der er mange online enheder i husstanden. Der er måske 4 smartphones, 5 computere, 3 tablets, 2 fjernsyn osv.
Fibernettet består af meget tynde tråde, hvor der sendes lys igennem. Her set med hvidt lys.
Det består af meget tynde tråde, hvor der sendes lys igennem. Her set med hvidt lys.
Ved alm. bredbånd vil du også opleve, at der er tidspunkter, hvor nettet er ekstra belastet, fx. om aftenen når der er mange, som ser serier på netflix, eller hvis der er nogen som spiller tunge computerspil. Det vil ikke være et problem på samme måde, hvis du benytter fibernet.