Bredbånd vs. Fiber – Hvad er forskellen?

I denne artikel ser vi på hvad forskellen er på fibernet og alm. bredbånd.

Hvad er fibernet?

Definition
Fibernet er højhastigheds internet og/eller telefonforbindelse, som anvender fiberkabler. Fiberkablerne består af tynde lysledere, som transporterer data med lysets hastighed.

Fibernet er en internetforbindelse, som baseres på lyslederteknologi.

Selve lyslederen er lavet af enten plastik eller glas og er ikke meget tykkere end et menneskehår. Lyslederen er transparent, hvilket muliggør, at man kan sende lys igennem den.

Det er det man udnytter, når man sender information igennem et lyslederkabel.

final1-1130x636

Teknologien man udnytter i lyslederkabler er, at sende lys fra den ene ende af kablet til den anden. Det sker med en slags lys-puls eller pakker om man vil. Disse pakker indeholder de data der overføres.

Et lyslederkabel består som regel af en lang række tråde, hvor hver tråd har en transparent kerne. En kerne skal være gennemsigtig – for at kunne lede lyset – og gør at plastik og glas er de bedste materialer.
Lyset opfører sig selvfølgelig i overensstemmelse med fysikens love. Og fænomenet man udnytter til at lyset holder den korrekte retning er “samlet intern reflektion”, som gør at fiberledningerne agerer som en bølgeguide.

Hver gang lysbølgerne rammer kablets væg, kastes det tilbage ind i kablet. Derved forsvinder lyset (og dataen) ikke ud af kablet, før i den anden ende. Der sker (i forsimplet forstand) blot det, at der sættes mure/begrænsninger op for lysets retning, så lysbølgerne bliver inde i lyslederen.

Hvis man kan huske tilbage til fysiktimerne i gymnasiet eller folkeskolen, så ved man også at lys agerer som bølger.

Hvorfor er det hurtigere end andre forbindelser?

Generelt kan dette spørgsmål bevares ganske simpelt ved at lysledere er hurtigere og kan “bære” mere information end coax og DSL.

Lyset i fiberledningerne har nemlig et langt mindre tab af information end traditionelle metalliske ledninger og de forstyres heller ikke af elektromagnetisk interferens.

Alt i alt gør det, at man får en hurtigere og mere stabil forbindelse.

new-york-1071162_640

Der er blevet lavet forsøg med hvor hurtig en forbindelse man kan have med fiber.

  • 2006: Over en distance på 160 km lykkedes det at overføre 14 terrabits/s. Det svarer til en hastighed på 1.000.000 mbps.
  • 2009: Over en distance på 7000 km lykkedes det at overføre 100 Gbit/s. Det svarer til en hastighed på 100.000 mbps. Det virker umiddelbart ikke som en udvikling, men bemærk distancen. En afstand der svarer fra Danmark til Kina.
  • 2012: Over en distance på 50 km med en enkelt fiberleder lykkedes det at overføre 1 petabit/s. Det svarer til en hastighed på 1.000.000.000 mbps.

Det er vanvittige hastigheder og der går lang tid inden teknologien i den almindelige husholdning kan bruges til disse hastigheder.

Når det er sagt, så er præstationen fra 2012 en hastighed, der er 1 million gange hurtigere end den hurtigste forbindelse man kan købe i Danmark, som almindelig forbruger.

Det er muligt at der kommer en endnu bedre teknologi end fibernet, men fibernet har et stort uudnyttet potentiale.

Sådan ser stikkene ud

Lyslederkabler er supertynde glasagtige ledere, som ser ud som fotoet øverst i artiklen. De adskiller sig fra de mere traditionelle antennekabler, som du kan se her hos Wattoo.dk. Når det kobles sammen i boksen, ligner det hele dog hinanden, som vi kender det fra almindelige internetkabler:

Forskellen på fibernet og bredbånd

Har du adgang til fiber, bør du vælge denne løsning til din internetforbindelse. Traditionel bredbånd er nemlig langsommere, da det kører på en af disse teknologier: ADSL (via telefonstikket) eller Coax (via kabel-tv). Disse to teknologier kan du læse mere om på denne side.

 

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*inkl. oprettelse, fragt, gebyrer og evt. rabat måneder

udbydere af bredbånd og fibernet

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

 

Hvor findes fiberforbindelse? (Danmarkskort)

Her kan du se hvor du kan få Hiper fibernet, som er klart de billigste. De leverer via TDC’s net, som er godt og stabilt.

hiper-tdc-daekningskort-fiber

>> Klik her for at de øvrige dækningskort for fibernet.

FibernetAlm. bredbånd

Stabilitet:

Meget stabilt

Kan variere

Hastighed:

Meget høj (500/500 Mbit)

Typisk 20/50 Mbit

Tilgængelighed:

Ikke hele Danmark

Hele Danmark

Pris:

Typisk 399,-/måned

Typisk 199,-/måned

Leverandører:

Waoo (Størst)
Fibia (sjælland/østjylland)
Altibox (nordjylland)

Fullrate
Telia
Yousee
Telenor
Mobilic
Kviknet

Under 5 Mbit20 Mbitover 20 Mbit

Email / nyheder osv.

FINT

FINT

FINT

Netflix, film osv.

OK

FINT

FINT

+3 brugere samtidig

DÅRLIGT

OK

FINT

Se månedens tilbud hos internetudbyderne:

Se kampagner på Bredbånd og kampagner på fibernet (opdateres løbende).

Flere fordele ved fiber

Du vil også opleve, at det leveres med samme hastighed på upload og download. Det er det man mener, når man siger, at det er et symmetrisk internet.

På fiber kan man koble rigtig mange computere på samtidig. Det er en kæmpe fordel, hvis der er mange online enheder i husstanden. Der er måske 4 smartphones, 5 computere, 3 tablets, 2 fjernsyn osv.

Fibernettet består af meget tynde tråde, hvor der sendes lys igennem. Her set med hvidt lys.

Det består af meget tynde tråde, hvor der sendes lys igennem. Her set med hvidt lys.

Ved alm. bredbånd vil du også opleve, at der er tidspunkter, hvor nettet er ekstra belastet, fx. om aftenen når der er mange, som ser serier på netflix, eller hvis der er nogen som spiller tunge computerspil.

Det vil ikke være et problem på samme måde, hvis du benytter fibernet.

Morten Storgaard

Morten skriver primært om apps, sikkerhed og Internet of Things. Han rejser meget, og tester derfor ofte rejse-gadgets. Han er i øvrigt en sucker for robotter og technik lego.

Lignende artikler