iPhone GPS: Hvor godt virker det? 9 facts og gode tips

GPS-funktion på iPhone fungerer utrolig godt, og ofte giver den bedre data end diverse andre kendte GPS systemer.

Men hvor god er den sammenlignet med de store GPS mærker, det ser vi nærmere på i denne artikel.

Vi ser også på hvor meget batteri og data den bruger, og en lang række andre ting.

Lad os komme igang!

Først skal vi lige have helt styr på, hvordan vi bruger GPS-delen på vores iPhone.

Sådan slår du GPS til og fra på iPhone

Indstillinger > Anonymitet > Lokalitetstjenester.

Her kan du indstille, om dine lokalitetstjenester skal slås til (eller fra) for alle apps på én gang. Det gør du ved at slå den øverste menu til eller fra. Se nedenstående foto ved tallet “1”.

Når du klikker på denne menu, kan du også vælge præcis hvilke apps, der adgang til dine lokalitetstjenester (GPS-data). Se tallet “2” på nedenstående menu.

Se billedet her.

Slå GPS data til og fra på iPhone

Det er vigtigt at tjekke disse indstillinger, da rigtig mange apps som udgangspunkt har adgang til dine GPS data. Det giver ikke ret meget mening, at eksempelvis en browser og en memo-app skal have adgang til dine GPS data.

Her har du mulighed for selv at bestemme hvilke apps der har adgang, og hvornår de kan tilgå din lokation.

Hvor meget data bruger GPS på iphone?

Bruger du din GPS til eksempelvis appen Google Maps trækker den ca. 1 Mb per 20 minutter eller 0,5-1 Mb data per 15 km. Det kan dog variere noget, ift. hvilke andre apps du også bruger, som har adgang til din GPS.

Mange af os bruger en hel del forskellige apps, med adgang til vores GPS data, og det kan hurtig blive en strømsluger. Her er nogle af de apps, som oftest bruger data i baggrunden for at tracke GPS data:

Det vigtigt, at du selv indstiller disse indstillinger, så du vælger om de har adgang til dine GPS data hele tiden, ved brug af appen eller aldrig. Det er de tre muligheder du har. Du kan se på billedet ovenfor, hvordan du sætter disse privatlivsindstillinger.

Som udgangspunkt er der en hel stribe apps, som benytter dine GPS data, og så kan du hurtigt få brugt meget data på dette!

Hvilken GPS app til iphone?

Der findes mange forskellige apps til iPhones, som kan hjælpe dig med at finde vej med din GPS. Jeg er personligt mest fan af Googles Google maps App, som har rigtig mange fine funktioner bygget ind.

Den kan fx. vise dig hvor der er kø på motorvejen, og den har også data for tankstationer, spisesteder og mange andre bruger-tilføjede informationer.

Der findes dog også mange andre apps, som kan levere et interface til din GPS.

Gaia GPS til cykling og vandreture

Gaia GPS appen er en ganske glimrende GPS app, som giver dig en masse ruter, hvis du eksempelvis elsker at køre mountainbike. Den også glimrende, hvis du elsker at færdes i naturen på gåben.

Den koster ca. 20 dollars per år, og så har du adgang til en masse ruter, kurser og kort over områder.

Den indeholder også en del ruter, som er lavet af National Geographic Trails. De er fantastiske, hvis du kan lide at hike i amerikanske nationalparker.

Hvor meget batteri bruger GPS’en?

Når det kommer til batteriforbruget, er det en anden sag. Her kan mobilen hurtigt blive drænet for strøm, når du eksempelvis har Google Maps tændt.

Min efterhånden lidt gamle iPhone 6S holder typisk kun 60-90 minutter på en fuld opladning, hvis jeg aktivt anvender GPS med skærmen tændt hele tiden.

Det sker dels fordi der modtages og sendes en masse GPS data, men det sker typisk også fordi skærmen er tændt hele tiden, når du bruger den som aktiv GPS.

Det kan derfor være en rigtig god idé at slå skærmen fra, og blot få vejene og instruktionerne at vide gennem dine høretelefoner. På den måde sparer du en masse strøm, fordi batteriet ikke skal lyse skærmen op og opdatere alle dine pixels hele tiden.

Det varierer meget fra app til app, hvor ofte der bliver sendt og modtaget GPS data. Du kan se det lille GPS ikon øverst på din iPhone skærm, hver gang GPS’en er tændt. Ofte vil en app kun bede om GPS data, hvis du eksempelvis flytter dig til ny lokation.

Men hvis du aktivt bruger et program som Google Maps, vil den hele tiden stå og sende og modtage.

Hvor god er iPhonens GPS ift. Garmin, Tomtom osv?

Garmin og Tomtom er de to store (og gamle!) udbydere af GPS til biler, motorcykler og så videre.

Men hvordan performer deres sammenlignet med den GPS der er indbygget i iPhonen? Det skal vi se på her.

Jeg købte selv en Garmin GPS app, og kørte den parallelt ved siden af min iPhones Google Map apps hele vejen til Pisa i Italien. Her er hvilke fordele og ulemper jeg fandt hos de to systemer.

Jeg var rigtig glad for at kunne se, hvor hurtig jeg måtte køre på de europæiske motorveje.

Disse data var ikke tilgængelige på min iPhones Google maps app, men jeg kunne se dem på min Garmin GPS. Det redede mig formodentlig fra mere end én bøde undervejs.

Derudover var Garmin GPS’en også bedre til at levere trafikdata undervejs. Nogle gange kunne den vise hvor det var kø, men andre gange var det Google maps, der var bedre til at vise de røde veje undervejs på turen.

En af de største ulemper ved GPS apparater, er at de ikke altid har opdateret de seneste kortdata. Det betyder eksempelvis, at du ikke nødvendigvis kender alle ruterne, når du kører af de store veje. Det samme gælder for min indbyggede GPS i min Ford Mondeo. Den kender ikke de nye omfartsveje omkring Silkeborg eksempelvis, da jeg ikke har fundet ud af hvordan jeg opdaterer dens kortdata.

Konklusion
Så for mig vinder Google Maps appen, når jeg kører i Danmark, hvor jeg kender fartgrænserne. Men i udlandet vil jeg gerne have min Garmin GPS som sekundær GPS.

Er der gps i min iphone?

Ja, der er GPS i din iPhone. Den første model havde ikke GPS, men alle modellerne siden har haft GPS, og det har din nye iPhone også.

Hvis du ikke oplever at din iPhone vil modtage og sende GPS informationer, er det enten fordi du har slået funktionen fra under Indstillinger > Anonymitet > Lokalitetstjenester, eller fordi sensoren i din iPhone er gået i stykker.

Sådan fungerer GPS’en på iPhonen

GPS står for “Global Positioning System”, og som navnet antyder anvendes det til at GEO-tagge lokationen for mobilen.

Der sidder rent fysisk en lille GPS chip i din iPhone, som kommunikerer med satelitter rundt om hele jorden. Ved at tage kontakt til minimum tre satelitter, kan din iPhone altid lokalisere præcis hvor du er.

Det sker primært via en række amerikanske satellitter, og der er ca. 30 af slagsen.

Se hvor iphone har været

Med “Find min iPhone” funktionen kan man finde sin iPhone, hvis man har mistet den, men hvor ser man hvor den har været?

Det kan du tjekke med to forskellige systemer:

  1. Googles map del og
  2. Apple har også styr på hvor din iPhone har været.

Med Googles “Places You’ve Been” holder de styr på din location history. Dvs. de har styr på hvor og hvornår du har været forskellige steder.

Med Apple kan du også se præcis hvor du har været via din GPS, men hold godt fast, for disse data er godt gemt!

Her finder du dem:

  • Gå til indstillinger
  • Tryk på “Anonymitet”
  • Tryk på “Lokalitetstjenester”
  • Tryk på “Systemtjenester” (allernederst på siden)
  • Tryk på “Væsentlige lokaliteter”
  • (Her skal du anvende din kode eller touch ID for at komme videre)
  • Her har du din historik over hvor du har været, eller snarere hvor din iPhone har været.

Hvem har adgang til mine GPS data?

Alle som har adgang til iCloud konto, har adgang til at se hvor du befinder dig via funktionen find min iPhone. Det er derfor vigtigt, at du ikke ikke giver din kode til iCloud til andre personer.

Det er kun dig, der skal kende denne kode.