Styr hele hjemmet fra sofaen med smartphonen som fjernbetjening

Tidligere var der tale om science fiction, når nogle foreslog, at vi skulle kunne kontrollere alting fra mobilen eller en fjernbetjening.

Den nye bølge er blevet kaldt Internet of Things (IoT) og er i høj grad båret frem af udviklingen indenfor sensorer, som er blevet så små, at de kan installeres næsten alle steder.

Derudover spiller Big Data også en kæmpestor rolle, for mange af de automatiserede services kræver, at databehandlingen forsat bliver mere hurtigere og mere intelligent.

Nedenfor er der fire eksempler på produkter i hjemmene, som har fået et digitalt lag, hvor forbrugerne skal lære at bruge dem på en ny måde.

Kontakter, sensorer, elpærer og kameraer

Belkin har specialiseret sig i at producere tilslutningsenheder som f.eks. kontakter og stikkontakter. De har lavet en produktserie, som hedder WeMo, hvor de giver forbrugerne mulighed for at styre kontakter, sensorer og lyspærer i hjemmet.

Når deres app er sat op forbindes stikkontakten, elpæren eller sensorerne til appen, som giver mulighed for at slå de forskellige enheder til og fra på sofaen eller fra arbejdspladsen.

lightbulb

De mest simple af produkterne er kontakterne, som basalt set giver dig mulighed for at tænde og slukke kontakter på afstand.

Elpærerne derimod tilbyder udover tænd- og slukfunktionerne også muligheden for at dæmpe lyset eller at skifte farve på lyset alt efter, hvor dyr en elpærer man investerer i.

Fordelen ved WeMo er, at forbrugerne får mulighed for at stifte bekendtskab med Internet of Things i et integreret miljø, som fungerer godt sammen på en brugervenlig måde, hvor man ikke behøver en mastergrad i IT.

Fuldautomatiseret termostat

Nest er en af de mest klassiske eksempler på, hvad WiFi, Smartphone, Big Data og digitale enheder kan gøre i samarbejde. Nest har opbygget et produktportefølje, som indeholder Nest kameraet, Nest termostaten og Nest aktivitetstrackeren.

Alle enhederne har til formål at gøre dit hus mere miljøvenligt og spare dig en masse penge.

Samtidig forsøger Nest at lære dine vaner så godt at kende, at du ikke lægger mærke til, at Nest sparer dig en masse penge.

nest

Den vil huske dine præferencer på forskellige tidspunkter af dagen.

Kameraet og aktivitetstrackeren skal gøre termostaten mere præcis ved at indsamle data om, hvornår på dagen du kommer hjem, og der er aktivitet i huset.

Når Nest begynder at kunne identificere mønstre, så indstiller den sig selv efter dine ønsker og præferencer.

Alle de indsamlede data kan tilgås i Nest appen eller på i en browser, hvor Nest også giver dig hints om, hvordan du kan spare endnu flere penge på dit varmeforbrug.

Hold styr på vandet i huset

Det er også muligt at monitorere vandtemperatur, og få en alarm ved temperaturudsving eller strømsvigt ifbm. vandtanke.

Systemet ser således ud, og kobler på GSM netværket via et simkort med taletidsdata, og sender selv en SMS til din mobil, hvis der opstår problemer, i forhold til de alarmer og settings du vælger på enheden. Systemet ser såldes ud, og kan erhverves hos netbutikken regnvandstanken.dk:

Lad markisen styre sig selv

Markisen er et godt eksempel på, at der ingen grænser er for Internet of Things. Det er nok er de færreste, der ved, at de har brug for en digitaliseret markise.

Markiseeksperten sælger markiser med indbygget varme og lys, som kan styres digitalt, og hvis det blæser for meget en dag så registrerer den det, og kører selv ind.

Så slipper du for at den bliver beskadiget af en efterårsstorm.

markisen

Markisen kører ud ved et tryk på en knap. Samtidig har man også udendørs lys, som kan dæmpes, så det passer til enhver given lejlighed.

Husk sikkerheden

Alle de digitaliserede ting, netværk og maskiner vi i højere og højere grad omgiver os med i husstanden, forøger også risikoen for strålingsfare, brandskader og andre former for nedbrud.

Hvis du giver dig i kast med at digitalisere hele boligen, er det vigtigt få undersøgt om de tekniske installationer er brandsikrede. Du kan læse mere omkring rådgivning om brandsikring i boligen hos Constructa.dk, som netop arbejder med dette.