Internet og Things – hvad er de bedste gadgets?

Hvad er Internet of Things?

Dette er et udtryk som man hører oftere i dag.

Internet of things er en betegnelse for at koble produkter og apparater på nettet. På den måde kan de styres og måles med fx. mobil apps og webapplikationer, og data kan opsamles.

Her snakker vi ikke bare computere og telefoner, Men også fitness armbånd, sko, køleskabe, babyalarmer, bil varmere og meget mere.

Nogle af de første produkter som for alvor fik opmærksomhed, var armbånd fra Nike og andre mærker. Det er en følge af at de fleste lande i dag har billig bredbånd, og derfor kan vi koble en masse data op mod online servers.

Disse produkter sender en mængde data til din telefon, og det sker typisk via Bluetooth. På den måde kan du monitorere hvor mange skridt du løber, når du er ude at motionere.

Du kan også tjekke hvordan din nattesøvn er, og eksempelvis for mange gange du vender dig i løbet af natten.

Hvordan kommunikerer disse ting ?

Ligesom med fitness armbåndet sker det typisk via bluetooth teknologien, som kan sende signal mellem din mobil eller computer og et device (ting). Herefter lagres dataene i skyen. Dvs. datacentre hvor dataene er tilgængelige på internettet.

På den måde kan tingen kommunikere med Internettet. Fx vil dit køleskab en formodentlig en dag selv kunne sende besked til en netbutik, når du er ved at løbe tør for leverpostej eller mælk.

Dermed kan butikken sende dig de varer du har brug for, uden at du skal bruge tid på at logge ind på nettet og ligge en bestilling. Fordi køleskabet allerede ved, hvad du mangler, hvad der er blevet for gammelt, og hvad du plejer at have i dit køleskab.

Flere og flere data omkring os er tilgængelige på nettet, hvis bare man ved hvordan man skal få fat i dem.

Eksempelvis Facebook har utrolig meget data liggende om hver eneste person, som har været aktiv på deres sociale netværk.

Det har fået flere og flere til at vælge Facebook fra. Tidligere på året, var der en tysk person, så fik medhold i retten til at modtage samtlige informationer fra Facebook, som de havde registreret omkring ham. Det blev til et 14 sider langt dokument med utrolig mange detaljer.

Læs vores guide her til hvordan du sletter personlige online data om dig.

cloud-backup

Hvilke risici kan der være ved at koble tingene på internettet?

Det er dog ikke kun gode ting der er at sige om denne tendens.

Mange frygter at alt for meget data bliver tilgængeligt både for venligsindede og ondsindede personer, som måske ikke burde have fat i alle data omkring os.

Men der er ogås et hav af sjove og geniale ting, som er skabt ud af ideen om opkobling på nettet. Se fx. vores post her, hvor alt fra kaffemaskiner til låse er koblet på nettet.

Her er et par af de nye sjovere eksempler på internet-opkoblede ting, så finder vej ind i vores hverdag. Vi kender alle Apple Watch som et godt eksempel på at internettet kryber ind alle steder, men der er også helt andre produkter.

Lav kaffe fra sengen

Denne kaffemaskine kan du styre fra din smartphone!

Så snart du vågner, sætter du den til at lave en kop kaffe, som så er klar når du står op.

Du åbner bare Nespresso appen, og bestiller en kop kaffe.

Når maskinen behøver din opmærksomhed til en rensning fx. så får du også besked via appen, så du ikke skal bruge tid på at gå og tjekke hvordan den fungerer i løbet af ugen.

Er behovet større end små kaffekapsler kan klare, så skal du nok op i en større model.

Skal du have den helt lækre Rolls Royce indenfor kaffeautomater bør du tjekke Wittenborg Karisma ud:

Den kan dog ikke startes fra mobilen, men til gengæld er den så hurtigt, at du ikke behøver at lade den varme op i forvejen.

Virtual reality oplevelse

Vi har før skrevet om de billige VR briller løsninger. Men når vi taler teknologi som Vive, er den alt for dyr og besværlig at opsætte for de fleste mennesker, da den bruger hele rummet som platform.

Det er imidlertid ikke et problem, når du lejer enheden og prøver oplevelsen i et særligt gaming-rum.

vive

Her kommer fordelene ved VR virkelig til udtryk.

Hvis du bor i Aarhus eller København, kan oplevelsen købes til kun 200 kr. hos DuGlemmerDetAldrig.dk.

Intelligente pærer

Før i tiden kunne man slukke eller tænde en pære, og det var ligesom dét. Man begyndte efterhånden at kunne få pærer i forskellige former og energiklasser og med forskellige typer lys, alt efter hvor den skulle bruges.

De fleste kender til systemet med at dæmpe lyset alt efter behov og stemning, og denne mulighed er der også mange, der har i deres egne hjem. Det gør det muligt at skabe hyggebelysning om aftenen, men stadig have klart og effektivt lys om dagen, hvor forskellige praktiske opgaver skal udføres.

Det er nemt og lige til, og netop derfor er der også mange, der nyder godt af denne teknik både i privaten og på arbejdspladsen.

Nu er det imidlertid ikke længere blot muligt at dæmpe lyset efter behov.

Man kan også få det til at tænde stille og roligt og dermed simulere en solopgang. Pæren er koblet til din app, og således kan du med en ny pære fra amerikanske Ilumi få lyset til at tænde på et bestemt tidspunkt om morgenen, og så tænder det stille og roligt – ligesom hvis det var en solopgang – indtil du er vågen.

Der skal ingen videre forberedelse til, du sætter blot pæren i og downloader deres app, og så er du klar til at bruge den nye pæres mange forskellige muligheder, som for eksempel at vågne op til en simuleret solopgang.

Ved at vågne på denne måde er det ikke helt så svært at komme op om morgenen, fordi du får en blid start på dagen og langsomt kan vågne og forberede dig på dagen, alt imens lyset gradvist bliver skarpere.

Bluetooth hængelås

En hængelås kan nok ikke lige det første der dumper ind i hovedet på en, når man tænker på ting som kan kobles på internettet og mobiltelefonens applikationer.

Denne hængelås fra Noke kan åbnes via mobiltelefonen, enten via en sekvens af tryk, eller simpelthen blot ved et enkelt tryk.

noke
På den måde kan du se på din mobiltelefon hvornår låsen blev åbnet, og du kan dele med andre så de også med deres mobiltelefon kan åbne og lukke denne låst.

Batteri holder et år, og bruger 128 bit kryptering, dvs. at det er et meget sikkert system.

Mimo baby monitor og alarm med projektor

En anden og måske mere brugbar applikation med tilhørende “Ting”, er denne dragt som dit barn kan sove i.

Når du ifører dit barn denne dragt, kan du på din telefon monitorere hvordan dit barn sover, og hvornår det vågner eller blot vender sig lidt i sengen.

Du kan desuden holde øje med ting som vejrtrækning, kropsposition og i det hele taget få detaljerede statistikker på dit barns aktiviteter i løbet af natten.

En anden gadget, som virkelig er sjov er denne babyalarm med projektor:

Den skyder ganske enkelt et billede op i fx. loftet, som barnet kan hygge sig med at ligge og kikke på, mens det falder i søvn! Som der står på denne forhandlers side:

“Beroligende natlys og projektor med nattehimmel, DECT-teknologi: krystalklar lyd, 100% fortrolighed og sikker forbindelse”

Jawbone og Mifit

En type produkt jeg har en del erfaring med, at de såkaldte fitness trackere. Jeg har en af de første til at købe Jawbone’s armbånd, som kan tracke alt fra søvn til skridt.

Alle disse data loades over i mobiltelefonens app, så jeg kan holde øje med mit aktivitetsniveau og min søvnrytme.

Jeg synes dog den er lidt tyk, og bestemt ikke en billig model.

I efteråret sidste år var jeg en tur i Beijing, og her stiftede jeg bekendtskab med firmaet Xiaomi.

De laver en meget høj kvalitet og meget lav pris, og jeg blev imponeret af deres armbånd, Som gør omtrent det samme som mit gamle fitness armbånd:

Der er nu kommet er en bedre afløser, som er endnu mere vild:

Den kan bestemt anbefales, og den er ret overlegent på mange punkter. For det første koster den kun cirka 100 kr. Dernæst kan holde strøm mere end en måned, hvilket er dobbelt så godt som Jawbone.

Sidst men ikke mindst er den utrolig tynd, Og har en rigtig fin app som på mange måder minder om Apples måde at designe Bruger interface på.

Fjernstyring af temperaturen i dit hjem

Der findes mange forskellige løsninger til fjernstyring af dit varmeforbrug.

Nogle af løsningerne er mere fleksible end andre. Nogle fungerer kun på varmepumpen, andre kan også benyttes til aircondition, så valget af producent skal først og fremmest tages ud fra dit behov og din metode til at varme dit hjem op.

AirPatrol er en af de procenter, der har lavet en løsning til fjernstyring af varmeforbruget.

APP-temp-loop

Deres produkt kan bruges på både varmepumper og airconditionanlæg.

Det er meget brugervenligt, fordi det er nemt at sætte op, og deres app er simpel.

Ved fjernstyring kan man sørge for at huset kun varmes op de tidspunkter man er hjemme. Dette kan potentielt spare dig for rigtig mange penge eftersom der er mange timer i døgnet, hvor man ikke er i sit hjem.

Hjemmet behøver nødvendigvis ikke at være varmet op om natten. Faktisk er det sundere for kroppen at sove lidt køligere, dette kan fjernstyringen også hjælpe med. Læs mere om varmepumper hos Greenmatch.

Vaskemaskine med intelligens

En ny vaskemaskine fra Samsung kan startes og styres via smartphonen, og ikke nok med det, så kan du også se forbrug osv. Den er koblet på nettet. Den tager 10 kg vasketøj, og så kan du hele tiden se stats og hvor lang tid der er tilbage på mobilen.

Den scanner dit tøj for snavs, og finder ud af hvad der skal ske.

Det forbindes med nettet, og der findes en lang række flere ting fra Samsung, som sørger for at det hele kører når du ikke er hjemme, så du ikke skal bøvle med larm, mens du er hjemme. Maskinerne er set på whiteaway.com og lavpriskoekken.dk.

Tjek flere gode gadgets på GadgetDanmark.
Kilde: vejle24.dk.