Tips til telefoni på rejsen i EU

Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvordan man billigst og hurtigst kommer på mobilnettet, når man er kommet frem til sin destination på rejsen.

Her er nogle tips til hvordan du sikrer dig, at du hurtigt og let får både mobil data og taletid på dit mobilabonnement inden rejsen.

Hvis du rejser i Skandinavien

Der er flere selskaber, som har lavet aftaler på tværs af grænserne i Skandinavien.

phone

Det betyder, at du ofte kan ringe og bruge data til enten samme pris som i Danmark, eller til en meget reduceret pris.

Det gælder fx.:

Hvis du rejser i EU

Flere og flere af mobilselskaberne åbner desuden op for, at man kan tage mobilen med i hele EU. Der ligger masser af gode samarbejder, som gør det let for de større selskaber, at få gode priser indenfor EU.

3 har efterhånden længe markedsført sig på at det er gratis i hele EU, USA, Rusland + en del andre lande, og nu har de desuden også åbnet op for Asien, som vi kommer ind på lidt længere nede i artiklen.

Du kan også bruge Telias “Roam like home” abonnemeter i hele EU.

Se mere her om hvilke lande 3 og Telia dækker med deres udenlandstale.

Nye regler

Det bliver hele tiden lettere og billigere at tale på tværs af landegrænser, og særligt indenfor EU forsimples reglerne, og det bliver lettere som bruger at få et overblik.

Vi kender alle skrækhistorierne, om vennerne der kom hjem fra rejsen med en gigantisk mobilregning, men det er der nu fremsigter til at vi kan undgå.

Max satser for begyrer

30. April 2016 ændredes reglerne i EU, og ifølge Energistyrelsens hjemmeside, så er der nu følgende max satser, for hvad mobilselskaberne må opkræve i gebyrer:

  • 0,46 kr. pr. minut for udgående opkald
  • 0,10 kr. pr. minut for indgående opkald
  • 0,18 kr. pr. sms
  • 0,46 kr. pr. MB data

Vær opmærksom på, at disse begyrer gælder for tale i udlandet.

Ringer du fra Danmark til udlandet, så kan der være andre priser i spil.

Ifølge denne artikel hos Samlino, skal du forvente at bruge ca. 100 Mb data på et par timers surfing på nettet, hvor du browser rundt på Facebook, instagram osv.

Så husk at være realistisk med hvor meget data du skal bruge på rejsen, hvor du ofte ikke har adgang til et hjemme-Wifi, men måske er på farten det meste af dagen.

Loft for datatrafik før der adviseres via SMS

Der er desuden sat et loft for, hvor meget selskabet må opkræve, uden at advisere om ekstra-forbruget via SMS.

rom

Loftet ligger på 465,-, og når det er opbrugt, skal de sende en sms, så man er klar over at der er brugt et større beløb end normalt.

Disse lande er med i EU, og dermed med i aftalen:
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. Herudover gælder forordningen i de tre EØS-lande – Norge, Island og Liechtenstein.

Det er også muligt at tage mobilt bredbånd med, for at have ekstra data i kufferten!