Hvad er et modem og hvordan virker det?

Hvad er et modem?

Kort sagt er et modem forbindelsesleddet mellem din computer og internettet. Det er typisk sat fast på din væg, og er den boks der tilkobler internetforbindelsen ind og ud af huset. Den leveres næsten altid med fra bredbåndsudbyderen, og følger med ved køb af bredbåndsaftale.

Her er et billede af det modem, der medfølger fra Waoo / Fibia:

Der sidder typisk en række lamper, som indikerer information om:

  • Er modem’et tændt
  • Sendes der data
  • Modtages der data
  • Er det tilkoblet USB?
  • Er modem’et klar til brug?
  • m.m.

Derudover har det en tænd/sluk knap, og en indgang til internetforbindelsen, som enten er til et kabel-TV kabel eller et telefonkabel.

Bemærk: Dit modem kan se meget anderledes ud end ovenstående, da det er et hav af brands og designs. Så det kan sagtens være, at du sidder med et modem i hånden, selvom det på ingen måde ligner billedet ovenfor.

Ordet “modem” refererer til det engelske ord “modulation“, som henviser til, at modem’et konverterer din kommunikation til et digitalt signal, som kan to-vejs kommunikere via internettet. Det sender altså din data til internettet, og det modtager datapakker fra internettet, som du kan tilgå på din computer (eller mobile enhed).

Med en lidt mere teknisk beskrivelse, vil det sige at modem’et modulerer det analoge signal fra computeren til et digitalt signal.

Hvordan virker et modem?

Selvom modemer kan se meget forskellige, så er det ca. de samme stik og informationer du finder på dem. Så hvis du styr på hvordan ét modem virker, vil du formodentlig også kunne finde ud af at udskifte det, eller tilkoble en anden slags til din internetforbindelse.

Hvilke typer findes der?

Der findes forskellige typer internetforbindelser, og de har hver deres modemtype.

Her er de to mest brugte:

  • DSL 7 ADSL modem
    “DSL” står for (Assymmetrisk) Digital Subscriber Line.
    Et DSL modem kobles til internettet over din telefonlinje via et telefonkabel. Dette er den mest brugte internetforbindelse, og kablerne er lavet af kobber. Din hastighed afhænger af hvor tæt du er på internetcentralen. Til gengæld skal du ikke dele forbindelsen med dine naboer, da hver husstand har sin egen linje. Dvs. I har samme hastighed, selvom I er flere på tæt på hinanden.
  • Kabelmodem – også kaldet et Coaxial modem.
    Et Kabelmodem kobles til internettet via din kabel-TV forbindelse som også anvender kobberkabler. Det forbindes via det runde kabel, som du sikkert kender fra TV-antennestikket. Det er typisk hurtigere end DSL, og du deler typisk hastigheden med dine naboer. Til gengæld er internethastigheden her ikke påvirket af hvor langt der er til den nærmeste internetcentral.
  • Du kan også få internet via fiber. Læs vores guide til fibernet her.

Begge typer modemer konverterer signalet fra internettet til et signal din computer kan forstå, og omvendt oversætter den indholdet du sender fra din computer, til et signal internettet kan forstå.

Når du anvender telefonlinjen til dit internet (DSL), kan det lad sig gøre, fordi modem’et anvender en anden frekvens end telefonlinjen. Telefonlinjen optager blot en lille-bitte del af de frekvenser, der kan sendes via telefonkablet, og resten af frekvenserne (båndbredden) bruges til bl.a Internet. Typisk bruges en mindre del til “upload” (når du sender data til internettet) og en større del til “download” (når du henter data fra internettet). Netop denne forskel i hastighed på download og upload er grunden til, at man kalder det for en assymmetrisk forbindelse.

Modemer og routere er ofte produceret af Linksys (ejet af Cisco) eller D-link, men du kan også købe et fra fx. Apple.

Hvad er forskellen på et modem og en router?

De fleste modemer har indbygget en router.

Du kobler dog typisk en anden router på dit modem, hvis du fx. vil lave et trådløst netværk (Wi-Fi), eller hvis du vil have et bedre signal eller en anden frekvens på dit netværk.

Nu har vi styr på hvad modem’et er og gør, og lad os se lidt på hvad routeren kan. Du kan typisk kende routeren fra modem’et, ved at den har en eller flere antenner:

Routeren kobles til modem’et for at gøre signalet fra modem’et tilgængeligt for flere computere. Så den har én indgående forbindelse fra modem’et, og en række udgange, så du kan tilføje flere computere via internetkabler. Du kan også benytte den trådløst, så du kan koble alle dine mobiler, computere osv. på uden at skulle bruge netkabler.

Routeren er en god ide, også selvom du er den eneste, der skal kobles på internettet. Årsagen er, at routeren har indbyttet en firewall, som fungerer som en beskyttende barriere mellem dig og internettet, som beskytter dig fra skadelige angreb og hacking.

Hvordan sammenkobles modem til et trådløst netværk?

Det har vi lavet en separat artikel om.

Se her hvordan du sammenkobler et trådløst netværk.