Hvordan fungerer mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd adskiller sig fra andre internetforbindelser ved at anvende det mobildata.

Hvordan fungerer mobilt bredbånd?
Mobilt bredbånd leverer internet via mobilmaster. Mobilselskaberne kan levere Edge, 3G og 4G data til mobiler og tables via simkort. Der er lidt højere ping-tider end ved kablede forbindelser (ADSL, Coax og fiber), men ellers minder teknologierne om hinanden som forbruger.

Det er den korte og præcise forklaring.

Lad os lidt nærmere på hvad der konkret sker, når du tænker mobilen og logger på mobilt bredbånd.

Lad os starte med en lidt mere grundig forklaring af hvordan der skabes internetforbindelse.

Sådan fungerer mobilt bredbånd teknisk set

Mobilt bredbånd leveres er i modsætningen til normalt bredbånd gennem en mobil enhed. Denne enhed kan være en smartphone, computer, iPad eller et separat modem.

Den mobile enhed har en indbygget antenne, som modtager og sender pakker med digital information (internet data). Denne antenne kobler sig på en mobilmast i nærheden, som også kan modtage og sende disse datapakker.

I stedet for at koble sig til en anden telefon, vil enheden koble sig på internettet på samme måde som via et kablet forbindelse. Det sker blot via mobilnetværket. Mobilmasten kobler sig på internettet via en router, og dermed er helt setup’et online.

Her kan du se hvordan dataene sendes mellem enden (fx. en mobil) og internettet.

Sådan fungerer mobilt bredbånd (dataoverførsel)

Det virker i det store hele på samme måde som data på en smartphone.

Du bruger en simkort, som sikrer dig din identifikation i forhold til din udbyder. Simkortet skal bruge et modem for at kunne oprette dig til internettet. De bedste løsninger til dette er beskrevet i nedenstående afsnit.

Simkortet og modemmet skaber en forbindelse til din udbyder, som så kan bruges på fx din computer.

Der findes mange forskellige typer abonnementer og forskellige vilkår omkring disse. Det har vi tidligere lavet en guide til her: overblik over mobilt bredbånd.

Pige med mobiltelefon

Hvor hurtigt er mobilt internet?

For hver generation, findes en masse undertyper af den teknologi fra EDGE (2G) til LTE (4G). Edge (2G) kan give dig en maksimum download hastighed på 237 kbit/s, hvor LTE (4G) kan give dig en hastighed på maksimum 100 – 300 Mbit/s.

Det er cirka en forskel på 1000 gange.

Der findes nu mange flere forskellige typer mobilt internet, hvor de to mest kendte er 3G og 4G. 5G er på også vej.

Det første trådløse internet blev lanceret i 1991 som 2G. Man kunne oprette den første trådløse forbindelse. Siden hen er der sket en mindre revolution i rækkevide, hastighed, pris, tilgængelighed og meget mere.

Betaler du for meget? Tjek priskrigen!

Priserne her opdateres hver måned automatisk:

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*Inkl. oprettelse, forsendelse og ALLE begyrer

Hvilke typer modems findes der?

USB Modem – alene på farten

USB modem var tidligere den mest benyttede løsning til at få mobilt internet.

Nogle få computere havde plads til et simkort gennem en indbygget adapter. De computere der ikke havde/ikke har, kunne benytte et USB modem. Læs mere her om hvordan et modem virker.

Den fungerer i alt sin enkelthed ved, at man indsætter sit simkort – som man har fået af sin udbyder – i sit USB modem. Derefter tilslutter man sit USB modem til computeren, gennem en USB port.

Computeren bør umiddelbart efter tilslutningen automatisk foreslå en installation af hjælpeprogramet fra USB producenten. I dette program indtaster du de oplysninger du fik af din udbyder. Det minder på mange måder om processen med at opsætte en mobiltelefon – det er der en god grund til.

Efter opsætningen bør du have adgang til internettet. Det smarte ved USB modemmet er, at det umiddelbart er den letteste – som i, den mindst tunge – løsning for, hvordan du får mobilt internet.

Router – særligt anvendeligt i sommerhuset

Er valget af mobilt bredbånd på grund af, at du ikke har mulighed for almindeligt internet, men du ønsker stadig at tilslutte flere enheder på samme net. Så er løsningen en router.

Den type router jeg omtaler her, har ligesom USB modemmet plads til et simkort – hvilket opretter forbindelse til din udbyder.

router-154290_640

Der findes mange forskellige størrelse routere, nogle skal have almindeligt strøm, hvor andre kan køre på batteri. Alt afhængig af formålet med routeren og prislejet, vil du kunne finde en fornuftig router til dit behov.

En router er særlig anvendelig for dig, som ønsker internet i sommerhuset, på farten eller noget helt tredje, hvor i er flere der gerne vil på nettet. 

Smartphones – netdeling af din smartphones internet

Vi har tidligere skrevet en del om dette, for det er nemlig en overset mulighed.

iphone-518101_640

Din Smartphone kan dele dens internet. Det kan man gøre over USB-forbindelse, Bluetooth eller ved at lave et hotspot (Wifi forbindelse).

Det er i mange tilfælde smart, at bruge en gammel mobiltelefon med et data-abonnement til internetforbindelsen i hjemmet. Mange steder kan man ikke få stabilt internet via kabler, eller også gider udlejer ikke fikse forbindelsen. Så er internet via mobilen en god mulighed.

Bemærk, dit forbrug af internet gennem denne metode benytter selvfølgelig af data fra dit mobilabonnements datapakke. Så har du ikke en favorabel datapakke eller har den en begrænsning bør du have meget styr på dette.