Upload og Download? Forklaring + Guide til at vælge rigtigt

Når du skal vælge Internethastighed, skal du forholde dig til upload og download. Her forklarer vi forskellen, så du ved præcis hvad du skal bruge, og hordan det fungerer.

Hvad er forskellen på upload og download?

Download er nedlastning af filer fra internettet. Når du skal sende data skal du bruge din upload hastighed. De fleste husstande er mest optaget af download hastigheden, da de fleste internetaktiviteter foregår som download. Det var det korte svar. Lad os se lidt nærmere på de to udtryk.

Hvad er forskellen på upload og download?

Upload og download hastigheden er de to betegnelser vi skal bruge, og vi beskriver hvor hurtig en internetforbindelse er. Idet skriver det på denne måde: Mbit forklaret for begyndere (megabit) Vi beskriver altid download hastigheden først efterfulgt af uploadhastigheden. Allerede her kan vi se hvilken af de to størrelser der er den vigtigste. For langt de fleste personer er det nemlig download hastighed man bekymrer sig mest om. Her kan du også læse mere om hvad der gemmer sig bag udtrykket 20/2 mbit.

Eksempler på download

Langt de fleste er primært interesseret i at kende downloadhastigheden på deres internetforbindelse. Det er nemlig download hastigheden som oftest er flaskehalsen, når vi taler om et netværk hjem til private husstande. Når vi skal hente film, se YouTube, downloade vores nyeste e-mails og så videre er det nemlig altid download hastigheden vi kigger på. Her er nogle eksempler på hvornår vi skal bruge en god download hastighed:
  • Når vil skal hente film
  • Når vi skal foretage video opkald
  • Når vi skal spille tunge computerspil
  • Når vi skal se YouTube
  • Når vi er mange som skal være på nettet samtidig

Eksempler på upload

De færreste husstande har brug for en høj uploadhastighed. Den er nemlig kun nødvendig, når vi skal sende filer til andre personer, og det kan fx være i arbejdsøjemed. Her er nogle eksempler på hvornår vi skal bruge en god uploadhastighed på vores internet:
  • Når vi skal sende store fotos
  • Når vi skal lave video opkald
Som du kan se er de fleste internetaktiviteter mest afhængig af at kunne hente data i store mængder med god hastighed.

Hvor hurtigt internet kan jeg få?

(Links åbner i nyt vindue)

Hvor meget download og upload har jeg brug for?

Vi har lavet den lille tabel, så meget pædagogisk forklarer hvor mange megabit du har brug for i download.
Mbit (download)Anvendelse 
1-10 MbitFint til e-mail, nyheder og stream på en enkelt computer
10-20 MbitNår flere enheder skal på samtidig.
(husk at tælle mobiler og tablets med.)
20-50 MbitHer kan streames i HD på flere enheder samtidig.
Over 50 MbitNår 4-5 enheder skal på Internettet samtidig,
for at streame HD video, spille spil osv. samtidigt.
Når det kommer til upload af det lidt anderledes. Som sagt er det langt de færreste, der bekymrer sig om deres upload. Så hvis du ikke helt ved hvad det betyder, skal du ikke bekymre dig om dette. Her er nogle vejledende hastigheder, der viser hvad du kan med forskellige upload hastigheder:
  • Jeg skal blot surfe og se film I så fald er det næsten altid rigeligt med mellem 10 til 20 Mbit upload.
  • Jeg skal sende store filer Har du brug for at sende meget store fotos, hvis du eksempelvis er fotograf, er det en god ide at have en høj upload hastighed som er nærmere 20-50 Mbit.
Upload og download hastighed er altid den samme, når vi taler om fibernet. Hvorimod den er varierende, når vi taler om bredbåndsforbindelse. Det er en af de primære forskelle på fibernet og bredbånd.
Hvis du har brug for en meget høj upload hastighed skal du derfor altid prøve at vælge fibernet.

Hvordan måler jeg min upload og download hastighed?

Her hos netkablet.dk, har vi en hastighedsmåler, som kan måle hastigheden på dit internet. Det må være både din download og din upload hastighed. Du kan med det samme se præcis hvor mange megabit du kan trække på dit internet (download), og hvor mange megabit du kan sende data med (upload). Her finder du hastighedstesten. Slut skærmen ser ca. sådan ud: Som bilen antyder, kan du også se hvilken internetudbyder du benytter. Der er også et par andre ting du kan se, at det kommer ved nærmere ind på i det næste afsnit

Hvad med Ping og Jitter hastigheden?

Ping hastigheden handler om hvor lang tid der går fra opkaldet til internettet, og indtil du begynder at modtage data. Den er vigtig hvis du spiller Internetspil, hvor det gælder om at være meget hurtig på aftrækkeren. Du får den laveste ping med fibernet, og den langsomste ping tid med mobilt bredbånd. Du kan læse meget mere her om Ping. Jitter handler om hvor effektiv din forbindelse er om at etablere forbindelsen. Det er den sidste af de fire ting vi måler på med Internettesten. Hver gang der skal skabes forbindelse, er der en lille forsinkelse som vi kalder for ping. Der forsøges at skabe kontakt mange gange, og de der fortæller om hvor ofte det lykkes at skabe forbindelse.