Hvem er min internetudbyder? Sådan tjekker du det

Det kan være en jungle at finde ud af hvordan man får den bedste internetforbindelser til sin husstand. Det første man skal gøre er naturligvis at finde ud af hvilken internetforbindelse og udbyder man allerede benytter. Hvilken internetudbyder har jeg? Den letteste måde at finde ud af hvilken internetudbyder du benytte er via en hastighedstest. Når du ser resultatet af en hastighedstest, står der også hvilken internetudbyder du benytter.

Sådan undersøger du hvilken internetudbyder du anvender

Det letteste er at foretage en hastighedstest af din bredbåndsforbindelse. Når du ser resultatet af denne hastighedstest kan du også se hvilken bredbåndsudbyder eller fibernetudbyder, du anvender i dag.

>> Her kan du se din udbyder (når du trykker start på testen).

Når du får resultatet kan du se din internetudbyder her: I dette tilfælde var det Fibia, som er et internetselskab under Waoo. Hvis du ønsker at se en sammenligning af hastigheder og priser hos de forskellige udbydere, kan gå til denne test af internetudbyderne. I denne test stiller vi de forskellige internetudbydere op overfor hinanden, og kigger både på hvor hurtige de er og hvor billige deres priser er. Der er nemlig meget forskel på hvor stabil internetforbindelse de forskellige udbydere kan levere. I testen har vi inddraget data fra Netflix, som hvert år oplyser hvilke internetudbyder, der har den bedste forbindelse under streaming på deres service.

Hvilke internetudbydere findes i mit område?

Det kan også være gavnligt at vide nøjagtig hvilke internetudbydere du kan få. Det kan være lidt vanskeligere at finde ud af. Sagen er, at markedet udvikler sig hele tiden, og der kommer hele tiden nye spillere til. Der graves fiberkabler ned på livet løs, og flere og flere byer kobles på de hurtige forbindelser. Vi har lavet en oversigt, hvor du hurtigt kan se hvilke internetudbyder du kan få: Ved at besøge disse sider kan du hurtigt se hvilke udbydere, der er tilgængelige hos dig. Du kan også læse mere om internetforbindelser til din adresse her.

Hvordan skifter man internetudbyder?

Det er ganske let at skifte internetudbyder. Det minder på mange måder om processen når du skifter mobilselskab. Det er blot vigtigt, at du undersøger markedet grundigt, da der hele tiden kommer nye priser og hurtigere forbindelser.
Her kan du tjekke de seneste priser (opdateres månedligt).
Når du har undersøgt hvilken udbyder du ønsker at skifte til, skal du blot tage kontakt til den nye internetudbyder og meddele dem, at du ønsker at købe en forbindelse hos dem. Herfra klarer de arbejdet, og de vil også normalvist kontakte den gamle udbyder for overtage opgaverne. Du skal blot være opmærksom på, at der hos de fleste abonnementer findes en bindingsperiode på omkring seks måneder. Det gælder både for den gamle udbyder og den nye internetudbyder. Derfor er det ikke sikkert du kan skifte fra dag til dag. I hvert fald ikke uden at skulle betale for to internetforbindelser, mens den gamle aftale løber ud.

Hvor meget koster det at skifte internetudbyder?

Der er normalt ikke nogle udgifter forbundet med at skifte internetudbyder. Det kan dog i nogle tilfælde kræve, at du skal købe en router eller noget andet nyt udstyr hos den nye udbyder. Der kan også komme lidt udgifter i forbindelse med at returnere router og internetudstyr til den gamle udbyder. Men hvis du presser lidt på hos den nye udbyder, kan du formodentlig få dem til at levere det hele uden omkostninger for dig. Det er trods alt et meget konkurrencepræget marked, og du skal ikke vifte meget med navnene på konkurrenterne, før de giver rabatter. Du kan læse mere her omkring omkostningerne ved at skifte internetudbyder.

Fibernet kan kræve lidt gravearbejde

Hvis du ønsker at få indlagt fibernet, kan det være at der skal trækkes nogle kabler udefra vejen og ind til dit hus. I mange tilfælde kan du selv foretage gravearbejdet og spare nogle penge. I andre tilfælde skal du betale internetudbyderen for at foretage gravearbejdet. Som udgangspunkt skal du ikke betale noget, hvis der er mindre end 30 m fra dit skel og til fibernetkablerne langs vejen. Kan du læse mere om her. Denne afgørelse fra retten er lavet for at sikre, at så mange husstande kobles på fibernettet som muligt.

Andre ting du bør vide hvis du overveje at skifte udbyder

Hvis du er utilfreds med din nuværende internetudbyder er der nogle ting du først skal gøre. Oplever du at forbindelsen er langsom eller ustabil, kan du med fordel ringe og presse din udbyder lidt. Det kan meget vel være, at de blot skruer op for hastigheden til den samme pris! Et par gange om året falder priserne på internet, eller der kommer lidt mere megabit i kablerne (til samme pris). Så hvis det er længe siden du har fået en opdatering på dit net, bør du kontakte din udbyder og få tjekket, om de kan levere mere til samme pris. Hvis det ikke er tilfældet bør du naturligvis undersøge hvor du får den hurtigste forbindelse til bedste pris. Men det letteste er naturligvis at blive bussen samme udbyder, og langt de fleste tilfælde kan de levere præcis det samme produkt.
De benytter nemlig næsten alle sammen de samme internetkabler, så du vender sjældent ret meget ved at skifte udbyder!
TDC ejer internetkablerne i langt det meste landet, og i de resterende tilfælder, er det typisk Waoo eller Stofa, der har kablerne. Det betyder dermed, at de mange lavprisselskaber alle benytter de samme kabler.

Har jeg fibernet eller bredbånd?

Du skal også overveje om du ønsker fibernet eller bredbånd.
Der er en væsentlig forskel på de to teknologier, og du kan læse meget mere her omkring forskellen på bredbånd og fibernet
Ønsker du at få den hurtigst mulig forbindelse til husstanden skal du vælge fibernet. Det kan være en anelse dyrere per måned, og der kan også være lidt etableringsomkostninger, som er højere end ved etablering af bredbånd. Men i det lange løb er det bestemt fibernetforbindelserne, der kommer til at tage over efter de gamle bredbåndskabler.