Hvad betyder 20/2 Mbit? Forstå det på 2 min (for begyndere)

Når du skal bestille internet forbindelse, bliver du mødt med en masse tekniske udtryk. Et af disse udtryk er megabit, og her hjælper vi dig til at forstå det på få minutter.

Hvad betyder 20/2 Mbit?

Antallet af megabit angiver hvor hurtig din internetforbindelse er. Det første tal angiver hvor hurtigt du kan hente date, og det sidste tal angiver hvor hurtigt du kan sende data. Jo højere tallet er, des hurtigere er din internetforbindelse.

Dette var det meget korte svar. Lad os se lidt nærmere på hvad der gemmer sig bag de tekniske udtryk.

Hvad betyder 20/2 Mbit i praksis?

Helt konkret angiver de to tal, hvor hurtigt du kan sende og modtage data via din internetforbindelse. Lad os først få helt styr på hvornår vi skal sende data, og hvornår vi skal modtage data via internet. Mbit forklaret for begyndere (megabit)

  • Download Download hastigheden handler om hvor hurtigt vi kan hente informationerne på en internetside. Du har problemer med download hastigheden når du oplever følgende: Neflix og Youtube hakker, Hjemmesider loader langsomt, filer hentes langsomt osv.
  • Upload Upload hastigheden er derimod vigtig, når du skal sende data over internettet. Det gør du i disse tilfælde: Når du sender et foto, når du sender en e-mail osv.

Når du eksempelvis er igang med videoopkald via Skype eller FaceTime, benytter du både download og upload hastigheden på din internetforbindelse. Du uploader hele tiden video og lyd af dig selv, at du downloader hele tiden video og lyd af den person, du taler med. Hvis du gerne vil foretage video opkald, samtidig med at en anden person i husstanden eksempelvis ser TV på internettet, skal du bruge en hurtig internetforbindelse. Hvis det kun er jeg to, vil I formodentlig fint kunne klare jer med en 20/2 Mbit forbindelse. Her har vi en detaljeret beskrivelse og forklaring af megabit, og mange andre måleenheder for internet og data.

Tjek hvor hurtigt net din adresse kan få

(Links åbner i nyt vindue)

Hvor mange megabit har jeg brug for?

Her er en fin lille oversigt, der forklarer i grove træk hvor mange megabit du har brug for. Internetbehovet varierer meget fra husstand til husstand, så det er rigtig vigtigt at gøre sig nogle tanker omkring behovet inden man investerer i en internetforbindelse.

Mbit (download)Anvendelse 
1-10 MbitFint til e-mail, nyheder og stream på en enkelt computer
10-20 MbitNår flere enheder skal på samtidig.
(husk at tælle mobiler og tablets med.)
20-50 MbitHer kan streames i HD på flere enheder samtidig.
Over 50 MbitNår 4-5 enheder skal på Internettet samtidig,
for at streame HD video, spille spil osv. samtidigt.
Som det fremgår af oversigten ovenfor, afhænger behovet af hvor to faktorer:

  1. Hvor mange personer benytter internetforbindelsen. Husk at medtage alle enheder. Det kan sagtens være, at der er både mobiler, bærbare, tablets og andre enheder, som benytter internetforbindelsen. Derved kan én person streame video via Youtube på mobilen, og stadig belaste forbindelsen.
  2. Hvilke opgaver du bruger internettet til. Hvis du udelukkende bruger internetforbindelsen til at tjekke e-mail, læse nyheder, og andet tekstbaseret søgning, behøver du ikke en hurtig forbindelse. I så fald vil du kunne nøjes med den langsomste forbindelse hos udbyderen, som typisk er en 10/1 Mbit forbindelse. Hvis du derimod ønsker at se tv over nettet, så er det en anden sag. Her bliver opløsningen bedre og bedre med tiden, og du vil formodentlig skulle bruge en 20/2 Mbit forbindelse. Også selvom det kun er dig selv, der anvender forbindelsen.

Er der andre forskelle på de forskellige Internetabonnementer?

Ja. Der er flere faktorer der spiller ind på internetforbindelsen end antallet af Mbit. Her er nogle ting du skal overveje, når du er ved at købe internetforbindelse.

1) Der er forskel på bredbånd og fibernet

Der er grundlæggende to teknologier, som du kan bruge til en fast kablet internetforbindelse til husstanden. Den traditionelle løsning er bredbånd via kobberkabler, som typisk leveres via dit kabel-tv eller din telefonforbindelse. Den anden løsning du kan få i flere og flere områder er fibernet. Du kan læse mere her om forskellen på bredbånd og fibernet. Grundlæggende set handler det om hvor hurtigt du kan modtage dataene. En fibernet forbindelse kan blive meget hurtigere anden bredbåndsforbindelse, men til langt de fleste private er en bredbåndsforbindelse mere end nok. Her kan du se hvilke hastighder du kan få på din adresse.

2) Der er forskel på kundeservicen

Det varierer også meget hvor god kundeservice, du får hos de forskellige internetudbydere. Nogle af de nyere selskaber bryster sig meget af god service, mens det ofte kniber lidt med svar-hastighederne hos de gamle selskaber. I denne sammenligning af internet og udbydere har vi også en kolonne, der viser hvor gode deres kundeservice er vurderet hos Trustpilot. Trustpilot har typisk ret gode data, når der er RIGTIG mange anmeldelser. Og folk er tilsyneladende meget flittige til at anmelde deres internetudbydere.

3) Tjek hvilken udbyder der ligger tættest på dig

Det kan også være en stor fordel, at vælge en internetudbyder som har en internetcentral, der ligger tæt på din adresse. Det har noget at gøre med, hvor langt der er fra din husstand til den adresse, der sender internettet til dig. Den letteste måde at tjekke dette er at indtaste din adresse hos de forskellige udbydere. På den måde kan du se hvilken udbyder, der kan levere den hurtigste forbindelse til dig. Det er også næsten altid den udbyder, der har den internetcentral der ligger tættest på dig. Her kan du tjekke hastigheden til din adresse hos de forskellige udbydere.

4) Tjek for aktuelle kampagner (og spar penge)

Der er altid priskrig på internetabonnementer og mobilabonnement her i Danmark. Sagen er, at TDC ejer (de fleste af) internetkablerne, som leverer internet til de danske husstande. Og TDC er blevet tvunget til at lade andre selskaber benytte kablerne. Derfor er det meget let at starte op som ny internetudbyder i Danmark. Man skal nemlig ikke ud med gravkoen og grave kabler ned først. Det kommer de danske forbrugere til gavn, da der konstant er kampagner og nye udbydere på markedet, som presser priserne ned. De opdaterer priserne på internet hver eneste måned, og her kan du se de aktuelle kampagner og priser for denne måned:

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*inkl. oprettelse, fragt, gebyrer og evt. rabat måneder

Du kan også læse mere her omkring hvilke udbydere der typisk vinder i forbrugertests. Vi har sammenlignet data fra Netflix og andre datakilder. Se testvinderne blandt internetudbyderne.